Πορτοκαλόπιτα βουνίσια

Τα μυστικά των Chef

Ένα γλυκό με άρωμα, χρώμα και γεύση που ξετρελαίνει. Αρέσει σε όλους και είναι ότι καλύτερο με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό με ξηρούς καρπούς. Δοκίμασα τη συνταγή της βουνίσιας πορτοκαλόπιτας στο Διχώρι Βαρδουσίων… ένα γευστικό ποίημα που γράφει δυνατά… στην μνήμη μας από την Μαρίνα…

 Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά Χρόνος ψησίματος 1 ώρα / Εύκολη

 Πορτοκαλόπιτα βουνίσια

 Υλικά για 6-8 άτομα

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 γιαούρτι στραγγιστό

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά

2 βανίλιες

2 κ.σ. baking powder

Ξύσμα από 3 πορτοκάλια ακέρωτα

Για το σιρόπι

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

2 ποτήρια νερό

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 κ.σ.  ξύσμα πορτοκαλιού, από το ξύσμα των 3 πορτοκαλιών

1 – 2 ξύλα κανέλλας

Για το φινίρισμα

Φλοιό από ένα πορτοκάλι, σε κομμάτια

Τρόπος παρασκευής

Από την προηγούμενη ημέρα έχουμε ανοίξει τα φύλλα για να στεγνώσει και να σπάνε πιο εύκολα. Το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τις βανίλιες, το γιαούρτι, το baking, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε τα κομμάτια φύλλο και ανακατεύουμε καλά με την μαρίζ.

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε την επιφάνεια. Ρίχνουμε σε μερικά σημεία μικρά κομμάτια από το φλοιό του πορτοκαλιού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 1 ώρα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι

Σε κατσαρόλα μικρή βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και αφήνουμε να πάρουν μια γερή βράση ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Μόλις δέσει το σιρόπι το αφήνουμε να κρυώσει.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να κρυώσει καλά και την κόβουμε σε κομμάτια.

Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή παγωτό πορτοκάλι.

Συνταγή από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι, Δωρίδας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !