Οι γονείς μας συνταξιοδοτούνται τι κάνουμε;

Tips

Ξαφνικά έρχεται μια μέρα που οι γονείς μας ολοκλήρωσαν την ενεργή και δραστήρια επαγγελματική ζωή και βγαίνουν σε σύνταξη.

Η προσαρμογή είναι πολύ δύσκολη και πρέπει να έχουν προετοιμαστεί αρκετό καιρό πριν. Όμως τώρα που ήρθε η ώρα, πρέπει και εμείς να αναλάβουμε δράση, να τους βοηθήσουμε να διατηρήσουν μια ενεργή κοινωνική ζωή και να μην φοβηθούν ότι μπορεί να βρεθούν απομονωμένοι. Είναι μια δύσκολη καμπή της ζωής τους και δεν πρέπει να τους αφήσουμε να είναι η μοναδική τους διέξοδος η επίσκεψη στους γιατρούς και οι συνεχείς εξετάσεις για να έχουν με κάτι να ασχοληθούν.

Χρειάζεται προσοχή γιατί η κατάθλιψη σε τέτοιες ηλικίες χτυπά κόκκινο… Έχουμε υποχρέωση να τους βοηθήσουμε. Δυσκολότερη  είναι η ένταξη σε έναν άλλο τρόπο ζωής για εκείνους, που είχαν κάποια σημαντικά αξιώματα και τώρα είναι τέως… Πριν πάρουν σύνταξη όλοι τους υπολόγιζαν τώρα μοιραία θα αρχίσουν να τους ξεχνούν…

Κάποιοι άλλοι μόλις πάρουν σύνταξη ανθίζουν … γιατί πλέον έχουν το χρόνο και μπορούν να τον διαθέσουν όπως θέλουν. Αυτό βέβαια συμβαίνει για αυτούς, που έχουν διάφορα χόμπυ.

Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες συμβουλές και εσείς τις ακολουθείτε ανά περίπτωση.

Πρέπει να αισθάνονται χρήσιμοι

Υπάρχουν πάρα πολλά σωματεία, τοπικά, φιλανθρωπικά, δημοτικά, καλλιτεχνικά που η εμπειρία τους θα είναι χρήσιμη.

Μάθετε περισσότερα και μόλις συγκεντρώσετε τις πληροφορίες μη διστάσετε να τους εμπλέξετε. Στην αρχή μπορεί να μην θέλουν και χρειάζονται λίγο σπρώξιμο.

Πρέπει να απαντάται αμέσως σε αρνητικές θέσεις που παρουσιάζουν για τον ίδιο τους τον εαυτό … Τώρα γέρασα, είμαι συνταξιούχος … Μην αφήσετε να περάσει αναπάντητο. Χρειάζονται τόνωση για να μην το βάλουν κάτω.

Αν δείτε ότι λυγίζουν και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση μόνοι τους ή με τη βοήθειά σας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχολόγο.

Αναθέστε τους υποχρεώσεις που σχετίζονται και με τη δική σας οικογένεια

Τώρα που διαθέτουν οι γονείς σας περισσότερο χρόνο μπορείτε να τους αναθέσετε κάποιες υποχρεώσεις των παιδιών σας, αν υπάρχουν.

Μπορεί εκείνοι αν είναι υγιείς να τα πηγαίνουν σε κάποιες απογευματινές υποχρεώσεις για να αισθάνονται χρήσιμοι και να έχουν μεγαλύτερη επαφή με τα εγγόνια τους.

Αναθέστε στη μητέρα σας να διοργανώνει κάποια κυριακάτικα τραπεζώματα στο σπίτι ή να μαγειρεύει κάποια φαγητά πιο μπελαλίδικα για τα παιδιά.

Δώστε τους διεξόδους για να μην τρέχετε σε ψυχολόγους…

Δραστηριότητες

Οι σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες είναι μυστικά μακροζωίας.

Ψάξτε να βρείτε ακόμα και δημοτικά γυμναστήρια ή τμήματα για να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού, μαθήματα ζωγραφικής, ψηφιδωτού ή τραγουδιού, αν τους ευχαριστεί. Πολλά μαθήματα διοργανώνονται και προσφέρονται από το Δήμο.

Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν ημερήσιες εκδρομές με πούλμαν σε πολύ καλές τιμές. Είναι μια ευκαιρία να κινούνται, να γνωρίσουν μέρη που δεν έχουν επισκεφθεί και παράλληλα να γνωρίσουν ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια ηλικία και κατάσταση με εκείνους.

Δημιουργείστε τις συνθήκες για να προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία ή φιλανθρωπική δράση δίπλα σε ανθρώπους, που το έχουν ανάγκη. Η πόλη, ο δήμος, το περιβάλλον και τόσα ιδρύματα έχουν ανάγκη από ανθρώπους με εμπειρία, που θέλουν να προσφέρουν. Έτσι θα καταλάβουν ότι είναι ακόμα και τώρα πολύ χρήσιμοι και συμμετέχουν στα κοινά…

Πάρτε εσείς πρωτοβουλία γιατί στην αρχή θα είναι λίγο αποπροσανατολισμένοι… είναι φυσικό άλλωστε μην ανησυχείτε.

Στο εξωτερικό υπάρχουν site που σκοπό έχουν να φέρουν συνταξιούχους και ηλικιωμένους κοντά, να γνωρίζονται, να ανταλλάσουν απόψεις, να δημιουργήσουν σχέσεις όσοι έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ακόμα και εκείνοι που δεν μπορούν να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

Να ξέρετε ότι οι γονείς σας θα σας ευγνωμονούν για αυτή σας την παρώθηση και κυρίως να νοιώθουν χρήσιμοι και θα είναι χαρούμενοι.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΜπισκότα Spritz
Επόμενο άρθροΠουρές από γλυκοπατάτα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !