Oύζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Tips

Τα Πλωμάρι είναι η πατρίδα του ούζου. Η Λέσβος είναι το νησί, που έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή του ούζου.

Ήδη από τον 19ο αιώνα ξεκίνησε να παράγεται το εθνικό απόσταγμα από ελληνικές οικογένειες στο γραφικό Πλωμάρι.

Το νησί  έχει εύφορο έδαφος και εξαιρετικής ποιότητας βότανα, καρπούς και αρωματικά. Ο συνδυασμός όλων αυτών με τη γεωγραφική του θέση, ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, επέτρεπαν στους ντόπιους παραγωγούς να φτιάχνουν ούζο εξαιρετικής ποιότητας με συστατικά τόσο από τη Λέσβο, όσο και από ολόκληρο τον κόσμο.

Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Πλωμαρίου ήταν πολυταξιδεμένοι κοσμοπολίτες ναυτικοί και έμποροι, μία εύπορη τάξη που ήξερε να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής. Ο νησιώτικος χαρακτήρας τους έδεσε με το μυρωδάτο απόσταγμα που χάρη στα αρώματά του τους ταξίδευε νοητά, όταν δεν ταξίδευαν με τα καράβια τους. Σταδιακά, το ούζο, τους συντρόφευε και στα ταξίδια τους κι έτσι έγινε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο και αναπτύχθηκε το εμπόριο και οι εξαγωγές του Ούζου.

Το ούζο έχει τη δική του ιστορία…

Η ιστορία του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου ξεκινά το 1894 με την περίφημη συνταγή του ιδρυτή του.

Ο Ισίδωρος Αρβανίτης, ένας επίμονος και τελειομανής Πλωμαρίτης, είχε όραμα να δημιουργήσει το πιο αρωματικό και γευστικό ούζο στον κόσμο.

Αποστάζοντας στις σωστές αναλογίες αρωματικούς σπόρους και βότανα της Λέσβου, μαζί με αρωματικά που αναζήτησε στην άλλη άκρη της γης, δημιούργησε το μοναδικό και περίφημο Ούζο Πλωμαρίου, που διατηρεί μέχρι και σήμερα αναλλοίωτη την ποιότητα και τη γεύση του.

Μία γεύση που δένει με την παράδοση, με τον ήλιο της Ελλάδας, τη θάλασσα, ένα απόσταγμα καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου. Χάρη σ’ αυτήν την πολύτιμη ισορροπία γεύσης, κάτι που κατορθώνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, κέρδισε την αγάπη και την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων, αλλά έγινε και ξακουστό σε κάθε γωνιά της γης, κάνοντας το όραμα του Ισίδωρου Αρβανίτη πραγματικότητα.

Μια οικογενειακή ποτοποιία από το 1894

Πάνω από έναν αιώνα μετά, τίποτα δεν αλλάζει. Η ποτοποιία, που είναι 100% ελληνική και ανήκει στην οικογένεια Καλογιάννη, συνεχίζει να παράγει το εκλεκτό Ούζο Πλωμαρίου χρησιμοποιώντας την ίδια, μυστική συνταγή με έμφαση στους εξαιρετικούς καρπούς και βότανα.

Από το 1894  έως και σήμερα το Ούζο Πλωμαρίου «γεννιέται» από 100% απόσταξη η οποία πραγματοποιείται 2 φορές, παραδοσιακά σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες που σφυρηλατούνται ακόμη και σήμερα από την ίδια οικογένεια χαλκουργών.

Το Ούζο Πλωμαρίου μάλιστα αποτελεί Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από την ΕΕ και αποκλειστικό πατενταρισμένο όνομα μάρκας κατηγορίας.

Το γλυκόπιοτο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σφραγίζεται στη φημισμένη, κομψή συσκευασία με το χαρακτηριστικό φελλό και προσφέρει μια πολύτιμη ισορροπία γεύσης που επιτυγχάνουν τα πιο εκλεκτά ποτά με ονομασία προέλευσης.

 

Πως παράγεται το ούζο;

Η ποτοποιία δίνει μεγάλη έμφαση στους ανθρώπους της.  Όλοι οι εργαζόμενοι της ποτοποιίας συνδέονται συναισθηματικά με τη δουλειά τους. Οι περισσότεροι εξάλλου έχουν μεγαλώσει στο Πλωμάρι και το ούζο είναι μέρος της καθημερινότητάς τους, των αναμνήσεών τους και των παραδόσεών τους.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας των ανθρώπων του, και ο καταναλωτής τελικά γεύεται ένα προϊόν που παρασκευάζουμε με αγάπη για να του το προσφέρουμε.

Η παράδοση του ούζου, θα λέγαμε ότι ξεκινάει από την γη και τη φύση, εξελίσσεται με την τέχνη της απόσταξης και με κυρίαρχο συστατικό το μεράκι των ανθρώπων καταλήγει στα ποτήρια μας.

Ο ρόλος του γλυκάνισου και των άλλων βοτανιών …

Η χαρακτηριστική γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του Ούζου Πλωμαρίου είναι το αποτέλεσμα της μοναδικής συνταγής που κληροδότησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης.

Μια συνταγή που περιέχει την ιδανική αναλογία συστατικών, όπως μαλακό νερό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, που δίνει χαρακτήρα στο ούζο.

Περισσότερα από 15 βότανα, καρποί και σπόροι έχουν το δικό τους ρόλο στην απόσταξη και προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Ο μάραθος φθάνει στο Πλωμάρι από την Εύβοια, το μαστιχέλαιο από τη Χίο, το αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής Λέσβου και το μοναδικό σε ποιότητα γλυκάνισο από το Λισβόρι της Λέσβου.

Ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στη παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου είναι ανώτερης ποιότητας και καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας, στο Λισβόρι.

Μάλιστα, ο γλυκάνισος Λισβορίου θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Η γειτνίαση των κτημάτων με τον θαλάσσιο κόλπο της Καλλονής προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ειδικά τις περιόδους των παρατεταμένων νοτιάδων του καλοκαιριού, αφού τα κτήματα «βρέχονται» στην κυριολεξία από τη θαλάσσια αύρα. Έτσι καλλιεργείται γλυκάνισος εξαιρετικής ποιότητας με πλούσιο άρωμα.

Ο γλυκάνισος είναι μονοετές, ποώδες φυτό και κάθε χρόνο ο καλύτερος σπόρος φυλάσσεται για την σπορά της επόμενης χρονιάς.  Αφού κοπεί, αποξηραίνεται στο χωράφι και στη συνέχεια συλλέγεται, κοσκινίζεται και τοποθετείται σε ειδικά σακιά. Τα σακιά αποθηκεύονται με ιδιαίτερη προσοχή σε ειδικό χώρο, όπου η θερμοκρασία και η υγρασία ρυθμίζονται συνεχώς, 12 μήνες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα. Όλα αυτά διασφαλίζουν πάντα το άριστο αποτέλεσμα.

Μια απόσταξη ιεροτελεστία …

 Η απόσταξη του Ούζου Πλωμαρίου πραγματοποιείται με αγάπη και μεράκι από τους ανθρώπους της αποσταγματοποιίας και αποτελεί μια πραγματική ιεροτελεστία, καθώς σε μεγάλο βαθμό είναι αυτή που προσδίδει την ιδανική του γεύση.

Το αποστακτήριο βρίσκεται στις παρυφές του Πλωμαρίου, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ελαιώνα και αποτελείται από 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες που λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σα 18 ξεχωριστά, μικρά παραδοσιακά αποστακτήρια κάτω από την ίδια στέγη και συμβάλλουν στο να διατηρεί το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου τον αυθεντικό χαρακτήρα του.

Η αποσταγματοποιία προτιμά τον συγκεκριμένο τρόπο απόσταξης σε 18 μικρούς άμβυκες  καθώς είναι κι αυτοί μέρος της συνταγής.

Ο χαλκός από τον οποίο είναι φτιαγμένοι, αποτελεί ιδανικό μέσο για την ομαλή μετάδοση της θερμότητας και παίζει τον ρόλο του καταλύτη, δηλαδή «μαλακώνει» το απόσταγμα,  στις διαδικασίες εκχύλισης και απόσταξης των αρωμάτων.

Επιπλέον, η χρονική διάρκεια της απόσταξης καθώς και οι αναλογίες της αυθεντικής συνταγής αφορούν συγκεκριμένες διαστάσεις άμβυκα με σκοπό ένα ποιοτικότερο απόσταγμα, ενώ η τυχόν αύξηση των αναλογιών δεν θα δώσει τα ίδια οργανοληπτικά αποτελέσματα.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου προέρχεται από 100% απόσταξη που πραγματοποιείται 2 φορές με κάθε απόσταξη να διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε, όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο, τόσο καλύτερο γίνεται. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα, ιδανική αρωματική και γευστική ισορροπία καθώς και απαλή και εκλεπτυσμένη υφή.

Η συνταγή της πρώτης απόσταξης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαλακό νερό, απόσταγμα γεωργικής προέλευσης, σπόρους και βότανα. Έπειτα, απομακρύνονται οι «κεφαλές» και οι «ουρές» – το αρχικό και το τελευταίο μέρος της απόσταξης– για να παραμείνει μόνο το κεντρικό μέρος, η «καρδιά», που αποτελεί το καλύτερο και το πιο εύγεστο μέρος του αποστάγματος. Η «καρδιά» αποστάζεται ξανά για δεύτερη φορά, με την προσθήκη διαφορετικών σπόρων και βοτάνων επιτυγχάνοντας έτσι τις ιδανικές συνθήκες εκχύλισης ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από κάθε διαφορετικό συστατικό. Και πάλι, στην δεύτερη απόσταξη απορρίπτονται οι «κεφαλές» και οι «ουρές» και φυλάσσεται το καλύτερο και το πιο εύγευστο μέρος του αποστάγματος, η «καρδιά» του Ούζου Πλωμαρίου.

Ο παραδοσιακός τρόπος απόσταξης σε μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά αρωματικά σπόρια και βότανα προσφέρει αυτός ο τόπος και τη μοναδική συνταγή που δημιούργησε ο Ισίδωρος Αρβανίτης, δημιουργούν ένα απόσταγμα υψηλής ποιότητας και ασυναγώνιστης γεύσης.

Η σπουδαία αυτή μυστική συνταγή, τηρείται ευλαβικά για πάνω από έναν αιώνα. Χωρίζεται σε 2 μέρη, αντίστοιχα των 2 αποστάξεων και το κάθε μέρος το γνωρίζει από μνήμης, μόνο ένα άτομο της αποσταγματοποιίας. Η συνταγή φυλάσσεται ολόκληρη στο χρηματοκιβώτιο του αποστακτηρίου.

Τελικό στάδιο η εμφιάλωση…

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελεί ένα απόσταγμα υψηλής ποιότητας, συνδεδεμένο με την ελληνική παράδοση. Με κέντρο τη συνεχή εξέλιξη και την άριστη ποιότητα, η αποσταγματοποιία συνεχίζει να παράγει το Ούζο Πλωμαρίου με αγάπη και μεράκι, παντρεύοντας το παρελθόν με το μέλλον…

Η παραδοσιακή μέθοδος απόσταξης και παραγωγής συνδυάζεται με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εμφιάλωση, τη συσκευασία και την αποθήκευση, που πραγματοποιούνται με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοματοποίηση έως την τελική μονάδα πώλησης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μέγιστη ασφάλεια και ποιότητα για τους καταναλωτές. Οι φιάλες αν και καινούργιες, καθαρές και προστατευμένες πλένονται προτού χρησιμοποιηθούν …

Ταυτόχρονα, από τη στιγμή που εισέρχονται στη γραμμή παραγωγής μέχρι και να σφραγιστούν με το χαρακτηριστικό φέλλινο πώμα, παραμένουν προστατευμένες από το εξωτερικό περιβάλλον με ειδική βιτρίνα εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη δυνατή προστασία του αποστάγματος.

Στη συνέχεια, αφού τοποθετηθεί το πώμα στο μπουκάλι, προστίθενται συρρικνώσεις που αγκαλιάζουν το καπάκι και σφραγίζουν το προϊόν. Στο τελικό στάδιο τοποθετούνται οι ετικέτες και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση των φιαλών στα κιβώτια, τα οποία κλείνουν και αποθηκεύονται.

Ολόκληρη η διαδικασία εμφιάλωσης παρακολουθείται συνεχώς από εξειδικευμένο προσωπικό της αποσταγματοποιίας.

Έλεγχος ποιότητας

Η ποιότητα αποτελεί κύριο μέλημα για την αποσταγματοποιία Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Οι συνεχείς έλεγχοι που γίνονται στο ειδικό εργαστήριο καθημερινά, υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 1.050 και καλύπτουν όλο το φάσμα της παραγωγής, από τα σπόρια και βότανα, την απόσταξη και την εμφιάλωση, μέχρι την αποθήκευση και τα υλικά συσκευασίας.

Όλες οι παραπάνω αυστηρές διαδικασίες επιβεβαιώνονται και από το πιστοποιητικό διασφάλισης ποιότητας.

Πάντως το ούζο είναι το ποτό της χαράς, του γέλιου, της θάλασσας, των καλοκαιρινών αποδράσεων και είναι καταγεγραμμένο βαθιά στο dna του Έλληνα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !