Μοσχάρι νουά με πιπεριές Φλώρινας

Tips

Μια γευστική δημιουργία φιλοσοφίας comfort food, που χορταίνει και ζεσταίνει την καρδιά. Το σίγουρο είναι ότι θα αρέσει σε όλους.

Το ρύζι σε συνδυασμό μακρύκοκκου με λίγο άγριο ρύζι του δίνει μια πιο εξωτική πινελιά. Οι πιπεριές Φλώρινας χαρίζουν γεύση και χρώμα ξεχωριστό.

Μπορείτε να το σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ πατάτας και λαχανικών.

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες και 20 λεπτά / Εύκολο

Μοσχάρι νουά με πιπεριές Φλώρινας

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, cheffe στις Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας

Υλικά για 4 άτομα

1 ολόκληρο νουά μοσχάρι, περίπου 1 ½ κιλό, σε θερμοκρασία δωματίου

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε μεγάλες φέτες

2 καρότα, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

50 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες

2 δαφνόφυλλα

4 κλωνάρι θυμάρι

1 ½ ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί, αγιοργίτικο ή ξινόμαυρο

1 lt νερό

2 κύβους  ζωμό βοδινού

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Ρύζι μακρύκοκκο και άγριο

Τρόπος παρασκευής

Ταμπονάρουμε το νουά με απορροφητικό χαρτί ώστε να μην είναι υγρό.

Με σπάγκο ψησίματος δένουμε το νουά για να κρατήσει το σχήμα του κατά το μαγείρεμα.

Το αφήνουμε για 30 λεπτά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρίβουμε με το πιπέρι το κρέας.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και θωρακίζουμε το κρέας γυρίζοντάς το με λαβίδα από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και βότανα.

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά αφήνουμε τα λαχανικά να μαλακώσουν και να καραμελώσουν για 10-12 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.

Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού και το ζεστό νερό και ανακατεύουμε τα υλικά.

Βάζουμε και πάλι το κρέας στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2 ώρες περίπου, εξαρτάται από το ίδιο το κρέας. Ανά διαστήματα γυρίζουμε το κρέας στη σάλτσα του.

Στο ενδιάμεσο βγάζουμε τις πιπεριές και τις αφήνουμε να τις χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Βγάζουμε το κρέας, αφαιρούμε τον σπάγκο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φέτες.

Σερβίρουμε το νουά έχοντας σαν βάση πιλάφι με μακρύκοκκο και άγριο ρύζι.

Ανάμεσα στις φέτες του νουά βάζουμε φέτες από την πιπεριά Φλωρίνης.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε η σάλτσα να γυαλίσει τότε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο σε μέγεθος καρυδιού, 10 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του μαγειρέματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !