Πέντε από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες

Tips

Ο πόλεμος είναι μια κατάσταση που κανένας δεν θέλει να βιώσει και όλοι θα ήθελαν να παραμένει αποκλειστικά σε ιστορίες φαντασίας. Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και από τις απαρχές της ανθρωπότητας, ο πλανήτης ήταν γεμάτος μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις, που έχουν στοιχήσει δισεκατομμύρια ζωές. Ο πόλεμος έχει αποτελέσει θέμα πάμπολων κινηματογραφικών ταινιών, που σε κάθε περίπτωση, μέσω της φρίκης οι δημιουργοί προσπαθούν να προβάλουν τις αρνητικές του συνέπειες, δίνοντας το δικό τους μήνυμα για τη μη προσφυγή στα όπλα. Πάμε να δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πέντε καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες που είναι αυτή την εποχή διαθέσιμες σε δημοφιλείς πλατφόρμες streaming.

Good Morning Vietnam (Disney+)

Το 1965, ο οπλίτης της αεροπορίας Adrian Cronauer φτάνει στη Saigon για να εργαστεί ως DJ για τη Ραδιοφωνική Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο στρατιώτης Edward Garlick του δείχνει τα κατατόπια στον ραδιοφωνικό σταθμό, όπου η στάση και η συμπεριφορά του Cronauer θα τον φέρουν σε έντονη αντιπαράθεση με πολλά μέλη προσωπικού. Η εκπομπή του Cronauer ξεκινά με τη φράση που τον χαρακτηρίζει, “Good day, Vietnam!”, και περιλαμβάνει την ανάγνωση αυστηρά λογοκριμένων ειδήσεων, χιούμορ που εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί  και μουσική rock and roll, κάτι που αποδοκιμάζουν οι ανώτεροί του, ο ανθυπολοχαγός Steven Hauk και ο λοχίας Phillip Dickerson. Ο Hauk ακολουθεί αυστηρά οδηγίες του Στρατού όσον αφορά το χιούμορ και τη μουσική, ενώ ο Dickerson φέρεται υπέρ το δέον σκληρά σε όλους τους στρατευμένους άνδρες. Ωστόσο, ο Ταξίαρχος Taylor και οι άλλοι DJ θα λατρέψουν 0γρήγορα τον Cronauer και το εκκεντρικό κωμικό του στυλ.

Ο Robin Williams υποδύεται τον Adrian Cronauer. Είναι ένας ρόλος που τον ακολούθησε σε όλη του την καριέρα και του χάρισε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ερμηνεία σε μιούζικαλ ή κωμωδία. Στο πλευρό του οι: Forest Whitaker, Bruno Kirby, Robert Wuhl, Noble Willingham και J.T. Walsh.

All Quiet on the Western Front (Netflix)

To 1917, τρία χρόνια μετά την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ο 17χρονος Paul Bäumer, με μεγάλο ενθουσιασμό κατατάσσεται στον Αυτοκρατορικό γερμανικό στρατό, μαζί με τους φίλους του, Albert Kropp, Franz Müller και Ludwig Behm. Παρακολουθούν την πατριωτική ομιλίας ενός στελέχους μιας σχολής και λαμβάνουν τις στολές στρατιωτών που είχαν πέσει στο πεδίο της μάχης. Όμως ο αρχικός ενθουσιασμός του Bäumer θα σβήσει πολύ σύντομα και ο ίδιος θα καταλάβει το πόσο εκτεθειμένος είναι στην πραγματικότητα του πολέμου. Οι ελπίδες του να γίνει ήρωας θα πάψουν να υφίστανται και θα κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Στην ταινία υπάρχει και ένα storyline που δεν περιλαμβάνεται στο ομώνυμο βιβλίο και αφορά τις διαπραγματεύσεις για να σταματήσει ο πόλεμος.

Πρωταγωνιστούν οι: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Daniel Brühl, Aaron Hilmer, Adrian Grünewald και Edin Hasanovic.

Fury (Netflix)

Στο σενάριο μας μεταφέρει στους τελευταίους μήνες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια εποχή που οι Συμμαχικές Δυνάμεις δίνουν την ύστατη μάχη στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε όσους πολεμάνε για την ελευθερία είναι ένας λοχίας του αμερικανικού στρατού, γνωστός με το όνομα “Wardaddy”, ο οποίος έχει αναλάβει να οδηγήσει ένα Sherman tank που αποκαλείται “Fury” και το πενταμελές πλήρωμά του, σε μια άκρως επικίνδυνη αποστολή πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Λιγότεροι σε αριθμό, με σαφώς μικρότερη δύναμη πυρός, ο Wardaddy έρχονται έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν οι ηρωικές τους προσπάθειες και να χτυπήσουν στην καρδιά της ναζιστικής Γερμανίας. Η αποστολή θα δοκιμάσει τους δεσμούς του πληρώματος και θα θέσει ηθικά διλήμματα σχετικά με τον σκοπό των πολεμικών επιχειρήσεων.

Πρωταγωνιστούν οι: Brad Pitt ως Sergeant Don ‘Wardaddy’ Collier, Shia LaBeouf ως Boyd ‘Bible’ Swan, Logan Lerman ως Norman Ellison, Michael Peña ως Trini ‘Gordo’ Garcia και Jon Bernthal ως Grady ‘Coon-Ass’ Travis.

Company of Heroes (Netflix)

Μια ακόμα ταινία που θα σε μεταφέρει στον μεγάλο πόλεμο που βίωσε η ανθρωπότητα στα μέσα του 20ου αιώνα. Με τους Γερμανούς να βρίσκονται κοντά στην ήττα και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να πλησιάζει, μια διμοιρία Αμερικανών στρατιωτών από τη 2η Μεραρχία Πεζικού σε μια αποστολή ρουτίνας κοντά στο Elsenborn στις Βελγικές Αρδέννες,  βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα εκπληκτικά ισχυρό γερμανικό αντιτορπιλικό και δύναμη πεζικού. Μετά από μια σφοδρή συμπλοκή, οι Αμερικανοί καταφέρνουν να “δραπετεύσουν” από το πεδίο της μάχης και προσπαθούν να επιστρέψουν στη βάση τους για να αναφέρουν τη γερμανική επέλαση. Καθ’ οδόν, πέφτουν πάνω σε μια γερμανική περιοχή διεξαγωγής πειραμάτων, που εξακολουθεί να σιγοκαίει από τις φλόγες εξαιτίας κάποιου καταστροφικού γεγονότος.

Στους ρόλους των πρωταγωνιστών εμφανίζονται οι: Tom Sizemore, Chad Michael Collins, Vinnie Jones, Dimitri Diatchenko, Neal McDonough, Sam Spruell και Jürgen Prochnow.

Black Hawk Down (Netflix)

To Black Hawk Down είναι μια ταινία του 2001, βασισμένη στο βιβλίου του δημοσιογράφου Mark Bowden. Αφηγείται την ιστορία της Task Force Ranger κατά τη διάρκεια μιας καταστροφικής αποστολής στη Σομαλία, που οδήγησε στη Μάχη του Μογκαντίσου.

Σύμφωνα με το σενάριο, “Όταν οι U.S. Rangers και μια επίλεκτη ομάδα της Delta Force επιχειρούν να απαγάγουν δυο υπαρχηγούς του πολέμαρχου της Σομαλίας, τα τύπου Black Hawk ελικόπτερά τους καταρρίπτονται. Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα προσπαθήσουν να επιβιώσουν μέσα από έντονες μάχες με τους αντάρτες και θα υποστούν βαριές απώλειες”.

Σκηνοθετεί ο Ridley Scott και το cast αποτελούν οι δημοφιλείς ηθοποιοί: Josh Hartnett ως Matt Eversmann, Eric Bana ως Norm “Hoot” Gibson, Ewan McGregor ως John “Grimesey” Grimes, Tom Sizemore ως McKnight, William Fichtner ως Sanderson, Orlando Bloom ως Todd Blackburn και Sam Shepard ως Garrison.

Σκληρό περιεχόμενο, σκέψεις και προβληματισμοί συνοδεύουν τη θέαση μιας αντιπολεμικής ταινίας. Ένα χαλαρωτικό ποτό σίγουρα θα βοηθήσει! Εμείς σου προτείνουμε ένα κρύο και ένα ζεστό!

Samos Mojito

Ημίγλυκο ζεστό κρασί με πορτοκάλι και κανέλλα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !