Μια γευστική δημιουργία ξεχωριστή για το Reveillon της Πρωτοχρονιάς. Λίγο πιο απαιτητική στην παρασκευή της αλλά πολύ νόστιμη και σίγουρα εντυπωσιακή για τους καλεσμένους σας.
Το chutney cranberries χαρίζει αρμονία μοναδική και μια ωραία σαμπάνια δροσερή θα κάνει το δείπνο μοναδικό…
Καλή Χρονιά !!
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 30 λεπτά / Μέτριας δυσκολίας
Πάπια αρωματισμένη με δενδρολίβανο, γεμιστή με μήλο και chutney cranberries
Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, corporate chef
Yλικά για 6 άτομα
Μια πάπια 1 ½ κιλό περίπου
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 μήλα, κομμένα σε κύβους
200 γρ συκωτάκια πουλιών, κομμένα σε κυβάκια
5 φέτες μπέικον καπνιστό
40 γρ ρύζι Καρολίνα
30 γρ cranberries κατεψυγμένα
1 πορτοκάλι
400 ml ζωμό κοτόπουλο
1 σφηνάκι μπράντυ ή κονιάκ
10 γρ κουκουνάρι
100 γρ κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε κύβους
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπερι
ελαιόλαδο εκλεκτό
50 γρ. βούτυρο σε κύβους
Μirepoix λαχανικών
1 καρότο
1/2 ματσάκι σέλινο
1 κρεμμύδι ξηρό
100 γρ βούτυρο
Για το chutney cranberries
100 γρ, ζάχαρη μαύρη
400 γρ cranberries κατεψυγμένα ή φρέσκα
20 ml βαλσάμικο
50 ml κόκκινο κρασί
5 κόκκους πιπέρι
5 κόκκους μπαχάρι
1/2 ξύλο κανέλα Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε τα συκωτάκια και τα πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το μπέικον και τα συκωτάκια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε το ρύζι.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.
Αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καβουρδισμένα κουκουνάρια, το 1 μήλο, το δενδρολίβανο, τον μαϊντανό και την κεφαλογραβιέρα.
Ξεπλένουμε το εσωτερικό της πάπιας με μπράντυ ή κονιάκ και αρχίζουμε να την γεμίζουμε. Ράβουμε καλά με σακοράφα και σπάγγο ανθεκτικό για να μην ανοίξει.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το μείγμα των λαχανικών κομμένων σε κύβους, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, βούτυρο και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε.
Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε την πάπια. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, απλώνουμε τους κύβους του βουτύρου και το δενδρολίβανο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Για το chutney cranberries
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 9 λεπτά μέχρι να γλασάρει.
Αποσύρουμε βγάζουμε τους κόκκους πιπεριού, μπαχάρι, κανέλα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά μέχρι να σταθεί.
Σερβίρισμα
Βγάζουμε την πάπια από το φούρνο, κόβουμε προσεκτικά τον σπόγγο και βάζουμε στην πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανθό αλατιού.
Ξεχωριστά σερβίρουμε chutney cranberries και τα λαχανικά.
Η πάπια συνοδεύεται με πατάτας βρασμένες με κρόκο Κοζάνης.