Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μας ενημερώνει πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί το φαγητό στο ψυγείο. Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο των γιορτών καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και ετοιμάζουμε πλουσιοπάροχα περισσότερα φαγητά οπότε περισσεύει φαγητό για τις επόμενες ημέρες.
Πόσο όμως διατηρείται στο ψυγείο χωρίς να χαλάσει;
Η απάντηση εξαρτάται από το είδος του, τον τρόπο αποθήκευσης, αλλά και από το πόσο γρήγορα το τοποθετήσατε στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα.
Το φαγητό πρέπει να μπαίνει ιδανικά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος.
Πρέπει επίσης να τοποθετείται σε ρηχά δοχεία για να ψύχεται γρήγορα. Εννοείται ότι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ωμά τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα, όπως το κρέας ή τα θαλασσινά.
Δεν χρειάζεται να περιμένετε να κρυώσει το φαγητό πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μας ενημερώνει ότι μπορεί να είναι και ζεστό ή καυτό. Αρκεί να είναι συσκευασμένο σε αρκετά μικρές ποσότητες που θα κρυώσουν γρήγορα.
Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να διαθέτετε ψυγείο, που ψύχει σωστά τα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι σωστές θερμοκρασίες συντήρησης των τροφίμων είναι:
Στο ψυγείο: 4,4οC ή χαμηλότερη
Στην κατάψυξη/καταψύκτη: μείον (-) 17,8 οC ή χαμηλότερη
Εάν το φαγητό που έχει περισσέψει είναι πολύ, χωρίστε το σε μερίδες και βάλτε το στην κατάψυξη, συνιστά η ειδικός.
Ειδάλλως πρέπει να το έχετε καταναλώσει μέσα σε λίγες ημέρες.
Αν περάσουν πολλές, υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια και να μην είναι πια ασφαλές για κατανάλωση.
Στην κατάψυξη πρέπει να μπαίνουν τα μαγειρεμένα φαγητά εντός δύο-τριών ημερών. Εννοείται ότι στο μεσοδιάστημα θα βρίσκονται στο ψυγείο.
Η διάρκεια ζωής στο ψυγείο
Σούπες και μαγειρευτά φαγητά με λαχανικά ή κρέας:
Στην συντήρηση 3 – 4 ημέρες
Στην κατάψυξη: 2 – 3 μήνες
Βραστά αυγά, σφικτά:
1 εβδομάδα στην συντήρηση.
Τα αυγά δεν καταψύχονται
Σαλάτα με αυγό, κοτόπουλο, ζαμπόν, τόνο και σαλάτες ζυμαρικών:
Στη συντήρηση 3-4 ημέρες.
Δεν καταψύχονται
Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά:
Στη συντήρηση 3-4 ημέρες στη συντήρηση
Στην κατάψυξη 2-6 μήνες
Κοτομπουκιές ή μπουρεκάκια:
Στη συντήρηση 3-4 ημέρες
Στην κατάψυξη 1-3 μήνες
Σουφλέ με αυγά:
Στη συντήρηση 3-4 ημέρες
Στην κατάψυξη 2-3 μήνες
Κις με γέμιση:
Στη συντήρηση 3-5 μέρες.
Στην κατάψυξη 2-3 μήνες.
Ψητές μπριζόλες και παϊδάκια από αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό:
Στη συντήρηση 3-5 ημέρες
Στην κατάψυξη 4 -12 μήνες
Λουκάνικο από κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, μοσχαρίσιο κρέας:
Στη συντήρηση 1 εβδομάδα.
Στην κατάψυξη 1-2 μήνες.
Πίτσα:
Στη συντήρηση 3-4 ημέρες.
Στην κατάψυξη 1-2 μήνες.
Είναι επίσης απαραίτητο να έχετε αυτοκόλητες ετικέτες που να σημειώνεται πάνω στο μπολ τις ημερομηνίες που πρέπει να κρατούνται με αυστηρότητα.
Τώρα ξέρετε ποια είναι τα όρια διατήρησης των φαγητών στην συντήρηση ή στην κατάψυξη, οπότε δεν πρέπει για κανένα λόγο να παραβιάζονται.