Μην αμελείτε τον έλεγχο της όρασης των παιδιών σας…

Tips

Οι επισκέψεις σε ειδικό οφθαλμίατρο για παιδιά, σε καθορισμένα χρονικά διαστήματα είναι σίγουρο ότι διασφαλίζουν την καλή υγεία των ματιών τους. Έτσι μπορούμε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

Είναι εντελώς απαραίτητο να εξετάζονται τα παιδιά μας από την στιγμή που θα γεννηθούν μέχρι και την εφηβεία τους.

Πότε λοιπόν θα πρέπει να εξετάζονται;

Η πρώτη εξέταση είναι απαραίτητη αμέσως μετά τη γέννηση. Θα πρέπει να ελεγχθεί η φυσιολογική υπόσταση των ματιών και έτσι εντοπίζονται τα σοβαρά προβλήματα. Η θόλωση κερατοειδούς, ο συγγενής καταρράκτης, το γλαύκωμα, σοβαρές παθήσεις αμφιβληστροειδούς και οπτικού νεύρου, που είναι απαραίτητο να διαγνωστούν άμεσα.  Η έγκαιρη αντιμετώπιση σε αυτό το στάδιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της όρασης και στην άμεση διορθωτική παρέμβαση.

Στην ηλικία ενός έτους προκειμένου να ελεγχθούν ίσως κάποιες διαθλαστικές ανωμαλίες, που μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση, όπως η μυωπία υψηλή υπερμετρωπία και αστιγματισμός.

Η έγκαιρη αντιμετώπιση με τη χορήγηση γυαλιών βοηθά την καλή εξέλιξη της όρασης και την αποφυγή εμφάνισης στραβισμού.

Στην ηλικία 3 – 3,5 ετών γίνεται η βασική οφθαλμολογική εξέταση των παιδιών προκειμένου να ελεγχθεί η οπτική οξύτητα με σχέδια, ώστε να εντοπιστούν τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες, υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμός. Τότε γίνεται και η βυθομέτρηση.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση με τη χορήγηση γυαλιών έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη της όρασης, σε αυτή την κρίσιμη ηλικία.

Έλεγχος ανά έτος ή 6μηνο ανάλογα με τα ευρήματα.

Ποια είναι τα δύο πιο συχνά προβλήματα που θα πρέπει να διαγνωστούν έγκαιρα;

Ο στραβισμός, που είναι η παρέκκλιση των οπτικών αξόνων από την παράλληλη πορεία τους. Είναι συνηθισμένη πάθηση στην παιδική ηλικία και εμφανίζεται στο 2 – 5% του παιδιών. Μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.

Από τον οφθαλμίατρο καθορίζεται η αντιμετώπιση. Μπορεί να είναι είτε συντηρητική με γυαλιά και αποκλεισμό του ματιού, αν χρειαστεί, είτε χειρουργική.

Η συγγενής απόφραξη δακρυϊκού πόρου, παρουσιάζεται σε ποσοστό 5% των νεογνών και στο 30% των περιπτώσεων είναι αμφοτερόπλευρη. Οφείλεται σε διαταραχή αποχέτευσης των δακρύων και εκδηλώνεται σαν δακρύρροια ή υποτροπιάζουσες επιπεφυκίτιδες. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική σε περιπτώσεις που επιμένει.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !