Σίγουρα δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να βρεθείτε σε σχέση με έναν άνθρωπο που είναι «Νάρκισσος».
Εμείς σας δίνουμε όλα τα στοιχεία που θα μπορέσετε να τον αναγνωρίσετε, και βέβαια να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος.
Αν αναγνωρίσετε μέσα από το άρθρο μας τον δικό σύντροφο, τότε να ξέρετε ότι πρέπει να προσπαθήσετε πολύ και να αντιμετωπίσετε με τον ανάλογο τρόπο αυτή τη διαταραχή της προσωπικότητάς του. Με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ψυχολόγου.
Τι είναι η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας;
Η έννοια του ναρκισσισμού τέθηκε πρώτα στην ψυχιατρική χάρη από τον Sigmund Freud.
Είναι διαταραχή της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από μια συνεχή αίσθηση ανωτερότητας, μεγαλομανία, ανάγκη για θαυμασμό και παντελή έλλειψη ενσυναίσθηση για τους άλλους.
Ο ναρκισσισμός προέρχεται από τον μυθικό Νάρκισσο, που ερωτεύθηκε τη εικόνα του που καθρεφτιζόταν στο νερό.
Η ναρκισσιστική διαταραχή παρουσιάζει τουλάχιστον 5 από τα παρακάτω συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την εφηβεία.
Λόγω των ικανοτήτων του και των επιτευγμάτων του θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο από τους άλλους.
Πιστεύει ότι είναι ξεχωριστός και πρέπει να επικοινωνεί με άτομα υψηλού status
Έχει συνεχώς την ανάγκη αμέριστου θαυμασμού και αγάπης.
Έχει εμμονή με την ομορφιά και τη δύναμη.
Έχει υπεροπτική στάση και χαρακτηρίζεται από αλαζονεία.
Ενδιαφέρεται μόνον για τον εαυτό του και για αυτούς που εκείνος θεωρεί δυνατούς.
Χειραγωγεί τους γύρω του για να πετύχει το σκοπό του.
Έχει συνεχή αίσθηση ότι τον ζηλεύουν και ότι όλα του οφείλονται.
Τα «πρόσωπα» που παρουσιάζει
Άλλοτε είναι χειριστικός άλλοτε σαγηνευτικός αλλά και επιθετικός κάποιες φορές. Κάποτε μεγαλομανής και θαυμαστής της elite.
Παράγοντες και αιτίες που δημιουργούν ανθρώπους «νάρκισσους»
Έλλειψη αυτοεκτίμησης που τους κάνουν στην πρώτη δυσκολία να τα χάνουν… Για να κρύψουν την αδυναμία τους προσπαθούν να κάνουν τους άλλους να πιστέψουν ότι είναι δυνατοί και σίγουρα οι καλύτεροι σε όλα.
Ζήλια που προέρχεται από το φόβο τους μήπως οι άλλοι τους εκτοπίσουν…
Να έχει λάβει πολύ θαυμασμό και μπράβο από τους γονείς και το περιβάλλον του χωρίς την αντίστοιχη αξία του κατορθώματός τους.
Να είχε αυστηρούς γονείς και πολύ απαιτητική εκπαίδευση που έπρεπε να είναι πάντα διακεκριμένος και έτσι έγιναν εγωκεντρικοί
Ένα ψυχολογικό τραύμα στην παιδική ηλικία ή αργότερα που προέρχεται από κακοποίηση, απαξίωση, προδοσία και ανέπτυξαν μηχανισμό για να μην απαξιωθούν και πάλι.
Γονείς «νάρκισσους» που ποτέ δεν του έμαθαν το μέτρο, την σεμνότητα και την ενσυναίσθηση.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε ένα σύντροφο « νάρκισσο»
Η μια στάση είναι η αντίδραση και η αντίθεση και η άλλη στάση είναι η ενσυναίσθηση, με δυό λόγια να τον ρίξουμε στο φιλότιμο, κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια… Η επιλογή δική σας.
Αντιδράστε στον/η σύντροφο «νάρκισσο»
Οι συχνές ναρκισσιστικές συμπεριφορές, είναι δύσκολες για τους ανθρώπους που τις βιώνουν. Αν είστε αποφασισμένοι/ες να αντιδράσετε να ξέρετε ότι η σχέση σας μπορεί να κινδυνεύσει …
Αν σας ενοχλεί όμως μιλήστε … πείτε με κάθε τρόπο «Σταμάτα … μέχρι εδώ». Πρέπει να καταλάβει ότι η συμπεριφορά αυτή σας ενοχλεί πολύ. Να καταλάβει ότι θα πρέπει να παύσει να μιλά συνεχώς για τα κατορθώματά του και να ακούσει τον άνθρωπο που έχει δίπλα του ή που συμβιώνει… Θα πρέπει αντί να κριτικάρει συνεχώς τους άλλους να του υπενθυμίσετε ότι κάποιοι μπορούν να κάνουν πράγματα που εκείνος/η αδυνατεί. Πρέπει κάποιες φορές να βάζουμε τους νάρκισσους στη θέση τους και να ορίζουμε το πλαίσιο. Όσο δεν μιλάμε αποθρασύνονται. Θα πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος/η του στη σχέση και ότι θα πρέπει να δώσει χώρο και σε εσάς… αν τον ενδιαφέρει να διατηρήσει αυτή τη σχέση.
Αν ψάχνετε ευκαιρίες αν είστε ανεκτικοί
Είναι εποικοδομητικό για την συμπεριφορά σας να διερευνήσετε την προέλευση του ναρκισσισμού του συντρόφου σας ώστε να καταλάβουμε αν προέρχεται από κάποιο ψυχολογικό τραύμα της παιδικής ηλικίας, από αυστηρή εκπαίδευση, απαιτητικούς γονείς κλπ.
O τρόπος αντιμετώπισης:
Να τους συγχαίρουμε μόνον όταν του αξίζει πραγματικά χωρίς να τους ανεβάζουμε υπερβολικά.
Ο νάρκισσος δεν δέχεται την επιτυχία των άλλων μην ζητάτε έντονη αναγνώριση αφού ξέρετε το πρόβλημα του. Είναι καλύτερα έτσι από το να του ξυπνήσει μέσα του εγωισμός και ζήλια
Αν λοιπόν αποφασίσετε να υποστηρίζετε την συμπεριφορά του για να συνεχίσει να υπάρχει η σχέση σας μην αρχίζετε αντιπαράθεση που σίγουρα θα κινδυνεύσει η ηρεμία σας και η ίδια η σχέση.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα