Ποια είναι τα εμπόδια για έναν ξεκούραστο ύπνο;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος Επικοινωνιολόγος

Kάποιες φορές γυρίζουμε στο σπίτι τόσο κουρασμένοι, που το μόνον που θέλουμε είναι να επιστρέψουμε στην ηρεμία και τη γαλήνη του υπνοδωματίου μας.

Όμως παρόλο που το κρεβάτι μας και το μαξιλάρι είναι αναπαυτικά, εμείς δεν μπορούμε να κοιμηθούμε βαθιά και ήρεμα για να ξυπνήσουμε την άλλη μέρα ξεκούραστοι .

Τι μπορεί να φταίει, το έχετε σκεφτεί … το έχετε ψάξει;

Κάποιες φορές έχουμε μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθούμε κάποιες άλλες λιγότερη… τι συμβαίνει;

Μήπως έχετε δίπλα στο κρεβάτι σας ηλεκτρονικές συσκευές όπως το κινητό σας;

Oι ηλεκτρονικές συσκευές όταν βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρα είναι υπαίτιες για τις διαταραχές του ύπνου. Αυτό συμβαίνει γιατί το μπλε φως που εκπέμπουν, δυσχεραίνει την παραγωγή μελατονίνης, που είναι η ορμόνη του ύπνου.

Ένα από τα διεθνή Ιδρύματα Ύπνου, το Sleep Foudation μετά από έρευνα αναφέρει συμπερασματικά ότι « το μπλε φως μειώνει ή καθυστερεί τη φυσική παραγωγή μελατονίνης το βράδυ και μειώνει το αίσθημα υπνηλίας. Το μπλε φως μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνετε σε ύπνο αργών κυμάτων και ταχείας κίνησης των ματιών (REM), δύο στάδια του κύκλου, ύπνου που είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική λειτουργία. Έτσι συνιστούμε να αφαιρέσετε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο».

Ποιες είναι οι συσκευές που εκπέμπουν μπλε φως και δεν πρέπει να βρίσκονται στην κρεβατοκάμαρά μας; 

Είναι τα Smartphones, οι οθόνες υπολογιστών, τα τάμπλετ, οι κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, η τηλεόραση, τα φώτα led, τα φώτα φθορισμού.

Φαγητό …

Το φαγητό και ο ύπνος είναι μια σχέση αμφίδρομη. Αν επιβαρύνουμε το στομάχι μας με φαγητό, που διαθέτει πολλά λιπαρά ή ζάχαρη και αρκετό αλκοόλ, τότε σίγουρα δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά γιατί υπάρχουν επιπτώσεις  στο στομάχι. Το καλύτερο είναι να έχουμε δείπνο το αργότερο μέχρι τις 20.00μ.μ., για να μπορέσει το πεπτικό να δουλέψει ικανοποιητικά.

Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να έχετε ένα ελαφρύ σνακ πριν τον ύπνο, ένα χαμομήλι, ή ένα αφέψημα, διαφορετικά το πολύ φαγητό μπορεί να σας οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία.

Καθρέφτες

Το feng sui μας αποτρέπει από το να έχουμε καθρέφτες μέσα στο δωμάτιο. Κάποιοι έχουν καλύψει την ντουλάπα με καθρέφτες και αυτό ναι μεν δίνει μια μεγαλύτερη αίσθηση του χώρου, αλλά δεν σε αφήνει να κοιμηθείς βαθιά και ξυπνάς κουρασμένος.

Οι καθρέφτες ενοχλούν μέσα στο σκοτάδι γιατί στην πραγματικότητα παίζουν με το φως και τις σκιές δημιουργώντας ψευδαισθήσεις κίνησης και έτσι διαταράσσουν την ηρεμία σας.

Φροντίζουμε λοιπόν οι καθρέπτες να είναι μακριά από εμάς.

Ρολόγια

Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι χρήσιμο να έχουμε ρολόι στην κρεβατοκάμαρά μας, για να το χρησιμοποιήσουμε σαν ξυπνητήρι, αρκεί να είναι εντελώς αθόρυβο.

Όμως δεν ενδείκνυνται τελικά η ύπαρξή του, μπορείτε να το έχετε σε διπλανό δωμάτιο, αν θέλετε να έχετε έναν ήσυχο ύπνο. Αν μάλιστα είστε από αυτούς που έχουν δυσκολία στον ύπνο και θέλετε να κοιτάτε κάθε λίγο το ρολόι, τότε σίγουρα θα αγχώνεστε και δεν θα έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Ζώα

Είναι σίγουρο ότι τα ζωάκια που μας κρατούν συντροφιά είναι ευπρόσδεκτα για κάποιους και στο κρεβάτι τους… άλλα όμως είναι ενοχλητικά τη νύχτα γιατί κάνουν θόρυβο, συνεχίζουν τα παιχνίδια ειδικά οι γάτες και γενικά σας υποχρεώνουν να ξυπνάτε όταν έχετε ευαισθησία στους θορύβους.

Έτσι είναι καλύτερα το βράδυ να τα αφήνετε σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού ή να έχετε το δικό τους χώρο.

Αυτές είναι οι σπουδαιότερες αιτίες, που σας αποτρέπουν από το να έχετε έναν ξεκούραστο ύπνο…

Τώρα ξέρετε οπότε μπορείτε να δράσετε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !