Μια γαλλική γευστική δημιουργία καλοδεχούμενη από όλους. Ωραία ιδέα για το γιορτινό σας τραπέζι και γίνεται πολύ εύκολα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα ή ότι άλλο τυρί σας αρέσει και να πασπαλίσετε με σχοινόπρασο ή ρίγανη. Η επιλογή δική σας…
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο
Πατάτες γκρατέν με παρμεζάνα και κουκουνάρι
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος
Υλικά για 4 άτομα
700 γρ πατάτες, καθαρισμένες κομμένες σε λεπτές φέτες
50 γρ πέστο βασιλικού
100 γρ κουκουνάρι
30 γρ παρμεζάνα, τριμμένη
200 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος ελαφριά
30 γρ τριμμένη φρυγανιά
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ ανακατεύουμε το γάλα και την κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με την παρμεζάνα.
Βουτυρώνουμε το ταψί και βάζουμε μια στρώση πατάτες και τις πασπαλίζουμε ελαφρά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε λίγο από το πέστο βασιλικού και λίγο από το κουκουνάρι σε όλη την επιφάνεια.
Βάζουμε τις υπόλοιπες πατάτες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι στην επιφάνεια να έχουμε μια στρώση πατάτες.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα της κρέμας με το γάλα.
Πασπαλίζουμε με τυρί και φρυγανιά.
Ψήνουμε για 50 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε από το φούρνο το πυρίμαχο ταψί και σερβίρουμε στη μέση του τραπεζιού.
Φωτογραφία co Cuisineaz