Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
O χειμώνας σίγουρα δεν είναι η πιο εύκολη εποχή για τον σκυλάκο σας, αντίθετα κρύβει αρκετούς πιθανούς κινδύνους.
Εμείς θα σας βοηθήσουμε να μάθετε να εντοπίζετε τους κινδύνους προκειμένου να προστατεύσετε τον αγαπημένο σας φίλο.
Ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν;
Τρώει υπερβολικά
Τον χειμώνα λόγω του κρύου οι βόλτες του σκύλου στη φύση ή στην πόλη είναι σύντομες και κάποιες ημέρες ειδικά τις βροχερές αποφεύγονται εντελώς. Όλοι οι σκυλογονείς πηγαίνουμε το σκυλάκο μας μέχρι τη γωνία για να κάνει απλά την ανάγκη του και επιστρέφουμε. Αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία του σκύλου μας.
Μάλιστα λόγω του κρύου ο σκύλος ζητά πιο συχνά φαγητό και μάλιστα τις περισσότερες φορές το διεκδικεί έντονα. Ο χειμώνας σε κάνει να θέλεις να φας για να ζεσταθείς. Συνήθως είμαστε και εμείς γενναιόδωροι με τον σκύλο μας και του δίνουμε κάποιες λιχουδιές.
Έτσι όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους οι σκύλοι είναι επιρρεπείς στο να γίνουν υπέρβαροι, αφού δεν κινούνται αρκετά.
Πλήξη
Η πλήξη είναι έντονη στους σκύλους τον χειμώνα γιατί οι εξόδοι είναι λιγότερο συχνές και οι δραστηριότητες λιγότερες… Η ανία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους, όπως ακαθαρσία ή καταστροφή, ακόμα και κατάθλιψη. Για να το αποφύγετε αυτή την κατάσταση αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο στο σκύλο σας παίξτε περισσότερο μαζί του και βρείτε παιχνίδια που τον ευχαριστούν και τον κρατούν alert.
Υπάρχουν αρκετά μηχανικά έξυπνα παιχνίδια για σκύλους στα pet shop που είναι ενδιαφέροντα και παράλληλα διασκεδάζουν το φίλο σας.
Τζάκι και κεριά
Το χειμώνα έχουμε την τάση να θέλουμε να ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού ανάβοντας αρωματικά κεριά στο σαλόνι και άλλους χώρους του σπιτιού.
Αν έχουμε τζάκι το σίγουρο είναι ότι το ανάβουμε τις περισσότερες φορές.
Να θυμάστε πάντα τα σκυλιά δεν είναι συνηθισμένα στη φωτιά και η φυσική τους περιέργεια τα κάνει να προσεγγίζουν πολύ κοντά στη φωτιά οπότε κινδυνεύουν με σοβαρά ή ελαφρά εγκαύματα.
Πρέπει λοιπόν στο τζάκι να βάλετε προστατευτικό και να φροντίσετε τα κεριά να μπαίνουν κάπου ψηλά ώστε να μην μπορεί να τα προσεγγίσει.
Μην τον αφήνετε στο αυτοκίνητο
Κάθε χρόνο υπάρχουν αρκετοί θάνατοι σκύλων που αφήνονται στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα.
Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι μόνον το καλοκαίρι υπάρχει επικινδυνότητα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα και το χειμώνα αφού το κρύο εγκλωβίζεται στο αυτοκίνητο, αλλά σε ένα μικρό χώρο ο σκύλος δεν μπορεί να κινηθεί αρκετά για να διατηρήσει τη θερμότητα του σώματός του και μπορεί να πεθάνει από το κρύο. Ένας σκύλος δεν πρέπει ποτέ να αφήνεται στο αυτοκίνητο εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 0°C ή χαμηλότερη.
Κρυολογήματα
Ο σκύλος μπορεί να αρρωστήσει όπως οι άνθρωποι αν κρυώσει. Πρέπει λοιπόν να φροντίσετε να είναι εντελώς προστατευμένος ο χώρος του από το κρύο ή την υγρασία αν μένει σε εξωτερικό χώρο του σπιτιού.
Οι ηλικιωμένοι, οι μικρόσωμοι, οι άτριχοι και γενικά οι ευαίσθητοι σκύλοι θα πρέπει να προστατεύονται από το κρύο στις βόλτες τους με ένα μπουφάν.
Ήλιος
Ο ήλιος μπορεί να είναι επικίνδυνος για τους σκύλους μας καλοκαίρι και χειμώνα. Όπως και με τους ανθρώπους, ο ήλιος αντανακλάται από το χιόνι και μπορεί να κάψει τον αμφιβληστροειδή του σκύλου μας. Βέβαια εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να προστατευόμαστε φορώντας γυαλιά ηλίου.
Έτσι πρέπει να αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο για το σκύλο μας και ειδικά όταν πρόκειται για το χιόνι που κάνει αντανάκλαση.
Παράσιτα
Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι η μάστιγα του καλοκαιριού για το σκύλο μας. Να ξέρετε ότι και το χειμώνα τα παράσιτα αυτά δεν εκλείπουν ειδικά τα τελευταία χρόνια που οι χειμώνες είναι ήπιοι. Επιπλέον, η βελτίωση της αντοχής στα παράσιτα σημαίνει ότι η θεραπεία είναι πλέον απαραίτητη όλο το χρόνο. Για την πρόληψη, ειδικά των τσιμπουριών ορισμένα αιθέρια έλαια είναι μια καλή εναλλακτική λύση στις χημικές θεραπείες.
Περπάτημα στο χιόνι
Τα σκυλιά λατρεύουν να παίζουν στο χιόνι και είναι για μας πολύ διασκεδαστικό να τα βλέπουμε χαρούμενα.
Όμως μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές ή κρυοπαγήματα στις πατούσες τους και να προκαλέσουν περισσότερο ή λιγότερο βαθιές πληγές.
Για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς μπορούμε να βάλουμε στα πατουσάκια τους λάδι καρύδας πριν από κάθε έξοδο στο χιόνι. Υπάρχουν και προστατευτικά παπουτσάκια αλλά πιο δύσκολα μπορούν να τα συνηθίσουν.
Χιόνι
Ο σκύλος που ανακαλύπτει το χιόνι για πρώτη φορά ή δεν είναι συνηθισμένος σε αυτό, μπορεί να προσπαθήσει να το φάει. Αν είναι πολύ αστείο εκείνη τη στιγμή, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά πεπτικά προβλήματα.
Όταν το νερό αλλάζει κατάσταση από υγρό σε στερεό δηλαδή νιφάδες χιονιού, οι ιδιότητές αλλάζουν και μπορεί να προκαλέσουν στο σκύλο μας οξεία διάρροια με πιθανό κίνδυνο αφυδάτωσης.
Αλάτι ασφάλτου
Το αλάτι του δρόμου, που χρησιμοποιείται για να καθαρίσει το χιόνι από δρόμους και πεζοδρόμια, είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τους σκύλους.
Το αλάτι που περνά στο στομάχι του μπορεί να προκαλέσει εμετό και/ή διάρροια. Εάν το καταπιεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο, ειδικά για τους μικρόσωμους σκύλους. Πρέπει επομένως να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν το καταπιεί κατά τη διάρκεια της βόλτας και να ξεπλύνετε καλά τα πόδια του μετά από μια έξοδο για να αποφύγετε τυχόν κίνδυνο ερεθισμού ή κατάποσης με το γλείψιμο.