Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά συστατικά των φαγητών μας που συχνά μας περισσεύει από προηγούμενα γεύματα. Είναι φθηνό και βρίσκεται σε αφθονία στην αγορά, ωστόσο αν περισσέψει, μην το πετάτε! Υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί τρόποι για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα ρυζιού και να δημιουργήσετε νόστιμα γεύματα. Ας δούμε μερικές ιδέες:
Ρυζόγαλο
Το ρυζόγαλο είναι μια κλασική επιλογή που μπορεί να φτιαχτεί εύκολα με περισσεύματα ρυζιού. Απλά προσθέστε τα περισσεύματα ρυζιού σε μια κατσαρόλα μαζί με ζεστό γάλα, ζάχαρη και βανίλια. Βράστε το μείγμα μέχρι να πήξει και να γίνει κρεμώδες. Σερβίρετε το ρυζόγαλο ζεστό ή κρύο, γαρνιρισμένο με κανέλα.
Ριζότο
Το ριζότο είναι ένα ιδανικό πιάτο για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα ρυζιού. Σοτάρετε το ρύζι για ελάχιστα λεπτά, και προσθέστε μια κρεμώδη σάλτσα με κρέμα γάλακτος και ζωμό λαχανικών μέχρι να δημιουργηθεί μια πλούσια, κρεμώδης υφή. Προσθέστε λαχανικά, όπως σπαράγγια ή μπρόκολο, για περισσότερη γεύση και θρεπτικότητα.
Ριζότο με Θαλασσινά
Ένας άλλος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα περισσεύματα ρυζιού είναι να τα χρησιμοποιήσετε σε ένα ριζότο με θαλασσινά. Σοτάρετε σκόρδο και το ρύζι σε ελαιόλαδο, προσθέστε θαλασσινά όπως γαρίδες ή μύδια, και βράστε τα για 1-2 λεπτά μαζί με ζωμό και λευκό κρασί. Προσθέστε φρέσκα βότανα όπως μαϊντανό ή δίκταμο και σερβίρετε με φρέσκο λεμόνι.
Ρύζι με όσπρια
Αν διαθέτετε περισσεύματα ρυζιού και οσπρίων όπως, ρεβίθια ή φακές ενώστε τα και βράστε τα μαζί για 2-3 λεπτά. Ο συνδυασμός είναι απολαυστικός και πολύ θρεπτικός.
Τροφή για το κατοικίδιο
Ανακατέψτε το ρύζι που περίσσεψε με ανάλατο ζωμό από κοτόπουλο ή κρέας και προσθέστε στο ζουμί κομματάκια ξηράς τροφής ή κονσέρβας.