Nτάκος … από τις καλύτερες σαλάτες διεθνώς

Tips

Ο ντάκος, το προσφάι των Κρητών ποιμένων και γεωργών με το κρίθινο παξιμάδι, τη ντομάτα, τις ελιές, το ελαιόλαδο, την ξινομυζήθρα και τη ρίγανη είναι ένα ποίημα …υψηλής διατροφικής αξίας.  Παρέχει ενδυνάμωση και έχει αρμονία γεύσεων, χρωμάτων και αρωμάτων.

Έτσι  έχει επανέλθει δυναμικά στη κουζίνα του σήμερα και αγαπήθηκε πολύ έχει γίνει διεθνώς γνωστή σαν σαλάτα ή snack. H έκπληξη ήρθε πριν από λίγο καιρό όταν από μέτρηση που έγινε στον Taste Atlas ο ντάκος συμπεριλαμβάνεται στις 100 καλύτερες σαλάτες του κόσμου. Επίσης στις 50 πρώτες θέσεις δηλώνουν δυναμικά το παρών τους η ελληνική χωριάτικη σαλάτα στην 5η θέση, τα χόρτα στην 24η, η πατατοσαλάτα στην 33, η παντζαροσαλάτα  στην 35 και η τονοσαλάτα μας στην 50η .

Πριν από λίγες ημέρες πραγματικά τον απολαύσαμε στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Maison, προκειμένου να ενδυναμωθούμε από το κολύμπι στην πισίνα … και τον περίπατό μας δίπλα στον ποταμό Λουδία, που μας κούρασε ευχάριστα.

Η Χαλκηδόνα μια όμορφη πολιτεία στους υδάτινους δρόμους της Μακεδονίας

Χρόνος παρασκευής 6 λεπτά / Πολύ εύκολη

Ντάκος

Από το ξενοδοχείο Maison, Χαλκηδόνα Θεσσαλονίκης

Υλικά για 4 άτομα

1 διπλό ντάκο κρίθινο

2 – 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες ή κομμένες σε κύβους

3 κ.σ. ελαιόλαδο

4 κ.σ. τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα

Ρίγανη

Αλάτι

Κάπαρη

Ελιές

 Για το φινίρισμα

2 κορφούλες μαϊντανό ελιές και κάπαρη

Τρόπος παρασκευής

Βρέχουμε ελαφρά τον ντάκο ελαφρά με λίγο νερό.

Ραντίζουμε τον ντάκο με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι

Ρίχνουμε από πάνω την ντομάτα.

Πασπαλίζουμε με τη φέτα ή την ξινομυζήθρα.

Ρίχνουμε τον ανθό αλατιού, τη ρίγανη ή άλλα μυρωδικά όπως θυμάρι, θρούμπι…

Ρίχνουμε την κάπαρη και τις ελιές.

Ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε στο τέλος μπορούμε να ραντίσουμε με λίγο ούζο για άρωμα αυθεντικό…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !