Τα μύδια είναι από τις αγαπημένες γεύσεις του καλοκαιριού. Πλημμυρίζουν αντιοξειδωτικά και δένουν αρμονικά με κρασί, ούζο ή τσίπουρο.
Γίνονται πολύ εύκολα μόνον χρειάζεται προσοχή, αν κάποια δεν ανοίξουν τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα πετάμε.
Τα μύδια τα απολαύσαμε στην Κρήτη, στο απίθανο εστιατόριο Nisos, στον Πλατανιά, πάνω στη θάλασσα ατενίζοντας το νησάκι Θοδωρού, που έχει μετατραπεί σε οικολογικό καταφύγιο για τα περίφημα αγριοκάτσικα κρι-κρι.
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Πολύ εύκολο
Μύδια αχνιστά με κρόκο Κοζάνης
Από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Ταβέρνα Nisos, Πλατανιάς Χανίων
Υλικά για 2 άτομα
350 γρ. μύδια με το κέλυφος
Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
150 ml. λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο ή βιλάνα
5-6 στήμονες Κρόκου Κοζάνης ΠΟΠ
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. κρέμα γάλακτος
Aλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, το σκόρδο, τον κρόκο Κοζάνης και τα μύδια.
Σοτάρουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε τα μύδια να βράσουν για λίγο και να ανοίξουν.
Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το βράσιμο μέχρι να δέσει η σάλτσα.