Πιτάκια με φρούτα του δάσους

Tips

Τα φρούτα του δάσους είναι υπερτροφή και για τα Χριστούγεννα χαρίζουν γεύση και χρώμα γιορτινό. Το σίγουρο είναι ότι αρέσουν πολύ και γίνονται εύκολα.

Τα σερβίρουμε σε ένα εντυπωσιακό σκεύος είτε κεραμικό ή γυάλινο και διακοσμούμε με φρέσκα φρούτα του δάσους μύρτιλα, φραγκοστάφυλα, σμέουρα ή βατόμουρα.

Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας με κάτι λιγότερο συνηθισμένο ξεκινήστε άμεσα…

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Χρόνος αναμονής 2 ώρες / Εύκολο

Πιτάκια με φρούτα του δάσους  

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά για 4-6 άτομα

Για το φύλλο

12 φύλλα κρούστας

200 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο

Για την κρέμα

200 γρ. φρούτα του δάσους ανάμικτα φρέσκα ή κατεψυγμένα

700 ml φρέσκο γάλα πλήρες

300 ml κρέμα γάλακτος

160 γρ. ζάχαρη

2 αυγά ολόκληρα

4 κρόκους αυγών

80 γρ. κορν φλάουρ

Τρόπος παρασκευής

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα φρούτα του δάσους, με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινα κουτάλα μέχρι να λιώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει καλά.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν μία βράση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα αυγά και τους κρόκους.

Μόλις ζεσταθεί το μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μπολ με το μείγμα των αυγών  ανακατεύοντας με το σύρμα.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αδειάζουμε μέσα το μείγμα του μπολ συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις δέσει η κρέμα και κοχλάσει την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Την αδειάζουμε σε καθαρό μπολ και καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται και να μην σχηματίσει κρούστα.

Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 2 ώρες και τότε  προσθέτουμε τη σάλτσα φρούτων και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να γίνει λεία.

Απλώνουμε τα φύλλα στον πάγκο της κουζίνας και τα κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες πλάτους 8 εκατοστών. Βουτυρώνουμε τις λωρίδες και τις χωρίζουμε ανά δύο τη μία πάνω στην άλλη και βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο.

Πιάνουμε τα 2 φύλλα και προς την άκρη βάζουμε μια κουταλιά κρέμα.

Πιάνουμε την αριστερή γωνία στο κάτω μέρος και τη διπλώνουμε προς τη δεξιά πλευρά έτσι ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο, συνεχίζουμε να διπλώνουμε μέχρι την άκρη του φύλλου.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι λωρίδες.

Αραδιάζουμε τα πιτάκια σε ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα, για 25-25 λεπτά μέχρις ότου ροδίσουν τα πιτάκια.

Δοκιμάζουμε αν έγινε η κρέμα τρυπώντας με ένα μαχαίρι, αν βγει καθαρό σημαίνει ότι η κρέμα είναι έτοιμη, διαφορετικά αφήνουμε λίγο ακόμα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Σερβίρουμε διακοσμώντας με φρέσκα φρούτα του δάσους, ξηρούς καρπούς, ακόμα και βρώσιμα άνθη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !