Μετάξι… το πιο ακριβό νήμα είναι πάντα στη μόδα

Tips

Με διαφορά και χωρίς υπερβολή το μετάξι αποτελεί το πιο ακριβό νήμα παγκοσμίως. Πασίγνωστο για την αισθητική του, τη φιλικότητα προς το περιβάλλον και την αξιοθαύμαστη εξέλιξη που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Πώς από ένα ‘‘ευγενές’’ έντομο μπορεί να προκύψει αλήθεια αυτός ο θησαυρός καλαισθησίας; Σίγουρα όλοι έχουν ακούσει για την ιστορία της κάμπιας που εξελίσσεται σε μια πανέμορφη πεταλούδα… κάπως έτσι στην πραγματικότητα παράγεται και το μετάξι. Ο μεταξοσκώληκας με φυσικό τρόπο, από την αρχαιότητα μας χαρίζει απλόχερα το νήμα που παράγει από τους μεταξογόνους αδένες το οποίο μετέπειτα με την κατάλληλη επεξεργασία καταλήγει σε ένα σωστά επεξεργασμένο και έτοιμο για χρήση ύφασμα.

Η παραγωγή μεταξιού στην Ελλάδα

Η σηροτροφία στη χώρα μας έγινε γνωστή πολλές δεκαετίες πριν, συγκεκριμένα κοντά στο 1970 στο Σουφλί, εκεί όπου η εκτροφή μεταξοσκώληκα άκμαζε. Το διάστημα εκείνο η Ελλάδα ακόμη έκανε παραγωγές ακατέργαστου μεταξιού ενώ σήμερα σχεδόν 50 χρόνια μετά καταγράφονται 200 περίπου σηροπαραγωγοί στο Σουφλί και στις Σέρρες με την ετήσια παραγωγή τους να φτάνει στους 70 τόνους καθαρό μετάξι.

Ποια όμως είναι στα αλήθεια η διαδικασία μέχρι η κλωστή της κάμπιας να φτάσει σε ανθρώπινα χέρια και να επεξεργαστεί; Ο μεταξοσκώληκας λοιπόν, γνωστός και ως Bombyx mori ακολουθεί μια περίοδο διατροφής που διαρκεί περίπου 26-30 ημέρες. Εκείνο το διάστημα καταναλώνει συνεχώς φύλλα μουριάς. Ειδικά τις τελευταίες 10 ημέρες φτάνει να τρώει έως και 500 κιλά φύλλα. Μετέπειτα ακολουθεί η φάση του κλαδώματος, όπου η κάμπια κάθεται πάνω σε κλαδιά μουριάς και εκεί εκκρίνει ένα νήμα από τους μεταξογόνους αδένες της.

Όπως είναι γνωστό πλέκουν κάτι που μοιάζει με κουκούλι και μένουν μέσα για 15 ημέρες ώσπου να έρθει η ώρα να το τρυπήσουν και να γίνουν πεταλούδες. Στο σημεία αυτό περίπου επεμβαίνει ο άνθρωπος. Λίγο πριν ‘‘σκάσει’’ οι παραγωγοί τα μαζεύουν από τα κλαδιά και τα τοποθετούν σε ειδικό φούρνο με ατμό για να ξεκινήσει η επεξεργασία τους.

Τα αφήνουν να στεγνώσουν για μια εβδομάδα και μετά τα τοποθετούν στο αναπηνιστήριο ώστε να ξετυλιχτεί από το κουκούλι η κλωστή και να τυλιχτεί σε ανέμες. Το κάθε κουτί μεταξοσκώληκα μπορεί να αποδώσει έως και 40 κιλά χλωρά κουκούλια με την τιμή πώλησης της ίνας να φτάνει τα 65 ευρώ/kg.

Μεταξωτά αξεσουάρ και ρούχα, ένας υφασμάτινος θησαυρός

Τα μεταξωτά αξεσουάρ για πολλούς αποτελούν είδος πολυτέλειας λόγω της τιμής τους. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να τα κατατάξεις στην οικονομική κατηγορία αλλά η ποιότητα τους θα σε ανταμείψει. Η παραγωγή τους δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο το περιβάλλον και αυτό τα κάνει να είναι ακόμη πιο περιζήτητα και να έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια θερμούς υποστηρικτές.

Το μετάξι βάφεται πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να μπορεί να τροποποιηθεί όπως το θέλει ο καθένας και να πετύχει τους χρωματισμούς που ζητάει. Καίγεται πάρα πολύ δύσκολα και είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το δέρμα. Δεν προκαλεί αλλεργίες, εξανθήματα και πολλοί το προτιμούν όταν γνωρίζουν πως το δέρμα τους είναι ευαίσθητο.

Τα πιο συνηθισμένα αξεσουάρ που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τα μαντήλια, οι εσάρπες, τα ρούχα και τα εσώρουχα. Γνωστά σε πολλούς είναι τα μεταξωτά Σουφλίου που ονομάστηκαν έτσι λόγω του τόπου παραγωγής τους.

Τα μεταξωτά αξεσουάρ αποπνέουν σιγουριά, καλαισθησία και δίνουν άλλο τόνο στο ντύσιμο είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Θυμίζουν μια άλλη πιο λαμπερή εποχή, για αυτό ένα κομμάτι μεταξιού πάνω σου αρκεί για να λάμψεις.

Η αξία του μεταξιού στην αισθητική

Τα μεταξωτά αξεσουάρ μπορούν μέχρι και να αντικαταστήσουν ένα ακριβό κόσμημα καθώς προσδίδουν από μόνα τους έναν τόνο ιδιαίτερης αισθητικής που αποπνέει σιγουριά. Όσοι τα προτιμούν ξέρουν πολύ καλά την αξία τους και την ιδιαιτερότητα τους. Η παραγωγή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική και αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες της χώρας μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !