Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Tα πιο γνωστά είδη ξερών κρεμμυδιών είναι δύο τα κόκκινα και τα κίτρινα. Η γεύση τους είναι έντονη όπως και το άρωμά τους, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους.
Τα κρεμμύδια, ωμά ή μαγειρεμένα, δίνουν άρωμα και μοναδική γεύση σε κάθε πιάτο μας. Περιέχουν αιθέρια έλαια, πλούσια σε θειούχες ενώσεις και άλλες ουσίες, με ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Στις ουσίες αυτές οφείλεται η έντονη οσμή και η χαρακτηριστική γεύση τους, αλλά και τα δάκρυα όταν τα καθαρίζουμε.
Τα κρεμμύδια περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών και έτσι αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας.
Επίσης είναι πλούσια σε ινουλίνη που συμβάλλει στην ενίσχυση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Είναι πηγή φλαβονοειδών και έτσι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Οι οργανικές ενώσεις θείου που περιέχουν συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.
Τα κρεμμύδια αποτελούν συστατικό σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και δεν λείπουν από καμία κουζίνα.
Όμως, όταν πρόκειται να επιλέξετε τον τύπο κρεμμυδιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια συνταγή, κόκκινα ή κίτρινα συνήθως διαλέγετε εκείνα που είναι διαθέσιμα, τη συγκεκριμένη στιγμή.
Συνήθως είναι εφικτό σε διάφορες συνταγές να αντικατασταθούν τα κίτρινα κρεμμύδια με τα κόκκινα και αντιστρόφως. Όμως, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες το κόκκινο κρεμμύδι έχει μοναδικά αποτελέσματα.
Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ τους
Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών είναι το χρώμα τους. Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.
Οι ανθοκυανίνες δεν δίνουν μόνο έντονο χρώμα στα λαχανικά, αλλά παράλληλα έχουν και αντιοξειδωτική δράση. Επίσης, έχουν συνδεθεί με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
Κίτρινα κρεμμύδια, ένα passé partout
Τα κίτρινα κρεμμύδια πάνε με όλα και παντού…
Εάν μια συνταγή δεν διευκρινίζει το είδος του κρεμμυδιού που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, συνήθως βάζουμε κίτρινα κρεμμύδια.
Έχουν ελαφρά καυτερή γεύση όταν τρώγονται ωμά.
Όταν σοτάρονται ή ψήνονται γλυκαίνουν.
Όταν θέλουμε να καραμελώσουν κρεμμύδια για τη φάβα ή άλλες παρασκευές είναι καλύτερα να επιλέγουμε τα κίτρινα κρεμμύδια.
Eίναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα όπου θέλετε μια πιο απαλή γεύση.
Τα κίτρινα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και δεν διαλύονται ακόμα και στο πολύωρο μαγείρεμα και έτσι το κίτρινο είναι ένα κρεμμύδι για όλες τις χρήσεις.
Κόκκινα κρεμμύδια για γεύση ξεχωριστή
Τα κόκκινα είναι το ίδιο αρεστά όπως τα κίτρινα κρεμμύδια, αλλά έχουν πιο ήπια γεύση.
Σίγουρα τα προτιμάμε όπου η συνταγή απαιτεί ωμό κρεμμύδι, γιατί είναι και πιο τραγανά και πικάντικα.
Στις σαλάτες και ειδικά στη χωριάτικη είναι must, όπως και στα σάντουιτς.
Kάποιες φορές μπορεί να χρωματίσουν τις πατάτες ή τα αυγά στη πατατοσαλάτα.
Τα κόκκινα κρεμμύδια δίνουν ιδιαίτερη γεύση στην πίτσα.
Είναι κατάλληλα για ψήσιμο στο γκριλ ή για να περάσουμε κομμάτια κρεμμυδιού ανάμεσα στο κρέας στα σουβλάκια.
Επίσης ψητά κρεμμύδια στο φούρνο με αρωματικά είναι μια γκουρμεδιά που δένει αρμονικά με κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι.
Επίσης γίνονται απίθανο τουρσί και μπορούν να αναζωογονήσουν τα γεύματα που στερούνται χρώματος.
Αν ψάχνετε για υπέροχο χρώμα, συν τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που το συνοδεύουν, επιλέξτε τα πικάντικα κόκκινα κρεμμύδια για να δημιουργήσετε ένα όμορφο οπτικά και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.
Ας μην ξεχνάμε τόσο τα κόκκινα όσο και τα κίτρινα κρεμμύδια διατηρούνται πάντα σε δροσερό και ξηρό μέρος γιατί η υγρασία είναι ο εχθρός τους.
Επίσης, αφού τελειώσουμε το κόψιμο, τρίβουμε καλά τις παλάμες μας με μισό κομμένο λεμόνι και στη συνέχεια τα πλένουμε με σαπούνι και νερό για να αποφύγουμε την ενοχλητική μυρωδιά.