Μαύρο σκόρδο… umami και superfood

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μαύρο σκόρδο ή αλλιώς Black garlic, ένα superfood που κατακτά τις κουζίνες του κόσμου.

Ένα πρωτότυπο και καινοτόμο προϊόν που παράγεται στην Κορέα, την Κίνα και παλαιότερα στην Ιαπωνία. Το μαύρο σκόρδο δεν είναι μια άλλη ποικιλία σκόρδου όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Απλά προέρχεται από το λευκό σκόρδο, που με φυσική διαδικασία χωρίς πρόσθετα και χημικά καραμελώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και υγρασία σε ειδικούς αυτοματοποιημένους θαλάμους, για 40 ημέρες.

Βασικά η διαδικασία αυτή βασίζεται στα σάκχαρα του λευκού σκόρδου και έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος, της γεύσης αλλά και της υφής.

Από σκληρό και αψύ στη γεύση μετατρέπεται με τη διαδικασία ωρίμανσης σε μαλακό, γλυκό, umami με ελαφριά οξύτητα διατηρώντας  ένα ελαφρύ και ευχάριστο άρωμα σκόρδου.

Το σημαντικό είναι ότι κατά την διαδικασία της καραμελοποίησης παράγεται η ουσία L-Allycysteine, που έχει 4,5 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από την αλισίνη του λευκού σκόρδου, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά του σταθεροποιούνται και μετατρέπονται από λιποδιαλυτά σε υδατοδιαλυτά, η πέψη είναι ευκολότερη και ο οργανισμός το μεταβολίζει πλήρως, απορροφώντας από 2 -7 φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις ευεργετικών συστατικών όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και υδατοδιαλυτά αμινοξέα κρατώντας τις ιδιότητές του ως προς τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Το μαύρο σκόρδο κυκλοφορεί σε τέσσερεις μορφές. Σε ολόκληρες καθαρισμένες μαλακές σκελίδες,  σε πούδρα από αποξηραμένο μαύρο σκόρδο, σε μέλι μαύρου σκόρου που είναι ένα μελένιο dip και στο χαβιάρι μαύρου σκόρδου.

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Κατηχώρι Πηλίου, γίνεται από το 2012 μια σημαντική προσπάθεια παραγωγής μαύρου σκόρδου σε διάφορες μορφές,  από τον παραγωγό Παναγιώτη Γανωτή και τον γνωστό chef Γρηγόρη Χέλμη. Τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά και οι εξαγωγές καλά κρατούν…

Το μαύρο σκόρδο χρησιμοποιείται για να ανεβάσει τη γεύση στις σάλτσες ακόμα και στην κέτσαπ, σε πάστα ελιάς, στα μανιτάρια …

Από τον Γρηγόρη Χέλμη δοκίμασα μέχρι σοκολατάκια με σταγόνες μαύρου σκόρδου… απλά υπέροχα.

Το μαύρο σκόρδο χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής.

Θα το βρείτε στα delicatessen και τα supermarkets

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πάσχα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !