Πώς χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά το στοματικό διάλυμα;

Tips

Όταν χρησιμοποιούμε κάποιο στοματικό διάλυμα όποιο και αν είναι το είδος, το χρώμα και η γεύση του, να θυμόμαστε ότι κατά τη χρήση του θα πρέπει, να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες.

Έτσι μόνον θα είναι αποτελεσματικό και χωρίς κίνδυνο για την υγεία μας. Αν λοιπόν το χρησιμοποιούμε προληπτικά ή σαν αντισηπτικό στοματικό διάλυμα θα πρέπει να μας ορίσει ο οδοντίατρος τη συχνότητα της χρήσης και αν απαιτείται ξέπλυμα ή όχι.

Εμείς μετά από έρευνα, σας ενημερώνουμε πως θα χρησιμοποιήσετε σωστά το στοματικό διάλυμα…

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Το στοματικό διάλυμα δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα των δοντιών όπως θεωρείται από πολλούς εσφαλμένα.

Το διάλυμα για να είναι αποτελεσματικό χρησιμοποιείται μετά από προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και αφού το στόμα έχει ξεπλυθεί καλά με κρύο νερό.

Η χρήση ζεστού ή χλιαρού νερού σίγουρα δεν βοηθά.

Επίσης αν υπάρχει ένδειξη ότι το νερό της περιοχής πρέπει να αποφεύγεται, τότε χρησιμοποιούμε πάντα εμφιαλωμένο.

Ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο διαλύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί αραιωμένο με νερό ή στην φυσιολογική του μορφή.

Θα πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις ενδείξεις πάνω στη συσκευασία για να ενημερωθείτε, αν πρέπει να χρησιμοποιηθεί αραιωμένο με νερό, καθώς και την ακριβή αναλογία.

Πως χρησιμοποιείται σωστά;

Bάζουμε το στοματικό διάλυμα σε ένα σφηνάκι και το βάζουμε στο στόμα. Κρατάμε την απαραίτητη ποσότητα για 30 δευτερόλεπτα μέχρι 1 λεπτό, κάνοντας μπουκώματα και κυκλοφορώντας το διάλυμα σε όλη τη στοματική κοιλότητα. Εννοείται χωρίς να το καταπιούμε.

Βγάζουμε το στοματικό διάλυμα από το στόμα και η αποστολή του… ολοκληρώθηκε.

Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε το στόμα σας μετά από το στοματικό διάλυμα. Οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι το διάλυμα συνεχίζει να λειτουργεί για λίγα λεπτά μετά τη χρήση.

Ποιες οι διαφορές μεταξύ προληπτικών και αντισηπτικών στοματικών διαλυμάτων;

Eίναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο τύποι στοματικών διαλυμάτων τα προληπτικά και τα αντισηπτικά.

Τα προληπτικά διαλύματα

Χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τερηδόνας, της ουλίτιδας, της κακοσμίας του στόματος και της αναπνοής και για τις άφθες.

Τα στοματικά διαλύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία φορά την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα από μια εβδομάδα μέχρι κάποιους μήνες.

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε προληπτικό στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα και χωρίς αντισηπτικό ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ερεθισμού των ούλων και των βλεννογόνων. Έτσι αποφεύγεται και η ξηρότητα της στοματικής κοιλότητας.

Τα αντισηπτικά διαλύματα 

Τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα περιέχουν ενεργά συστατικά υψηλής δόσης κατά των μικροβίων.

Έτσι χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων και φλεγμονών του στοματικού βλεννογόνου, πρόληψη της ανάπτυξης μικροβίων μετά από οδοντιατρική επέμβαση και χορηγούνται με την υπόδειξη του οδοντιάτρου, που θα σας ενημερώσει για το χρονικό διάστημα που θα τα χρησιμοποιήσετε.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, συνηθέστερα δύο φορές την ημέρα για μία ή δύο εβδομάδες maximun.

Δεν πρέπει ποτέ να παρατείνετε τη χρήση του αντισηπτικού διαλύματος, εκτός και αν ο οδοντίατρος την συνιστά.

Η μακρόχρονη χρήση μπορεί να καταστρέψει τη στοματική χλωρίδα και να παρουσιάσει στοματικές διαταραχές κάποιες φορές σοβαρές.

Να θυμάστε πάντα ότι για μεγαλύτερη ασφάλεια ο τύπος του στοματικού διαλύματος δίνεται με συνταγή του οδοντιάτρου και εκείνος ορίζει τις δόσεις.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !