Οδηγός για Καλλιέργεια Αβοκάντο Στο Σπίτι

Tips

Το αβοκάντο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί σε θερμές κλιματικές συνθήκες. Ωστόσο, το κλίμα της Ελλάδας ιδιαίτερα στα νότια της χώρας, είναι κατάλληλο για φυτεία αβοκάντο.

Μπορείτε λοιπόν να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε αβοκάντο στο σπίτι σας με την ακόλουθη μέθοδο:

Επιλέξτε τον Καρπό

Ξεκινήστε με έναν ώριμο καρπό αβοκάντο από το σούπερ μάρκετ. Οι ώριμοι καρποί αβοκάντο είναι μαλακοί και βουλιάζουν όταν τους πιέσετε ελαφρά με το δάχτυλο.

Προετοιμάστε το κουκούτσι

Κόψτε προσεκτικά το αβοκάντο και αφαιρέστε το κουκούτσι. Καθαρίστε τον σπόρο από το υπόλοιπο φρούτο, αλλά προσπαθήστε να μην αφαιρέσετε το καφέ δέρμα που τον καλύπτει.

Προσαρμόστε οδοντογλυφίδες

Σπρώξτε τρεις ή τέσσερεις οδοντογλυφίδες στον σπόρο, ακριβώς πάνω από τη μέση του. Αυτές οι οδοντογλυφίδες θα σας επιτρέψουν να στερεώσετε τον σπόρο σε ένα ποτήρι με νερό.

Βυθίστε το κουκούτσι στο νερό

Τοποθετήστε το κουκούτσι σε ένα ποτήρι με νερό, ώστε το κάτω μέρος του (το ευρύτερο μέρος) να βυθίζεται στο νερό.

Περιμένετε 2-6 εβδομάδες

Τοποθετήστε το ποτήρι σε ένα ζεστό μέρος, αλλά όχι κατευθείαν στον ήλιο. Μετά από περίπου 2-6 εβδομάδες, θα πρέπει να δείτε τη ρίζα να βυθίζεται στο νερό και ένα βλαστάρι να αναδύεται από την κορυφή του σπόρου.

Φυτέψτε τον σπόρο

Μόλις ο βλαστός φτάσει τα 15 εκατοστά και τα φύλλα ξεκινήσουν να αναπτύσσονται, μπορείτε να φυτέψετε τον σπόρο σε χώμα. Επιλέξτε μια γλάστρα που είναι αρκετά μεγάλη για να υποστηρίξει το δέντρο.

Φροντίδα για το φυτό

Το δέντρο αβοκάντο χρειάζεται πoλύ ήλιο, οπότε τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Ποτίστε το κάθε φορά που το χώμα αρχίζει να φαίνεται στεγνό.

Λάβετε υπόψη ότι η ανάπτυξη ενός δέντρου αβοκάντο από σπόρο μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια και η πλειονότητα των δέντρων που καλλιεργούνται από σπόρους δεν παράγουν καρπούς. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να επιλέξετε να αγοράσετε ένα δέντρο αβοκάντο στο οποίο έχει γίνει εμβολιασμός από έναν γεωπόνο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το αβοκάντο είναι ένα όμορφο δεντράκι που δίνει μια εξωτική πινελιά στον χώρο σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !