Ποια τα συμπτώματα της γρίπης;

Tips

H εποχή μας είναι αυτή των ιώσεων, του covid και της γρίπης, που κάποιες μορφές της είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Πρέπει λοιπόν να αξιολογήσουμε τα συμπτώματα και να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό, ώστε να πάρουμε την ενδεικνυόμενη αγωγή.

Συνήθως έχουμε την εντύπωση ότι είναι ένα απλό συνάχι ή κρυολόγημα και θα περάσει χωρίς να δίνουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ποια λοιπόν είναι τα σημάδια alert;

Συνάχι 

Μην νομίζετε ότι ένα συνάχι, όταν δεν έχουμε κανένα άλλο σύμπτωμα συνδέεται με τη γρίπη. Το συνάχι μπορεί να προέρχεται από έναν ιό ή ακόμα και αλλεργία.

Αν όμως συνοδεύεται από πυρετό ή μυϊκούς πόνους, τότε ναι μπορεί να πρόκειται για γρίπη.

Ρίγη

Αν και η αιτία τους δεν είναι γνωστή, συνήθως εμφανίζονται πριν ή κατά τη διάρκεια πυρετού σε περίπτωση γρίπης ή ιώσεων. Συνήθως αισθανόμαστε ρίγος πριν ανέβει περισσότερο ο πυρετός. Συνεχίζουμε να ριγούμε ακόμα και όταν είμαστε καλυμμένοι με κουβέρτα.

Μυϊκοί πόνοι

Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της γρίπης αλλά δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό του covid, που οι πόνοι και το μούδιασμα είναι έντονο. Σε άλλες παθήσεις εκτός της γρίπης είναι πιο σπάνιο. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε εξασθένηση του οργανισμού.

Κόπωση

Εάν ξυπνάτε κουρασμένοι και γενικά δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε, ακόμα και να συγκεντρωθείτε τότε η γρίπη μάλλον σας έχει επιλέξει.

Η κόπωση προέρχεται από την υπερπροσπάθεια του ανοσοποιητικού στη μάχη με τον ιό της γρίπης.

Εκτός από την κούραση έχουμε και υπνηλία, ενώ έχουμε κοιμηθεί αρκετά παραπάνω από 8 ώρες την ημέρα.

Ταχυπαλμία

Όταν έχουμε προσβληθεί από γρίπη οι ταχυπαλμίες είναι συχνές και προέρχονται είτε από την καταβολή δυνάμεων, είτε από τον πυρετό, ειδικά όταν είναι υψηλός.

Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με την καρδιά τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απευθυνθούν άμεσα στον καρδιολόγο τους. Οι ταχυπαλμίες μπορούν να επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.

Πυρετός

Είναι το σήμα alert ότι ο ιός επιτίθεται στον οργανισμό μας. Στην αρχή μπορεί να είναι 37,5 – 38ο C και όταν πρόκειται για γρίπη μπορεί γρήγορα να ανέβει και να φθάσει μέχρι 40ο C. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ώστε να μην φθάσουμε σε σημείο σπασμών.

Βήχας

Ένας ενοχλητικός ξηρός βήχας ξεκινά στη αρχή της γρίπης. Τις επόμενες ώρες ή ημέρες γίνεται επώδυνος και συνεχίζει αν η γρίπη επιμένει ή μετά την πάροδό της.

Ο βήχας ανακουφίζεται με αφεψήματα και λήψη αντιβηχικών και αποχρεμπτικών σιροπιών.

Πονοκέφαλος

Εάν ένας πονοκέφαλος επιμένει παρά τα αντιπυρετικά ή αναλγητικά είναι ένα ακόμα σημάδι της γρίπης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Φωτοφοβία

Όταν δυσκολευόμαστε να κοιτάξουμε έντονο φως, λέμε ότι έχουμε φωτοφοβία. Συνήθως εμφανίζεται στην αρχή της γρίπης και διαρκεί μέχρι την ανάρρωση. Κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει αυτή η έκθεση μέχρι πονοκέφαλο.

Ανορεξία

Πολλοί άνθρωποι που νοσούν ή νόσησαν από γρίπη, παραπονούνται για έλλειψη όρεξης και ανύπαρκτη επιθυμία για φαγητό.

Η γρίπη μπορεί να συνοδεύεται από πεπτικές διαταραχές, εμετό, διάρροια αλλά και πόνους στο στομάχι.

Eαν λοιπόν έχετε αυτά τα συμπτώματα ή κάποια από αυτά θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, από τον οποίο θα πάρετε και όλες τις πληροφορίες για τα αντιγριπικά εμβόλια σε περίπτωση που δεν έχετε προσβληθεί.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !