Όταν το άγχος χτυπά κόκκινο… το σώμα διαμαρτύρεται

Tips

Πολλές φορές συμβαίνει το άγχος μας να ξεπερνά τα συνήθη επίπεδα και τότε τα σωματικά ή ψυχολογικά συμπτώματα είναι έντονα.  Κάποιες φορές είναι ανησυχητικά και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ιατρικά.

Με δυό λόγια πρέπει να βρούμε τρόπους ελέγχου του άγχους μας,  πριν δημιουργηθούν προβλήματα στον οργανισμό μας, αφού όλες οι λειτουργίες επηρεάζονται.

Ποια λοιπόν είναι αυτά τα συμπτώματα και πως εκδηλώνονται ;

Eφίδρωση ή εξάψεις

Όταν το άγχος είναι έντονο τότε το σώμα υπερθερμαίνεται για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η έντονη εφίδρωση ή αλλιώς κρύος ιδρώτας. Το σύμπτωμα αυτό διευκολύνει στην εξισορρόπησή της θερμοκρασίας του σώματος.

Σύγχυση και αγωνία

Ένα ψυχολογικό σύμπτωμα που μπορούμε να βιώσουμε σε καταστάσεις άγχους είναι ένα αίσθημα φόβου, σύγχυσης, αποπροσανατολισμού, που συνοδεύεται από έντονη ανησυχία, αγωνία. Κάποιες φορές το άγχος μπορεί εξελιχθεί και σε κρίση πανικού. Μπορεί να νιώσουμε σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και κάποιες φορές συνυπάρχει και ο φόβος για πιθανό έμφραγμα.

Ταχυκαρδία

Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνουν. Παρατηρείται ταχυκαρδία που οφείλεται σε εκκρίσεις ουσιών από τα  επινεφρίδια. Είναι ένα alert από τον οργανισμό για πιθανό κίνδυνο.

Μυϊκές συσπάσεις

Συσπάσεις μυών ή σπασμοί μπορεί να εμφανιστούν σε περίπτωση δυνατού άγχους. Αυτό προκαλείται από αλλαγή στο pH του αίματος, υψηλό επιπέδο οξυγόνου και πτώση του διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί επίσης να νιώσουμε μουδιάσματα στα πόδια και τα χέρια. Εκείνη την ώρα βοηθά η κίνηση των άκρων.

Φαγούρα

Μια δυνατή φαγούρα, ειδικά στα άκρα μπορεί να συνοδεύει περιόδους συνεχούς άγχους, όπως είναι οι εξετάσεις για τους μαθητές και φοιτητές.

Σε περιόδους έντονου άγχους μπορεί να εμφανιστεί και έκζεμα που έχει ανάγκη ιατρικής αντιμετώπισης.

Ακουστικά προβλήματα

Πολλές φορές σε περιόδους άγχους κάποιοι άνθρωποι παραπονούνται για εμβοές, σφυρίγματα στα αυτιά και οι ήχοι είναι έντονοι. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα όταν είμαστε σωματικά εξουθενωμένοι.

Προβλήματα πεπτικού συστήματος

Τα έντερα είναι δεύτερος εγκέφαλος. Έτσι όταν αγχωνόμαστε το πεπτικό βρίσκεται σε διέγερση. Τα συμπτώματα είναι πόνοι, ναυτία, διάρροια ή ακόμα και εμετός.

Χλώμιασμα ή κοκκίνισμα

Σε περιπτώσεις άγχους το αίμα πηγαίνει στους μύες προκειμένου να διοχετεύσει ενέργεια.

Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί και κοκκίνισμα λόγω της αύξησης της θερμοκρασία του σώματος.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα   

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !