Ποια πιάτα επιλέγουμε για ένα ελαφρύ δείπνο;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ο χρυσός κανόνας είναι να επιλέγουμε γευστικές δημιουργίες με σημαντική ποσόστωση πρωτεϊνών για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε αργά το βράδυ. Οι περισσότερες συναντήσεις με φίλους είναι για ένα δείπνο ή ποτό μετά τις 21.00μ.μ. οπότε επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Δεν θα ξεχάσω τον διάσημο Ιταλό καρδιοχειρουργό Dr. Paravicini, που μου είπε χαρακτηριστικά. « Ο οργανισμός μας δουλεύει καλά όταν ακολουθούμε το ωράριό του. Φαντάσου ένα μαγαζί που κλείνει στις 20.00μ.μ. και εσύ θυμήθηκες να αγοράσεις κάτι στις 22.00μ.μ. Tι θα κάνεις; Θα σπάσεις την πόρτα να μπεις; Aλλά και πάλι πως θα εξυπηρετηθείς; Θα έχεις επιπτώσεις. Γιατί λοιπόν αναγκάζεις τον οργανισμό σου να δουλέψει πέραν του ωραρίου του, θα έχεις επιπτώσεις… και δεν είναι μόνον το βάρος που παίρνεις, είναι και οι άλλες επιβαρύνσεις που δημιουργείς στον οργανισμό σου, που τελικά πληρώνονται ακριβά κυρίως μετά την ηλικία των 50 ετών».

Το βράδυ, το σώμα αποθηκεύει όλες τις θερμίδες που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε τα γεύματα που είναι πολύ πλούσια σε κρέας, τυριά, λίπη και έχουν πολλές θερμίδες.

Όμως δεν μπορούμε να κλειστούμε στο σπίτι και να μην βγαίνουμε ακολουθώντας τα στερεότυπα της κουλτούρας μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε, τι να επιλέξουμε για δείπνο;

Θα πρέπει επιλέγουμε να τρώμε άπαχη πρωτεΐνη το βράδυ για να χάσουμε βάρος.

Τα γεύματα και τα δείπνα μας θα πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνες, πράσινα λαχανικά και υγιείς υδατάνθρακες, ενώ το κύριο συστατικό θα πρέπει να είναι η πρωτεΐνη.

Οι άπαχες πρωτεΐνες, είναι οι πιο σημαντικές, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου μας και, ιδανικά, θα πρέπει να στοχεύετε σε 25-30 γραμμάρια πρωτεΐνης για το δείπνο σας, κυρίως επειδή η πρωτεΐνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη άπαχης μυϊκής μάζας, στην απώλεια λίπους και να σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το μυστικό.

Ποια όμως είδη άπαχης πρωτεΐνης θα πρέπει να επιλέγουμε για ένα ελαφρύ και υγιεινό δείπνο;

Στήθος κοτόπουλου

Αγαπημένο πιάτο που περιέχει 20 γραμμάρια πρωτεΐνης, 2% λιπαρά και μόνον 100 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Είναι μια γευστική δημιουργία που μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ψητά λαχανικά ή σαλατικά.

Με μια ελαφριά σάλτσα μουστάρδας ή ένα dip ή τσάτνευ είναι ότι καλύτερο και θα το βρείτε σε όλα τα εστιατόρια.

Γαλοπούλα

Το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες, σε λιπαρά, υψηλή είναι η ποσόστωσή του σε πρωτεΐνες. Έτσι  αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αντί για κοτόπουλο.

Μάλιστα το κρέας γαλοπούλας έχει ακόμη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά οξέα από το κρέας κοτόπουλου.

Ομελέτα με ασπράδια

Αν σας αρέσουν τα αυγά επιλέγουμε να φτιάξουμε μια ομελέτα με ασπράδια αυγών μόνον. Αποφεύγουμε τον κρόκο που είναι πλούσιοι σε λιπαρά.

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε την ομελέτα με λαχανικά, μανιτάρια ή σπαράγγια και ομβριές που είναι της εποχής.

Φιλέτο ψαριού

Τα λευκά ψάρια περιέχουν πολύ λίγο λίπος, αλλά πολλές πρωτεΐνες. Επιλέγουμε λοιπόν ένα φιλέτο μπακαλιάρου ή σφυρίδα ή στύρα ή ακόμα λαβράκι και τσιπούρα.

Όσπρια

Τα όσπρια όπως τα διάφορα είδη φασολιών, οι φακές, τα ρεβίθια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης. Παρέχουν ενέργεια μακράς διαρκείας και αποτρέπουν την έντονη επιθυμία για φαγητό.

Επίσης τα όσπρια δεν αυξάνουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εναλλακτικές υπάρχουν για να μπορούμε να τρώμε το βράδυ ελαφρά γεύματα με υψηλή ποσόστωση πρωτεϊνών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !