Μυρωδάτα, νόστιμα και τραγανά είναι τα παραδοσιακά κουλουράκια του αρτοποιού Κώστα Παπαλέξη, που «μιλάει» το Γαλαξίδι και όχι μόνον… Τα αρώματα από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια «δένουν» αρμονικά με τα αρώματα των λεμονανθών. Γαστρονομική εμπειρία μοναδική…
Σίγουρα θα υιοθετήσετε αυτή τη συνταγή γιατί είναι απίθανη.
Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Εύκολα
Πασχαλινά κουλουράκια Γαλαξιδίου
Υλικά
1750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. μαργαρίνη
450 ml φρέσκο γάλα πλήρες
4 φρέσκα αυγά
ξύσμα από 2 φρέσκα πορτοκάλια
1 κ.γ. αμμωνία
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
200 ml. κονιάκ
Για το φινίρισμα
2 κρόκους από φρέσκα αυγά
1 φρέσκο αυγό
Τρόπος παρασκευής
Σε λεκάνη χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο με το μίξερ χειρός.
Μόλις έχουμε μια ωραία κρέμα προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 2 – 3 λεπτά .
Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνουμε και αυτά στο μείγμα εναλλάξ.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι.
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα δάχτυλά μας .Η ζύμη δεν θα πρέπει να γίνει σκληρή .
Αρχίζουμε και πλάθουμε σε διάφορα σχέδια τα πασχαλινά μας κουλουράκια.
Σε ταψί έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλουράκια.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά και με το πινέλο περνάμε από πάνω τα κουλουράκια μας.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 – 180οC για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, χωρίς να σκεπάσουμε για να μείνουν τραγανά.