Ποια είναι η έννοια της ευτυχίας; 

Tips

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός της ευτυχίας. Ευτυχία είναι όλα τα μικρά πράγματα και οι στιγμές που φωτίζουν την καθημερινότητά μας. Είναι η ευγνωμοσύνη. Άλλοι πάλι παρομοιάζουν την ευτυχία με πεταλούδα. Είναι δύσκολο να την προσεγγίσεις και πολύ πιο δύσκολο να την πιάσεις … αλλά κάποιες φορές ξαφνικά εκεί που κάθεσαι αμέριμνος, χωρίς να την επιζητάς … έρχεται μόνη της και κάθεται στον ώμο σου..

Πάντως πολλοί φιλόσοφοι, ποιητές, ψυχολόγοι και προσωπικότητες που διαχρονικά διέπρεψαν ασχολήθηκαν, ώστε να δώσουν τον δικό τους ορισμό για την ευτυχία …

Ο Πυθαγόρας έλεγε «Μην ψάχνεις την ευτυχία .. είναι πάντα μέσα σου». Μια μεγάλη αλήθεια… Ο φιλόσοφος Δημόκριτος το 400 π.Χ πάλι έλεγε ότι: «Ευτυχισμένος είναι αυτός, που με λίγα πράγματα είναι χαρούμενος, ενώ δυστυχισμένος εκείνος, που έχοντας πολλά πράγματα, δεν μπορεί να χαρεί». Ο Σοφοκλής το 450 π.Χ έλεγε «Ευτυχισμένοι είναι οι άνθρωποι που στη ζωή τους δεν γεύτηκαν συμφορά». Ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος το 160 μ.Χ δήλωνε ότι «Η ευτυχία στη ζωή εξαρτάται από πολύ λίγα πράγματα»

Eυτυχία είναι συλλογή όμορφων στιγμών ή όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιηθούν. Η αλήθεια είναι ότι μας διδάσκουν να μετράμε τα λεπτά… τις ώρες… τις ημέρες… τα χρόνια, αλλά κανείς δεν εξηγεί την αξία της στιγμής, όπως έλεγε ο Oscar Wilde και είχε απόλυτο δίκαιο.

Πάντως η ευτυχία δεν είναι τυχαία στη ζωή … είναι επιλογή. Ο Βολταίρος ξάφνιασε τους συνοδοιπόρους του λέγοντας ότι, αποφάσισε να είναι ευτυχισμένος γιατί κάνει καλό στην υγεία του.

Τελικά μήπως έχει δίκιο ο Δροσίνης ότι η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στην ελπίδα, ότι δεν θα μας προσπεράσει….

Ο Γκάντι πάντως δίνει τον δικό του όρο «Ευτυχία είναι όταν όλα όσα σκέφτεσαι, λες και πράττεις  βρίσκονται σε αρμονία».

Ευτυχία και ανθρώπινες σχέσεις

Πως ορίζεται όμως η ευτυχία στις ανθρώπινες σχέσεις;

Η ζωή σίγουρα είναι ένα ταξίδι… και οι καλύτερες στάσεις είναι οι άνθρωποι με αξία που προσεγγίζουμε. Όταν το χαμόγελο ενός ανθρώπου ξεπεράσει τα χείλη και φτάσει στα μάτια τότε, αυτό είναι πραγματική ευτυχία για τους περισσότερους. Γιατί όπως έλεγε ο Λέο Μπουσκάλια «Ευτυχία είναι το μοίρασμα…»

Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν. Ο Βικτώρ Ουγκώ το 1850 αναφέρει ότι «Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η διαπίστωση ότι μας αγαπούν γι΄ αυτό που είμαστε ή μάλλον, παρά το γεγονός ότι είμαστε αυτό που είμαστε». Ο Γκαίτε διαπιστώνει ότι «Ο πιο ευτυχισμένος – είτε βασιλιάς, είτε χωριάτης-είναι αυτός που βρίσκει γαλήνη στο σπίτι του».

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να λέμε ναι σε πράγματα που ενισχύουν τις σχέσεις μας και μας βοηθούν να συνεισφέρουμε στον κόσμο.

Τέλος, ο Αλβέρτος Αϊνστάιν ορθολογιστικά διαχωρίζει τη θέση του και δηλώνει ότι «Αν  θες να ζήσεις μια ζωή ευτυχισμένη εξάρτησέ από ένα στόχο όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα».

Ευτυχία και υλικά αγαθά

Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στο χρυσό, αλλά η ψυχή είναι η κατοικία της ευδαιμονίας όπως έλεγε ο φιλόσοφος Δημόκριτος

Άλλωστε η  ευτυχία δεν ανήκει σε αυτούς που έχουν τα πάντα, αλλά σε αυτούς που εκτιμούν ότι έχουν, και τους έχει χαριστεί από το σύμπαν. Ευτυχία είναι να αγαπάς και να είσαι ευγνώμων για ότι έχεις στη ζωή σου. Στέκομαι ιδιαίτερα στη ρήση του αγαπημένου Νίκου Καζαντζάκη που όπως πάντα εύστοχα αναφέρει «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο – ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, το τραγούδι της θάλασσας».

Ας μην ξεχνάμε ο πλούτος,  τα υλικά αγαθά και η φήμη δεν είναι τα κύρια κίνητρα της ευτυχίας. Απολαύστε το ταξίδι, όχι τον προορισμό.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !