Τα do + don’ts για να είναι το φαγητό μας νόστιμο

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Για να γίνει το φαγητό μας νόστιμο έχει πολλά μυστικά. Καθόλου τυχαίο που δύο άνθρωποι ακολουθούν κατά γράμμα τη συνταγή και το αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο. Το ένα είναι πιο νόστιμο… κερδίζει στο μάτι και στη γεύση. Η άλλη προσπάθεια μαγειρέματος δεν μας ενθουσιάζει τόσο.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Παρά το γεγονός ότι τα υλικά ήταν εξαιρετικής ποιότητας και το αποτέλεσμα θα έπρεπε να είναι άψογο, ο τρόπος χρήσης τους τελικά κάνει τη διαφορά, που κρύβεται στη λεπτομέρεια.

Τα υλικά που συνθέτουν τη συνταγή πρέπει να κόβονται ομοιόμορφα.
Αν τα λαχανικά ή το κρέας δεν κόβονται ομοιόμορφα σίγουρα η γεύση επηρεάζεται. Κάποια κομμάτια θα ψηθούν υπερβολικά και κάποια μένουν σχεδόν ωμά.
Αν κόβουμε τις πατάτες με το χέρι και δεν τις κόψουμε ομοιόμορφα κάποιες θα τηγανιστούν όπως πρέπει και κάποιες όχι.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα λαχανικά στο σοτάρισμα άλλα θα σοταριστούν και θα θωρακιστούν οι χυμοί τους και κάποια θα μείνουν ωμά οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
Αν προσέξετε αυτή τη λεπτομέρεια όλα θα μαγειρευτούν όπως πρέπει και το αποτέλεσμα ενθουσιάζει.

Μην βάζετε τα υλικά στο τηγάνι πριν ζεσταθεί αρκετά το ελαιόλαδο ή το σπορέλαιο
Ένα λάθος που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε και ο χρόνος μας πιέζει, είναι να ρίχνουμε τα υλικά στο τηγάνι, ενώ δεν έχει τη θερμοκρασία που του πρέπει. Το λάδι πρέπει να είναι αρκετά ζεστό.
Ένα μυστικό για να καταλάβουμε πότε είναι στη σωστή θερμοκρασία είναι όταν αρχίζει και κάνει κυματισμούς.
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να το αφήσουμε να καπνίσει γιατί τότε το φαγητό γίνεται βαρύ.
Όταν δεν υπάρχει σωστή θερμοκρασία του λαδιού στο σοτάρισμα τα υλικά θα πιούν το λάδι αντί να σοταριστούν και το φαγητό θα γίνει άνοστο και βαρύ.

Αλατίζετε σταδιακά το φαγητό
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι το αλάτι μπαίνει στο τέλος της διαδικασία του μαγειρέματος. Λάθος
Το φαγητό πρέπει να αλατίζετε σταδιακά όταν μαγειρεύετε. Έτσι μόνον τα υλικά θα τραβήξουν το αλάτι και θα αναδειχθεί καλύτερα η γεύση τους.
Αν το αλατίσετε στο τέλος, η νοστιμιά δεν θα έχει βάθος θα είναι καθαρά επιφανειακή.
Μην φοβάστε ότι αλατίζοντας σταδιακά θα ρίξετε περισσότερο αλάτι. Από την αρχή μπορείτε να ορίσετε την ποσότητα και να τη βάλετε σε ένα μπολάκι, οπότε δεν θα ξεφύγετε.
Αν πάλι λίγο ξεφύγει το αλάτι μπορούμε να σώσουμε το φαγητό. Το μυστικό είναι να ρίξετε κάτι όξινο λεμόνι, ξύδι ή ντομάτα ώστε να εξισορροπηθεί η γεύση.
Ένα ακόμα μυστικό είναι να αλατίζουμε ελαφρά μετά το σοτάρισμα, μόλις τα υλικά πάρουν χρώμα και θωρακιστούν. Έτσι θα παραμείνουν τραγανά και γευστικά διαφορετικά θα είναι μαλακά και θα έχουν πολλά υγρά.

Τα σκεύη που μαγειρεύουμε παίζουν σπουδαίο ρόλο
Τα μαντεμένια σκεύη λόγω της εξαιρετικής κατακράτησης της θερμότητας χαρίζουν στο φαγητό αυτή την τέλεια τραγανότητα που αναζητάμε στο κοτόπουλο, στο γουρουνόπουλο ή αυτή την πολυπόθητη κρούστα στην πίτα.
Υιοθετήστε λοιπόν όσο είναι καιρός μαντεμένια σκεύη για νόστιμο φαγητό και μια ευέλικτη μαγειρική.

Το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται και αφού σβήσετε τη φωτιά
Το σίγουρο είναι ότι το φαγητό δεν παύει να μαγειρεύεται μόλις το αποσύρετε από τη φωτιά. Ειδικά στις κατσαρόλες και τα τηγάνια η θερμοκρασία παραμένει υψηλή και το φαγητό συνεχίζει να μαγειρεύεται.
Για να μην παραψηθεί και λιώσουν τα υλικά και να πετύχετε ιδανική γεύση και υφές θα πρέπει να κλείσετε το μάτι και να αποσύρετε από τη φωτιά λίγα λεπτά πριν φτάσει στο τέλειο σημείο μαγειρέματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !