Πολύχρωμη πράσινη σαλάτα με vinaigrette μπέικον

Τα μυστικά των Chef

Μια σαλάτα που ξεχειλίζει νοστιμιά

Μια πλούσια σαλάτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη ακόμα και για ελαφρύ γεύμα. Πανεύκολη στην παρασκευή της και νόστιμη για παιδιά και μεγάλους.

Η vinaigrette, βινεγκρέτ είναι η βασική σάλτσα για όλες τις σαλάτες αλλά και τα βραστά λαχανικά.

Η ιστορία της χάνεται στους αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να φτιάχνουν αυτή τη σάλτσα με ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και αρωματικά βοτάνια και περιέλουζαν τα λαχανικά και τις σαλάτες τους.

Στην Ευρώπη πρώτη φορά συναντάμε τον όρο vinaigrette το 1699, στο βιβλίο μαγειρικής του John Every και περιγράφεται σαν σάλτσα που προέρχεται από το ξίδι, vinaigre  στα γαλλικά. Στα βιβλία γαλλικής μαγειρικής στις αρχές του 1900 και στο περίφημο Larousse Gastronomique αναφέρεται «σαν μια κρύα σάλτσα φτιαγμένη από μείγμα ελαίου, ξιδιού, πιπεριού και αλατιού με την προσθήκη διαφόρων αρωμάτων. Η vinaigrette χρησιμοποιείται ειδικά για τη σάλτσα πράσινων σαλατών και τυπικά θεωρείται γαλλική σάλτσα έτσι συχνά ονομάζεται σαν «γαλλική σάλτσα» στη Μ.Βρετανία. Η παράδοση «θέλει»  τον γάλλο ευγενή Chevalier d΄ Albingac να «μυεί» την αριστοκρατία του Λονδίνου στις πράσινες σαλάτες «ντυμένες» με την vinaigrette».

Η σαλάτα του Λαέρτη διανθίζεται με ντοματάκια, καρύδια, το κυπριακό τυρί χαλούμι και περιχύνεται με μια πολύ νόστιμη vinaigrette μπέικον.

Ας μην ξεχνάμε ότι η σαλάτα ετοιμάζεται και τρώγεται άμεσα.

Πολύχρωμη πράσινη σαλάτα με vinaigrette μπέικον

Από τον Λαέρτη Οικονόμου, executive chef Terra Petra, Θέατρο Πέτρας

 

Ο Λαέρτης Οικονόμου, executive chef, του Terra Petra

Υλικά για 2 άτομα

Πράσινη σαλάτα, κομμένη με το χέρι

120 γρ. τυρί χαλούμι, κομμένο σε λεπτές φέτες

40 γρ. καρύδια τριμμένα

10 ντοματίνια,  κομμένα στη μέση

160 γρ. βινεγκρετ μπέικον

Για τη βινεγκρετ μπέικον 

150 γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρές φέτες

Μισή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

50 ml ηλιέλαιο

1 σφηνάκι μηλόξυδο

2 κ.γ καστανή ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέριαt

Τρόπος παρασκευής  

 Σε ένα μέτριο τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο, το μπέικον και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα,  μέχρι το μπέικον να πάρει χρώμα, προσέχοντας να μην καεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την μαύρη ζάχαρη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Τέλος ρίχνουμε το μηλόξυδο και μαγειρεύουμε για αλλά 2 λεπτά.

Κατεβάζουμε τη βινεγκρετ από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, τη χτυπάμε για λίγο στο μπλέντερ μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά μάς.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε πιπέρι και αν χρειάζεται ελάχιστο αλάτι.

Σε ένα άλλο τηγάνι  με γραμμές, σχαροτήγανο που έχουμε περάσει με το πινέλο ελάχιστο ηλιέλαιο το βάζουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί και βάζουμε τις φέτες από το χαλούμι.

Μόλις το τυρί κάνει ξανθές γραμμές το γυρνάμε από την άλλη με τη λαβίδα και το ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.

Βάζουμε την πράσινη σαλάτα σε μεγάλο μπολ ή σε δύο μπολ για να την συνθέσουμε ευκολότερα. Την περιχύνουμε με την βινεγκρέτ ανακατεύουμε απαλά και προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια.

Τέλος προσθέτουμε τα ντοματίνια και το ψημένο χαλούμε και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !