Οι πιο trendy τάσεις στη γαστρονομία: Η κυριαρχία του foraging

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Από τη Σίσσυ Νίκα, Δημοσιογράφο Γαστρονομίας

Το foraging είναι ένας νέος όρος, που παίζει όλο και πιο δυνατά στις γαστρονομικές τάσεις του πλανήτη και κάθε chef, που σέβεται τον εαυτό του, είτε μαγειρεύει σε εστιατόριο με αστέρια Michelin ή σε νεοταβέρνα, αποφασίζει όλο και περισσότερο να ασχοληθεί με τα τοπικά προϊόντα, που παράγει το terroir που δραστηριοποιείται, στην εποχή της ωριμότητάς τους.

Chefs συνεργάζονται με κτηνοτρόφους, τις φάρμες των οποίων επιθεωρούν συχνά, ενδιαφέρονται για αυτόχθονες φυλές και τους «ιντριγκάρει», η ιδιαιτερότητα στη γεύση.

 

Τα ζώα του κτήματος

Το κοτέτσι

Συνεργάζονται με γεωργούς, που καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά, αφού η τάση θέλει οι chefs του σήμερα, να εφαρμόζουν πλήρως τη λογική «από τη φάρμα στο πιάτο» (from farm to table), επιβλέποντας όλα τα στάδια παραγωγής των πρώτων υλών.

Ο λαχανόκηπος

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται, στο κρέας αργής ωρίμανσης σε ειδικούς θαλάμους ή στο κάπνισμα των κρεάτων, για μια πιο μεστή γεύση. Το ζητούμενο είναι  η διαφοροποίηση των γευστικών δημιουργιών, που έρχεται μέσα από την καθετοποίηση στις κουζίνες, την παραγωγή «σπιτικών» προϊόντων  αλλαντικών, τυριών ή ψωμιού, με τους chefs να εμπλέκονται σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν γαστρονομικά trends, που κυριαρχούν σήμερα στη διεθνή γαστρονομική σκηνή και  φαίνεται να κινούνται προς ένα πιο απλό τρόπο ζωής, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον, στις «καθαρές» και φρέσκες τροφές, με άρωμα, χρώμα, νοστιμιά και ποιότητα.

Με αυτή τη φιλοσοφία και τα πρότυπα, γεννιέται η ιδέα δημιουργίας μιας φάρμας, με αυτόχθονες φυλές και μποστάνι, από κάποιους chefs με τη αρωγή των ξενοδοχείων ή ενώσεων, ώστε συνεργαζόμενοι με κτηνοτρόφους, τυροκόμους και γεωργούς να διασφαλίζουν εξαιρετικές πρώτες ύλες για την κουζίνα τους, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής γης και παράδοσης.

Ήδη και στην Ελλάδα 4 μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι δημιούργησαν την δική τους φάρμα. Eμείς, φιλοξενηθήκαμε στο κτήμα του ξενοδοχειακού ομίλου Margi, στο πανέμορφο Margi Farm, στα Καλύβια Θορικού, από όπου και οι φωτογραφίες.

Η φυσική ή οπτικοακουστική ξενάγηση στη φάρμα, σε προδιαθέτει να βιώσεις τις αρχές της αειφορίας, πριν ακόμα καθίσεις στο τραπέζι και έτσι θα εκτιμήσεις και θα «μυηθείς» στη φιλοσοφία του εστιατορίου και της κουζίνας του.

Το τραπέζι του Margi Farms

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !