Τα κεφτεδάκια σπαραγγιών είναι πολύ νόστιμα και πρωτότυπα. Τα σπαράγγια είναι υψηλής διατροφικής αξίας αφού πλημμυρίζουν βιταμίνες Α, C, E, K, Β6 και σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αρέσουν πολύ και γίνονται εύκολα και γρήγορα. Η κρέμα γιαουρτιού είναι αρωματισμένη με κουρκουμά που χαρίζει χρώμα και ευζωία.
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο
Σπαραγγοκεφτεδες και κρέμα γιαουρτιού με κουρκουμά
Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive corporate chef
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό σπαράγγια, φρέσκα ή κονσέρβας
3 μέτριες πατάτες βραστές
2 αυγά
250 γρ. κεφαλογραβιέρα ή πεκορίνο, τριμμένο
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2 κ.σ. μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Για το φινίρισμα
Κορφούλες φρέσκων σπαραγγιών
Σπαράγγια, ψιλοκομμένα
Για κρέμα γιαουρτιού αρωματισμένη με κουρκουμά
400 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
Χυμό lime και ξύσμα από μισό lime
Mισό κ.γ. κουρκουμά, σε σκόνη
1 πρέζα καπνιστή πάπρικα
1-2 σχοινόπρασα ψιλοκομμένα
2 κ.γ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τις σκληρές άκρες των σπαραγγιών και καθαρίζουμε αφαιρώντας με μαχαιράκι τη φλούδα τους από την κορυφή προς τα κάτω.
Κόβουμε τα σπαράγγια σε μικρά κομμάτια και τα βράζουμε σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά.
Σε κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 20 λεπτά.
Περνάμε από το μπλέντερ τις πατάτες και τα σπαράγγια μέχρι να λιώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον πουρέ σπαραγγιών και πατάτας, την κεφαλογραβιέρα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε με τη φρυγανιά, το κύμινο, τα αυγά και το πιπέρι και τα ζυμώνουμε καλά.
Πλάθουμε τους σπαραγγοκεφτέδες πιέζοντας τους ελαφρά στη μέση και αλευρώνουμε ελαφρά.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει.
Τηγανίζουμε τους σπαραγγοκεφτέδες σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τους και από τις δύο πλευρές.
Ετοιμάζουμε τη κρέμα αρωματισμένου γιαουρτιού.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σερβίρουμε βάζοντας σαν βάση το γιαούρτι και από πάνω αραδιάζουμε τους κεφτέδες σπαραγγιών.
Φινίρουμε το πιάτο με κορφούλες σπαραγγιών και φετούλες ψιλοκομμένες.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη σάλτσα γιαουρτιού στο ψυγείου, τη βάζουμε σε μπολ που κλείνει ερμητικά και διατηρείτε μέχρι 2-3 ημέρες.