Αντικαθιστούμε έξυπνα τις τροφές και κερδίζουμε υγεία

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Επιλέγουμε τροφές για μια έξυπνα ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.

Εμείς σας δίνουμε ιδέες για αντικατάσταση τροφών που μέχρι τώρα προτιμούσαμε, με άλλες που έχουν παρόμοια υφή και γεύση, αλλά δρουν ευεργετικά στον οργανισμό μας.

Επίσης επιβάρυνσή τους σε θερμίδες, αλάτι, λίπος, ζάχαρη διαφέρει πολύ.

Ψωμί πολύσπορο αντί κρουασάν

Η ζύμη του κρουασάν φτιάχνεται με μαγιά και αρκετή ποσότητα βουτύρου ή άλλων λιπαρών. Έτσι ένα απλό κρουασάν έχει περίπου 240 θερμίδες και 11 γρ. λίπους. Αν όμως επιλέξουμε μια φέτα ψωμιού πολύσπορου ή ολικής άλεσης τότε προσλαμβάνουμε 1 γρ. λίπους και 86 θερμίδες. Επίσης το ψωμί είναι πιο χορταστικό και έχει πολύ περισσότερες διαιτητικές ίνες από το κρουασάν και σίγουρα πολύ χαμηλότερη ζάχαρη και λιπαρά.

Για το πρωινό μας λοιπόν επιλέγουμε φέτες ψωμιού ολικής άλεσης.

Ποσέ ή βραστό αυγό αντί τηγανητό

Το αυγό είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σεληνίου, μια καλή πηγή βιταμινών Β2 και Β12, ψευδάργυρου και σιδήρου καθώς και πηγή βιταμίνης D.

Μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους και είναι ιδεατή τροφή και χορταστική για το πρωινό. Προτιμάμε αυγά βραστά ή ποσέ που απλά «ψήνονται» σε βραστό νερό, δεν χρησιμοποιούμε καθόλου λιπαρά και δίνουν 78 θερμίδες. Αντίθετα τα τηγανητά αυγά ή οι ομελέτες έχουν πολλά λιπαρά, είναι πλούσια σε χοληστερόλη, περίπου 216 mg ένα μέτριο αυγό και 180 θερμίδες.

Στήθος αντί μπούτι κοτόπουλου

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική επιλογή κρέατος έναντι του κόκκινου. Διαθέτει  περισσότερες πρωτεΐνες και λιγότερα λιπαρά. Είναι μια εξαιρετική πηγή φωσφόρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, βιταμίνης Β και σιδήρου. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι το στήθος, χωρίς το δέρμα, είναι καλύτερη επιλογή αφού περιέχει μόνο 4,5 γρ. λίπους ανά 100 γρ. Αντίστοιχα το μπούτι περιέχει 9,7 γρ. λίπους.

Κινόα αντί ρύζι

Το ρύζι και η κινόα είναι τροφές με θρεπτικά οφέλη και δεν περιέχουν γλουτένη, που κάποιοι έχουν δυσανεξία.

Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ρύζι κάποιες φορές με την κινόα. Τα κύρια πλεονεκτήματα της είναι ότι περιέχει πολύ περισσότερες πρωτεΐνες, σίδηρο και φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β2. Επίσης 125 γρ. μαγειρεμένης κινόα, μας δίνει 75 θερμίδες ενώ ίση ποσότητα λευκού ρυζιού θα δώσει 110 θερμίδες.

Σπαγγέτι λαχανικών αντί μακαρονάδας

Οι μακαρονάδες αρέσουν σε όλους, γίνονται εύκολα και γρήγορα. Όμως εύκολα μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με σπαγγέτι λαχανικών, αρκεί να προμηθευτούμε τον κατάλληλο κόφτη.

Τα κολοκύθια, τα καρότα, τα παντζάρια γίνονται πολύ νόστιμα σπαγγέτι και σκέτα δίνουν μόνο 40 θερμίδες. Επιπλέον είναι υγιεινά αφού πλημμυρίζουν από βιταμίνες και μέταλλα. Σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα με τις σάλτσες ή τα χαρμάνια τυριών που προτιμάμε…

Σούπα λαχανικών αντί για κρεμώδεις σούπες

Τον χειμώνα οι σούπες είναι ότι πιο ζεστό, ένα confort food ξεχωριστό. Επιλέγουμε να φτιάξουμε θρεπτικές χορτόσουπες και δίνουμε υφή κρέμας πολτοποιώντας τα λαχανικά.

Το μυστικό είναι ότι οι σούπες μπορεί να είναι ιδεατές για αδυνάτισμα αρκεί να μην χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κρέμα με γιαούρτι ή γάλα αν θέλουμε να είναι η σούπα μας πιο κρεμώδης

Pop corn αντί για τσιπς

Πολλές φορές επιθυμούμε τραγανά τσιπς πατατάκια σαν snack και δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Τι θα λέγατε για pop corn που είναι μια απίθανη λιχουδιά…  καθόλου αμαρτωλή και έχουν τραγανή υφή. Μπορείτε να αγοράσετε τα σκέτα και να τα πασπαλίσετε με τα μπαχαρικά ή τα αρωματικά που θέλετε. Αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι ραντίζοντας την κατσαρόλα με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και σε 3 λεπτά είναι έτοιμα, όπως τα προτιμάτε. Μην ξεχάσετε μόνον να σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί θα τα μαζεύετε από όλη την κουζίνα σας… Το ενδιαφέρον είναι ότι 750 γρ. pop corn έχουν την ίδια ποσότητα αμύλου με μια φέτα ψωμί και είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες.

Παγωμένο γιαούρτι με φρούτα αντί παγωτού

Το παγωμένο γιαούρτι με φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεγελάσετε την επιθυμία σας για παγωτό.

Βάζουμε στην κατάψυξη ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά σε ειδικό δοχείο σκεπασμένο και ανακατεύουμε κομματάκια φρούτων. Αφήνουμε να παγώσει και το απολαμβάνουμε.

Μια ακόμα εναλλακτική είναι το παγωμένο γάλα με bitter σοκολάτα.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !