Αlert του οργανισμού μας, όταν η ζάχαρη ξεπερνά τα όρια…

Tips

Αν συνηθίζουμε να τρώμε πολύ ζάχαρη τότε ο οργανισμό μας δίνει σημάδια alert που πρέπει να μας θορυβήσουν. Είναι σαν να μας ειδοποιεί σταμάτα τη ζάχαρη τώρα …

Ποια είναι αυτά τα σημάδια που πρέπει να μας θορυβήσουν;

Η ζάχαρη προκαλεί εθισμό…

Η ζάχαρη ζητά επίμονα ζάχαρη. Όσο περισσότερα γλυκά τρώμε τόσο περισσότερο λαχταράμε το γλυκό. Η ζάχαρη ενεργοποιεί κέντρα του εγκεφάλου, που προκαλούν εθισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παιδίατροι αποτρέπουν τους γονείς να δίνουν γλυκά στα παιδιά τους. Αν συνηθίσουν τα γλυκά από την παιδική ηλικία, το σίγουρο είναι ότι και σαν ενήλικοι θα τα αποζητούν, οπότε η παχυσαρκία ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα τους…  Χρειάζεται προσοχή λοιπόν.

Διαταραχές συμπεριφοράς

Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη περιέχει ενδορφίνες και έτσι ανεβαίνει η διάθεσή μας… Όμως επειδή προκαλούνται διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουμε διαταραχές στη διάθεσή μας. Πολλά ups and downs. Kάποιες φορές οι άνθρωποι γίνονται ευερέθιστοι, μελαγχολικοί ή πολύ χαρούμενοι, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Ανεξήγητη κούραση

Εάν νιώθετε αρκετά συχνά κουρασμένοι, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, χωρίς να έχετε καταβάλει μεγάλη σωματική προσπάθεια και ενώ έχετε κοιμηθεί καλά για 8 ώρες, αυτή είναι μια ακόμα ένδειξη ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη μας χαρίζει άμεσα ενέργεια λόγω της  απότομης αύξησης σακχάρου στο αίμα.

Μόλις όμως πέσει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα, τότε νοιώθουμε ότι μας λείπει ενέργεια και η αίσθηση κούρασης μας κατακτά…

Παχυσαρκία

Όταν η ζάχαρη καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, το σίγουρο είναι ότι δεν προκαλεί αύξηση του βάρους. Αρχίζουμε να παχαίνουμε όταν η ζάχαρη, που καταναλώνουμε είναι υπερβολική. Τότε αποθηκεύεται στα κύτταρα σαν λίπος και έτσι το βάρος μας αυξάνεται, όποτε η παχυσαρκία είναι «προ των πυλών». Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία είναι πηγή πολλών προβλημάτων στον οργανισμό μας.

Πονοκέφαλοι και ημικρανίες

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί απότομη αύξηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει έντονο πονοκέφαλο και ημικρανία.

Όταν αποφασίσουμε να κόψουμε εντελώς τη ζάχαρη, τότε περιορίζεται ή ακόμα και εξαφανίζονται οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι.

Αίσθηση συνεχούς δίψας

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης δημιουργεί αύξηση του επιπέδου σακχάρων στο αίμα που υποχρεώνουν τα νεφρά να δουλεύουν πολύ … Έτσι παράγουν περισσότερα ούρα για να αποβάλουν την περίσσεια ζάχαρης. Αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση συνεχούς δίψας, ώστε με την λήψη υγρών να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Αυτό συμβαίνει και στον διαβήτη, είναι μια από τις ενδείξεις που πρέπει να αξιολογήσουμε…

Υπέρταση

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι για τους ενήλικες μέχρι 120/80 ή λιγότερο. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, αλλά και υδατανθράκων, που μετατρέπονται σε σάκχαρα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Έτσι αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τερηδόνα

Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλει στην παραγωγή βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, που προσβάλουν το σμάλτο των δοντιών. Έτσι αυξάνεται γεωμετρικά ο κίνδυνος της εμφάνισης τερηδόνας.

Θα έχετε ίσως παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που είναι «γλυκατζήδες» έχουν συνεχώς προβλήματα στα δόντια τους.

Σπυριά στο δέρμα

Είναι γνωστό ότι μέσω του δέρματος αποβάλλεται κάθε τι περιττό από τον οργανισμό μας. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεται, τόσο περισσότερα απόβλητα παράγονται. Έτσι παρατηρείται στο δέρμα υπερβολική έκκριση σμήγματος και όλο και περισσότερα σπυράκια εμφανίζονται κατά σειρά πρώτα στο πρόσωπο και μετά στην πλάτη και αλλού.

Ορμονικά προβλήματα

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης δημιουργεί ορμονική ανισορροπία.

Αποτέλεσμα αυτή της διαταραχής των ορμονών είναι η δημιουργία διαταραχών στην εμμηνόπαυση, έντονο και επώδυνο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, διαταραχές του θυρεοειδούς, αλλά και πρώιμη εφηβεία.

Ας προσπαθήσουμε να διώξουμε τη ζάχαρη από την καθημερινότητά μας για να μην έχουμε προβλήματα στο παρόν και στο μέλλον.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !