Πώς θα προστατευτούμε από τα νοθευμένα ποτά;

Tips

Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς ότι κυκλοφορούν νοθευμένα ποτά ή αλλιώς μπόμπες που μπορούν να επιφέρουν από παράλυση μέχρι θάνατο.

Το καλοκαίρι έρχεται … τα beach bar στο φόρτε τους και συνήθως αυτή την εποχή βγαίνουμε περισσότερο για ένα ποτάκι…

Έτσι ζητήσαμε από τον φίλο καθηγητή  Γιάννη Τσάκνη, στην Ποιότητα και  Ασφάλεια Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του

Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής, να μας ενημερώσει για τα νοθευμένα ποτά, που είναι γνωστά σαν μπόμπες, ώστε να γνωρίζουμε τα μυστικά για να μπορέσουμε να προστατευθούμε.

«Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το αλκοόλ είναι μια ελκυστική αγορά για παράνομο εμπόριο, κυρίως για φορολογικούς λόγους, με αποτέλεσμα να διατίθενται στην αγορά νοθευμένα ποτά, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των καταναλωτών. Οι υψηλές τιμές λιανικής του νόμιμου οινοπνεύματος, της αιθανόλης, δημιουργούν κίνητρα και ευκαιρίες για τους παραχαράκτες και άλλες εγκληματικές οργανώσεις, να χρησιμοποιούν μεθανόλη, αντί για αιθανόλη, στην παρασκευή των ποτών.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, υπολογίζει ότι το 25% των αλκοολούχων ποτών, που καταναλώνονται διεθνώς είναι παράνομα.

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η μεθανόλη ευθύνεται για αρκετές χιλιάδες θανάτους ετησίως σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτός από το θάνατο, η κατανάλωση μεθανόλης μπορεί να έχει και άλλες σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως μειωμένο επίπεδο συνείδησης, ανεπαρκή ή καθόλου συντονισμό, έμετο, κοιλιακό άλγος, προβλήματα με την καρδιά και την κυκλοφορία, βλάβες των νεύρων και του εγκεφάλου, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική βλάβη. Ακόμα μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη τύφλωση λόγω της καταστροφής του οπτικού νεύρου.

Άλλα τοξικά συστατικά που βρίσκονται στο παράνομο αλκοόλ περιλαμβάνουν το μυρμηκικό οξύ, το οποίο περιέχεται σε ορισμένα αντισηπτικά φαρμακευτικά προϊόντα που πίνουν οι άνθρωποι σαν υποκατάστατο του αλκοόλ. Το μυρμηκικό οξύ μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των χρόνιων επιδράσεων της αιθανόλης, συμβάλλοντας σε υπερβολική συσσώρευση οξέος στο σώμα και δημιουργώντας μεταβολική οξέωση. Σε άλλα ποτά ακόμα βρέθηκαν ασετόν και υλικά καθαριστικών τζαμιών….

Τα νοθευμένα ποτά θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες;

Nαι υπάρχουν θα έλεγα 4 κατηγορίες νοθευμένων ποτών:

  • Tα αραιωμένα ποτά με νερό, που δεν έχουν επιπτώσεις, ούτε εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μόνον οικονομική ζημιά.
  • Ποτά που είναι νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη
  • Ποτά που είναι νοθευμένα με μεθυλική αλκοόλη.
  • Αλλαγή ετικέτας γίνεται σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα έχουν βρεθεί παράνομα εμφιαλωτήρια ποτών, στα οποία προσκολλούν ετικέτες που αντιστοιχούν σε ακριβά και επώνυμα ποτά.

Εσείς τι θα συμβουλεύατε τους καταναλωτές για την προστασία τους;

Oι συμβουλές που θα μπορούσα να δώσω στους καταναλωτές για την προστασία τους είναι ταυτόσημες με αυτές του οργανισμού Drinkaware και έχουν ως εξής:

  • Να αγοράζουμε οινοπνευματώδη ποτά για το σπίτι μόνο από αξιόπιστα καταστήματα, super markets και κάβες.
  • Να αποφεύγουμε τα υπερβολικά φθηνά ποτά, ειδικότερα εάν αυτά προσφέρονται από πλανόδιους πωλητές ή αν δεν βρίσκεται στο ράφι των καταστημάτων και μεταφέρoνται τη στιγμή της πώλησης από κάποιον άλλο χώρο.
  • Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στις ετικέτες. Σε περιπτώσεις που το χαρτί είναι χαμηλής ποιότητας, φθαρμένο ή υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, να μην το αγοράσουμε.
  • Στα μπαρ, να μην πίνουμε ποτά από ανοιγμένα μπουκάλια και να ζητάμε να μας σερβίρουν μπροστά μας από σφραγισμένο μπουκάλι.
  • Να μην πίνουμε μάρκες ποτών τις οποίες δεν τις έχουμε ξαναδεί. Εάν ο πυθμένας του μπουκαλιού έχει «κατακάθια» ή αιωρούμενα σωματίδια να το επιστρέφουμε. Αυτό παρατηρείται συνήθως στη νοθευμένη βότκα.
  • Να μυρίζουμε πρώτα το ποτό πριν το πιούμε, εάν έχει περίεργη μυρωδιά, να μην το πίνουμε, ιδιαίτερα ύποπτη είναι η μυρωδιά του βερνικιού νυχιών ή του ασετόν.

Τελευταία υπάρχουν κάποια καταγεγραμμένα περιστατικά που κλονίστηκε η υγεία ανθρώπων από νοθευμένα ποτά;

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2012 καταγράφηκαν κρούσματα δηλητηρίασης από μεθανόλη, στην Τσεχία, όπου 140 άτομα έπαθαν βλάβες στην υγεία τους και περισσότεροι από 50 πέθαναν. Στη Ρωσία, τον Οκτώβριο του 2021 34 άτομα πέθαναν από την κατανάλωση παράνομης βότκας, που περιείχε μεθανόλη, ενώ άλλα 25 χρειάστηκαν νοσηλεία. Η αστυνομική έρευνα ανακάλυψε ένα εργοστάσιο παραγωγής και αποθήκευσης, στο οποίο κατασχέθηκαν πάνω από 600 λίτρα αλκοολούχων ποτών, ενώ υπήρχαν ακόμα 1.279 μπουκάλια νοθευμένου αλκοόλ. Στην Ινδία ποτό “μπόμπα” που περιείχε μεθανόλη σκότωσε 154 άτομα.

Επίσης, η περίπτωση του 23χρονου ποδοσφαιριστή της Άρσεναλ, του Ντάνιελ Κάιν σοκάρει. Τον Ιούνιο του 2020, νοθευμένο ποτό του προκάλεσε καρδιακή ανακοπή, έμεινε επί 25 ημέρες σε κώμα. Στη συνέχεια είχε πρόβλημα σε ζωτικά όργανα και έμεινε τετραπληγικός.

Άρα θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα ποτά, που καταναλώνουμε. Χίλιες φορές να πληρώνουμε κάτι ακριβότερα και να κερδίζουμε χρήματα από τη μείωση της, παρά να προμηθευόμαστε φθηνότερα ποτά από εκτός super markets και από κάβες, που ελέγχονται και δεν θα διακινδύνευαν ποτέ τη φήμη τους.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !