Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Επιτέλους ήρθε η εποχή που πρέπει να ασχοληθούμε να επιλέξουμε και να φυτέψουμε τα καλύτερα και παράλληλα τα πιο εύκολα στη συντήρηση φυτά για να δώσουμε χρώμα και στυλ στη βεράντα μας.
Όσο πιο πολλά φυτά φυτέψουμε στις γλάστρες μας τόσο πιο όμορφο και δροσερό θα είναι το μπαλκόνι μας την άνοιξη που ήδη έφθασε και το καλοκαίρι.
Παράλληλα θα πρέπει να επιλέξουμε και αυτά που έχουν τις λιγότερες απαιτήσεις για την καλλιέργειά τους σε νερό, λιπάσματα κλπ.
Εμείς σας δίνουμε ακόμα περισσότερες ιδέες για να επιλέξετε τα πιο όμορφα φυτά για να χαρίσουν ιδιαίτερο στυλ στο χώρος σας.
Ένας γενικός κανόνας είναι να προτιμάμε πήλινες γλάστρες αντί για πλαστικές γιατί έχουν πορώδη επιφάνεια που αφήνει τα φυτά να αναπνέουν, αφού περνάει περισσότερος αέρας μέσα.
Oι κάκτοι
Οι κάκτοι είναι πολύ ανθεκτικοί, προσαρμόζονται εύκολα και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Υπάρχουν πολλά είδη και ομορφαίνουν το μπαλκόνι σας.
Πολλοί από τους κάκτους βγάζουν πανέμορφα λουλούδια που διαρκούν 2-3 μέρες αλλά δημιουργούν μια γλυκιά προσμονή.
Πάντως η τάση για το 2025 θέλει φυτά γλυπτά, οπότε οι κάκτοι ανταποκρίνονται μια χαρά.
Επίσης τα βότσαλα ή περίεργες πέτρες που θα συναντήσετε στις βόλτες σας όπως και κάποια πολύχρωμα ή μεταλλικά διακοσμητικά θα δώσουν ένα ιδιαίτερο στυλ.
Κισσός
Ο κισσός είναι αγαπητός γιατί αναρριχάται και μπορεί να ντύσει έναν ολόκληρο τοίχο ή μια κρεβατίνα. Μας επιτρέπει να τον αφήσουμε να αναπτυχθεί πάνω σε διαχωριστικά πάνελ για να δημιουργήσει έναν καταπράσινο φράχτη.
Επίσης δίπλα σε μια σκάλα ξύλινη και να δημιουργήσουμε ένα γλυπτό ή ακόμα να τον φυτέψουμε σε ελαφριά γλάστρα και να την κρεμάσουμε από την οροφή του μπαλκονιού και τα φύλλα του να γυρίσουν προς τα κάτω.
Μια ακόμα ωραία ιδέα να αφήσετε να μεγαλώσει και να διακοσμήσετε ένα μέρος του επιπέδου, που δεν πατιέται και δεν έχετε τόσο ανάγκη αυτό το μέρος και θα έχετε ένα πράσινο φρέσκο χαλί.
Στον κισσό αρέσει ο ανατολικός ή βορεινός προσανατολισμός. Συντηρείται εύκολα και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. Μόλις δείτε ότι το χώμα του είναι στεγνό, τότε σίγουρα πρέπει να τον ποτίσετε γιατί του αρέσει το υγρό χώμα. Προσοχή όμως! Μην του ρίχνετε πάρα πολύ νερό, γιατί θα λιμνάσει και η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.
Μόνον που πρέπει να προσέξετε αν έχετε μικρά παιδιά ή κατοικίδια να τα κρατήσετε μακριά από τον κισσό γιατί τα φύλλα του είναι τοξικά.
Παχύφυτα
Αγαπάμε τα παχύφυτα τα τελευταία χρόνια γιατί είναι πολύ πολύ ανθεκτικά. Τα τελευταία χρόνια αποτελούν τη μεγαλύτερη τάση. Είναι πολύ παχιά και σαρκώδη, συνήθως για να συγκρατούν νερό. Έχουν ιδιαίτερα σχήματα και θα σας βοηθήσουν να διακοσμήσετε οποιοδήποτε σημείο επιθυμείτε.
Μπορείτε να παίξετε με τα σχήματα γιατί υπάρχουν πολλά είδη για μεγάλες ή μικρότερες γλάστρες ακόμα και μικρά γλαστράκια που διακοσμούν ένα τραπέζι αντί να βάλουμε βάζο και δίπλα μπορούμε να βάλουμε ένα φαναράκι.
Για να είναι τα παχύφυτα σας υγιή ποτίστε τα το πολύ μια φορά την εβδομάδα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τον χειμώνα ξεχάστε τα. Θα πρέπει να τα ποτίσετε όταν «ξεραθεί» λίγο το χώμα τους. Επίσης προτιμήστε πήλινες γλάστρες αντί για πλαστικές γιατί έχουν πορώδη επιφάνεια που αφήνει τα φυτά να αναπνέουν, αφού περνάει περισσότερος αέρας μέσα.
Λεβάντα
Αν αποζητάτε χαλάρωση και ηρεμία, τότε μια λεβάντα είναι απαραίτητη στο μπαλκόνι μας, γιατί είναι από τα πιο αρωματικά φυτά με καταπραϋντικές ιδιότητες.
Θέλει ήλιο αλλά μπορεί να αναπτυχθεί καλά και σε ημισκιερά σημεία του μπαλκονιού μας. Αρκεί η γλάστρα να έχει διάμετρο πάνω από τριάντα εκατοστά για να μπορεί να αναπτυχθεί σωστά.
Είναι από τα πιο εύκολα λουλούδια, αφού χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα τον πρώτο χρόνο ζωής της και μια φορά την εβδομάδα μετέπειτα. Όπως ισχύει για όλα τα φυτά πρέπει να αποστραγγίζεται καλά το χώμα της.
Δάφνη
Η δάφνη είναι ένας όμορφος και ανθεκτικός θάμνος που μπορείτε να διατηρήσετε έξω στο μπαλκόνι σας. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι προσαρμόζεται σε ηλιόλουστα και πιο σκιερά σημεία και είναι πολύ ανθεκτική ακόμα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Το καλύτερο σημείο που θα επιλέξετε είναι αυτό με ανατολικό ή δυτικός προσανατολισμό.
Θα πρέπει να την ποτίζετε 2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και 1 τον χειμώνα.
Γεράνι
Το γεράνι είναι από τα πιο όμορφα λουλούδια του καλοκαιριού που μπορεί να μας χαρίσει μια χρωματική παλέτα μοναδική. Μπορείτε να διαλέξετε από λευκό και κόκκινο μέχρι κίτρινο, ροζ και πορτοκαλί.
Τα γεράνια είναι και πολύ ανθεκτικά. Μπορείτε να επιλέξετε όμορφες γλάστρες κάθε μεγέθους.
Θέλουν ήλιο ενώ δεν τους αρέσει ο βοριάς και η σκιά. Θα πρέπει να τα ποτίζετε 2-3 φορές την εβδομάδα τους θερινούς μήνες.
Ένα ακόμα μυστικό του είναι να κόβετε τα άνθη του που έχουν μαραθεί άμεσα για να μπορεί να ανθοφορεί πιο συχνά.
Εσπεριδοειδή
Μια ακόμα ωραία ιδέα είναι να εντάξουμε μικρά δέντρα με εσπεριδοειδή, όπως είναι οι λεμονιές, οι πορτοκαλιές, οι μανταρινιές και τα κουμκουάτ στο μπαλκόνι σας.
Έχουν υπέροχη εμφάνιση, βγάζουν μικρά λευκά άνθη που μοσχοβολάνε αλλά και καρπούς. Μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα τις ποικιλίες που αναπτύσσονται σε γλάστρες.
Χρειάζονται πότισμα σχεδόν μέρα παρά μέρα και λιγότερο τον χειμώνα.
Όμως πρέπει να βρείτε ειδική θέση για να προστατεύονται από τους καύσωνες και από τον παγετό του χειμώνα.
Κίκας
Ο κίκας ή chicas είναι trendy και θα χαρίσει στο μπαλκόνι σας μια εξωτική πινελιά. Είναι ένα είδος φοίνικα και αγαπά πολύ τον ήλιο ενώ απεχθάνεται τη σκιά.
Μεγαλώνει πολύ αργά, οπότε καλύτερα είναι να πάρετε από την αρχή το μέγεθος που επιθυμείτε.
Θέλει να το ποτίζετε ελάχιστα και μόνον όταν το χώμα του είναι εντελώς στεγνό. Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε είναι να βεβαιώνεστε ότι αποστραγγίζετε καλά το χώμα του.
Ελιά
Η ελιά είναι ιδανική για το μπαλκόνι σας. Είναι ένα πανέμορφο δενδράκι και πολύ ελληνικό. Έχει όμορφη φυλλωσιά, ψηλό και λεπτό κορμό, που την κάνει ιδανική για να χαρίσετε πολύ trendy όψη στον χώρο σας.
Mπορείτε να τη βάλετε σε μια στιλάτη και ξεχωριστή γλάστρα. Η ελιά αποζητά τον ήλιο, και χρειάζεται πότισμα τρεις φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, δύο την άνοιξη και το φθινόπωρο και μια τον χειμώνα.