Αγιορείτικο φιλέτο ψαριού με χόρτα και αρωματικά

Τα μυστικά των Chef

Πασχαλινή γεύση για χορτοφάγους… που συναρπάζει. Το πανηγυρικό φαγητό των μοναχών του Άγιου Όρους αφού δεν τρώνε ποτέ κρέας, είναι ψάρι με χόρτα ή ψάρι με σάλτσα λεμονάτο. Γεύση αρωματική που πλημμυρίζει φρεσκάδα. Οι πλούσιοι ψαρότοποι του Αγίου Όρους φημίζονται για τα νόστιμα ψάρια της πέτρας, όπως οι ροφοί και οι σφυρίδες αλλά και τα χταπόδια… Ευτυχώς οι ψαριές είναι πλούσιες και  επαρκούν για τους μοναχούς και τους πολυπληθείς προσκυνητές.

O αείμνηστος Πατέρας Επιφάνιος, αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους, ετοίμασε αυτή τη γεύση για το διεθνές συνέδριο και είχα την τύχη να το δοκιμάσω… γεύση ουράνια…

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ψάρι σας αρέσει, από ροφό, μπακαλιάρο μέχρι πέρκα.

Το σίγουρο είναι ότι η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη…

Αγιορείτικο Φιλέτο ψαριού με χόρτα και αρωματικά

Από τον πατέρα Επιφάνιο του Αγίου Όρους

Υλικά

5 φιλέτα ροφού

5 κρεμμύδια ξερά

1 λεμόνι χυμό και ξύσμα

250 ml ελαιόλαδο

 Για τα χόρτα της άνοιξης

1 κιλό μυρώνια

1 κιλό σπανάκι

2 πράσα, ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος

1 κιλό καυκαλήθρες

1κιλό ζοχούς

4 κρεμμύδια

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 λίτρα ζωμό του ψαριού

Φρέσκο χυμό από 2 λεμόνια και το ξύσμα

Για το φινίρισμα
  • Κορφούλες άνηθου ή μάραθου

Τρόπος παρασκευής

Αλατίζουμε τα φιλέτα του ροφού.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμύδια σε  νερό πολύ καλά. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και κρατάμε και το ζωμό τους.

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τον ροφό με την πέτσα προς τα πάνω και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο και βράζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα. 3 λεπτά πριν κατεβάσουμε το ψάρι από τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα και «σβήνουμε» το ψάρι.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα χόρτα.

Σε τηγανάκι σοτάρουμε τα πράσα.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμύδια πολύ καλά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμυδόζουμο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» για λίγα λεπτά τα χόρτα και μετά αφαιρώντας τα με τρυπητή κουτάλα τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι να σοταριστούν στο καυτό ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λεμόνι και το ξύσμα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.1 λεπτό πριν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λεμόνι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε πιάτα βάζοντας σαν βάση, τα χόρτα και από πάνω βάζουμε τον ροφό και ένα κομματάκι μάραθο ή άνηθο.

Ο Πατέρας Επιφάνιος και οι βραβευμένοι chefs Νανά Γκαμπούρα και ο Φίλιππος Δημόπουλος

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !