Ποιες τροφές προστατεύουν τον εγκέφαλο;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας ανακάλυψε ότι υπάρχουν τροφές που είναι σύμμαχοί μας για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου και την προστασία που προσφέρουν για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές – σωτήρες;
Σολομός
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland των ΗΠΑ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνουν τη μνήμη και τη γνωστική απόδοση και καταπολεμούν την κατάθλιψη.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο εγκέφαλός μας αποτελείται κυρίως από λίπος. Τα λίπη αυτά δεν χρησιμεύουν σαν απόθεμα, αλλά αποτελούν μέρος της σύνθεσης των βιολογικών μεμβρανών των νευρώνων. Αυτό το λίπος θα βοηθήσει στην προστασία των νευρώνων και θα προωθήσει τη δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων.

Αυτή τη λιπαρή δομή την οφείλουμε ιδιαίτερα στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, από τα οποία ο σολομός είναι μια από τις καλύτερες πηγές .

Κόκκινα φρούτα
Η γήρανση του εγκεφάλου οφείλεται εν μέρει στην οξείδωση των νευρώνων, που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα βατόμουρα, τα μούρα, τα σμέουρα, τα μύρτιλα συγκεντρώνουν υψηλές επίπεδα αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και έτσι ενισχύουν τον εγκέφαλό μας.

Το σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ είναι ότι ο οργανισμός δεν παράγει αντιοξειδωτικά οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να τα παίρνουμε μέσω της τροφής.

Παντζάρι
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα που διευκολύνουν τη ροή του αίματος, που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nitric Oxide: Biology and Chemistry.

Το παντζάρι είναι επίσης ένα από τα λαχανικά με την καλύτερη αντιοξειδωτική δύναμη. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Η ημερήσια πρόσληψη παντζαριού θα βελτίωνε επομένως τη ροή του αίματος σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, που με την πάροδο του χρόνου εξαντλούνται από αίμα και οξυγόνο, με αποτέλεσμα τη γήρανση του εγκεφάλου.

Ελαιόλαδο
Το 2015, μια ομάδα ερευνητών ανέπτυξε μια δίαιτα «αντι-Alzheimer» που θα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας όπως η νόσος Alzheimer κατά 53%.

Αυτή η δίαιτα που ονομάζεται «  MIND  » (Μεσογειακή-Παρέμβαση Νευροεκφυλιστικής Καθυστέρησης) συνδυάζει τη δίαιτα DASH και τη μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο.

Επίσης οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις ικανότητες μάθησης και μνήμης σε ποντίκια.

Σπανάκι
Στην πραγματικότητα, το σπανάκι και το λάχανο είναι από τα πιο ισχυρά αντιγηραντικά λαχανικά.

Είναι πλούσιο σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) και βιταμίνη Β6 , δύο είδη βιταμινών που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τον εγκέφαλο και που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013.

Καρύδια
Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάσιους, τα κελυφωτά φιστίκια κ.α. περιέχουν φλαβονοειδή, δηλ. αντιοξειδωτικά που έχουν τη δύναμη να διεισδύουν στη δομή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στη μάθηση και τη μνήμη.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράμματα, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι αυτά τα φλαβονοειδή προάγουν την παραγωγή νευρώνων δηλ. τη νευρογένεση, την κυκλοφορία του αίματος και τη διαδικασία ανάπτυξης νέων αιμοφόρων αγγείων, την αγγειογένεση.

Αυγό
Τα αυγά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και χολίνη, μια θρεπτική ουσία που γενικά περιλαμβάνεται στην οικογένεια των βιταμινών Β, απαραίτητη για την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε τα οφέλη των αυγών στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα σε αυτόν των πολύ μικρών παιδιών. Κατά τη διατροφική διαφοροποίηση, τα αυγά πρέπει να εισάγονται ταυτόχρονα με τα ψάρια, ηλικίας περίπου 7 μηνών.

Κουρκούμας
Ο κουρκουμάς είναι πολύ πλούσιος σε αντιοξειδωτικά. Αυτά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις διαταραχές της μνήμης.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κουρκουμίνη που περιέχεται στον κουρκουμά βελτίωσε σημαντικά τη μνήμη και τις δεξιότητες προσοχής.

Σε αυτή τη μελέτη, τα τεστ μνήμης των συμμετεχόντων που έλαβαν κουρκουμίνη βελτιώθηκαν κατά 28% τους 18 μήνες μετά τη λήψη κουρκουμά, σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !