Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Πολλές μελέτες που έγιναν από έγκριτα πανεπιστήμια του εξωτερικού δείχνουν ότι ο καιρός επηρεάζει τον νου μας, αλλά και το σώμα μας.
Σώμα και νους αντιδρούν στις καιρικές συνθήκες
Η κακοκαιρία και ο βαρύς χειμώνας μπορεί να προκαλέσει εποχική κατάθλιψη στο 25% του πληθυσμού.
Δύο μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και τον Καναδά έδειξαν ότι οι διακυμάνσεις στην υγρασία, τη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πίεση μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες, πόνο στις αρθρώσεις, ευερεθιστότητα, ζάλη, εξάντληση, ακόμη και κατάθλιψη.
Ωστόσο, οι βαθμοί ευαισθησίας διαφέρουν ανάλογα με το άτομο. Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτό από άλλους.
Συνήθως τα άτομα που έχουν ευαίσθητο ή εύθραυστο θυρεοειδή και επινεφρίδια επηρεάζονται πολύ περισσότερο.
Αμερικανοί ψυχαναλυτές αναφέρουν ότι εκτός από τον χειμώνα και το φθινόπωρο αλλά και η άνοιξη είναι κρίσιμες περίοδοι για τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία.
Η άνοιξη απαιτεί, μετά από μια ορισμένη περίοδο χειμερινού ύπνου, να αφυπνίσει ξανά τη ζωτική μας επιθετικότητα, αυτή την παρόρμηση ζωής που μας έφερε στον κόσμο και μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε εκεί. Για κάποιους, αυτή η μετάβαση μπορεί να προκαλέσει άγχος.
Όταν κάποιοι παραπονούνται πολύ για το κλίμα, βασικά εκφράζει τη δυσφορία του για το άγχος που του προκαλείται καθώς και την κατάθλιψη ή ακόμα νιώθει άβολα επειδή καταλαβαίνει πόσο ευάλωτος είναι.
Οι βιοκλιματολόγοι είναι μια νέα επιστημονική εξειδίκευση που μελετά την επίπτωση του κλίματος στα ζώντα όντα. Με την κλιματική κρίση η βιοκλιματολογία σίγουρα θα έχει μέλλον λαμπρό… και θα μας απασχολήσει.
Βέβαια μέχρι στιγμής λίγες είναι οι μελέτες που έχουν γίνει γιατί είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί πως ο χρόνος επηρεάζει τη διάθεσή μας, λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες ακόμα και αστάθμητους.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο καιρός επηρεάζει την ευημερία μας.
Φωτοθεραπεία
Το φως επηρεάζει το βιολογικό και εποχιακό μας ρολόι, το οποίο βρίσκεται στον εγκέφαλό μας και μας επιτρέπει να προγραμματίζουμε το σώμα μας χρησιμοποιώντας την ημέρα και τη νύχτα.
Αυτός είναι ο λόγος που η αλλαγή της ώρας είναι συχνά ξαφνική και το εσωτερικό μας ρολόι ή αλλιώς το βιολογικό μας ρολόι χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί.
Είναι λοιπόν σημαντικό να εκτιθέμεθα στο φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ψυχολόγοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα η απουσία του φωτός είναι αυτή που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα μας και στον νου μας περισσότερο από τις ίδιες τις καιρικές συνθήκες.
Στις σκανδιναβικές χώρες που το φως είναι ελάχιστο τον χειμώνα επιβάλλεται να υποβάλλονται οι άνθρωποι σε φωτοθεραπεία, που σημαίνει ότι θα πρέπει καθημερινά για 30 λεπτά να εκτίθενται σε λευκό φως με ένταση 10.000 lux.
Ψυχίατροι μας ενημερώνουν ότι η εποχιακή κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει υπερυπνία, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Επίσης είναι σημαντικό να τηρούμε αυστηρά το πρόγραμμα ύπνου μας, αφού είναι απαραίτητο να κοιμόμαστε 8 ώρες κάθε βράδυ, σε ήρεμο περιβάλλον ώστε να μπορεί να ξεκουράζεται ο εγκέφαλος και ο οργανισμός μας γενικότερα.