Ναι στα όσπρια όχι στο φούσκωμα

Tips

Τα όσπρια είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και θα πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στo πλαίσιo μιας υγιεινής διατροφικής καθημερινότητας.

Στα όσπρια περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, η φάβα, τα μπιζέλια και τα λούπινα. Είναι τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας μεταξύ των καταναλωτών, γιατί δημιουργούν αρκετά γαστρεντερικά προβλήματα και ενοχλήσεις στο στομάχι και την κοιλιά, ειδικά σε άτομα που δεν τα καταναλώνουν συχνά.

Το πρήξιμο που προκαλούν τα όσπρια αποδίδεται περισσότερο στις πρωτεΐνες του τρόφιμου και λιγότερο στους υδατάνθρακες που περιέχουν, αλλά υπάρχουν κάποιες πρακτικές λύσεις που μπορείς να εφαρμόσεις για να το μειώσεις.

Πρόσεξε κατά την αγορά

Όταν αγοράζεις όσπρια, καλό είναι να διαβάζεις στη συσκευασία την ημερομηνία παραγωγής και το χρόνο σοδειάς και να επιλέγεις τα πιο πρόσφατα, γιατί όσο πιο πολυκαιρισμένα είναι, τόσο πιο δύσκολα βράζουν και γίνονται δύσπεπτα.

Αποθήκευσε τα σωστά

Τα συσκευασμένα τρόφιμα δεν έχουν πρόβλημα στη συντήρησή τους, αρκεί να ακολουθείς τις αναγραφόμενες οδηγίες αποθήκευσης και να ελέγχεις την ημερομηνία λήξης. Αν όμως έχεις ανοίξει το σακουλάκι, καλό είναι να τα τοποθετείς σε ξηρό, δροσερό και σκοτεινό μέρος και μπορείς να ρίξεις μέσα στο σακούλι φύλλα δάφνης ή χοντρό αλάτι για να μην πιάσουν ζωύφια. Για να αναπνέουν καλύτερα μπορείς να τα βάζεις σε πάνινα σακουλάκια και να τα διατηρείς στο σπίτι μέχρι 6 μήνες γιατί μετά αρχίζουν να παλιώνουν.

Πώς να τα μαγειρέψεις

Πριν το μαγείρεμα πλύνε καλά τα όσπρια και αφαίρεσε τυχόν πετραδάκια ή όσα είναι αλλοιωμένα στην εμφάνισή τους. Στη συνέχεια μούλιασέ τα σε νερό για αρκετές ώρες,  ανάλογα με το μέγεθός τους και έχε υπόψιν σου ότι τα αποφλοιωμένα όσπρια χρειάζονται λιγότερο χρόνο. Έπειτα πέταξε το νερό του μουλιάσματος, στράγγισε καλά και πρόσθεσε τα όσπρια με νέο νερό στην κατσαρόλα. Μετά από 10 με 15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν βράση, μπορείς να αλλάξεις το νερό για να γίνουν πιο εύπεπτα, ωστόσο έτσι χάνουν ένα ποσοστό των υδατοδιαλυτών βιταμινών τους. Το μυστικό βρίσκεται στο καλό βράσιμο, ώστε να μαλακώσουν οι ίνες και να μην ερεθίσουν τόσο πολύ το έντερο και στο συχνό ξάφρισμα σε όσα όσπρια το απαιτούν. Προτίμησε να τα βράζεις χωρίς σάλτσες για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αν παρόλα αυτά τα προτιμάς με χυμό τομάτας, πρόσθεσέ τον μαζί με το αλάτι και το ελαιόλαδο στον τελευταίο βρασμό, ώστε να χυλώσει ακόμα περισσότερο το φαγητό.

Extra tip: Πρόσθεσε ελάχιστη μαγειρική σόδα στο μούλιασμα των οσπρίων για να γίνουν πιο βραστερά και 1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας στο πρώτο νερό βρασίματος, για να μειώσεις τα συμπτώματα τυμπανισμού που προκαλούν τα όσπρια.

Τα όσπρια μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 μήνες στην κατάψυξη αν το επιθυμείς, αλλά έτσι έχουν απώλειες σε θρεπτικά συστατικά.

Με τι να τα συνδυάσεις

Απόλαυσε τα όσπρια σου τρώγοντας αργά και μασώντας τα καλά, συνδυάζοντάς τα με ευκολοχώνευτες τροφές, όπως το ρύζι και η κινόα που συμβάλλουν στην καλύτερη πέψη και αποφεύγοντας λιπαρές τροφές όπως τα αλλαντικά. Επίσης μην παραλείπεις να τρως σαλάτα κάθε φορά, αφού οι φυτικές ίνες θα διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Αν τρως όσπρια σε τακτική βάση, το σώμα σου θα τα επεξεργάζεται πιο εύκολα κάθε φορά, ενώ η κατανάλωση άφθονου νερού θα σε βοηθήσει να αντισταθμίσεις τις αρνητικές επιπτώσεις. Αν το φούσκωμα επιμένει προσπάθησε να τα μαγειρέψεις με άλλον τρόπο, για παράδειγμα στον ατμό ή να τα συνδυάσεις με διαφορετικά τρόφιμα.

Τα όσπρια αποτελούν μια ομάδα τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Μπορείς να τα καταναλώσεις παραδοσιακά ή να τα χρησιμοποιήσεις σε σύγχρονες δημιουργικές συνταγές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένας διατροφικός θησαυρός.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !