Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα οικιακά απορρίμματα;

Tips

H αλήθεια είναι ότι οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία 600 κιλά απορρίμματα προσφέρει καθένας από εμάς στις χωματερές το χρόνο. Ακριβώς δηλαδή τα διπλάσια κιλά από ότι πριν από 35 χρόνια. Καιρός να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορά ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τα οικιακά απόβλητα… Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα είναι αισθητή.

Δεν σπαταλάμε τρόφιμα

Θαυμάσια μπορούμε να μάθουμε να ανακυκλώνουμε τις τροφές που έχουμε στο ψυγείο ή εκείνες που περισσεύουν. Αγοράζουμε πάντα τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Έτσι θα είναι πάντα φρέσκα και είναι θέμα φιλοσοφίας να μην πετάμε τροφές …είναι κρίμα. Αποφεύγουμε κατά το δυνατόν το delivery γιατί οι συσκευασίες τους γεμίζουν τους κάδους ακόμα περισσότερο…

Χαρίζουμε

Κάποια πράγματα που δεν είναι χρήσιμα πια σε εμάς μπορεί να λείπουν και να είναι πολύτιμα για όλους. Χαρίστε ότι δεν χρειάζεστε έτσι θα καταλήξουν λιγότερα στους κάδους απορριμμάτων. Τα ρούχα των παιδιών, η επίπλωση, κάποιες ηλεκτρικές συσκευές είναι πάντα καλοδεχούμενες από εκείνους που στερούνται.

Μάθετε να διαχωρίζετε τα απορρίμματα

Ξεχωρίζουμε και προωθούμε στους κάδους ανακύκλωσης τα σκουπίδια μας. Χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά.

Σκουπιδοφάγος

Τελικά είναι πολύ χρήσιμος αφού καταβροχθίζει όλα τα υγρά και στερεά απορρίμματα της κουζίνας μας.

Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Οι μπαταρίες δεν μπορούν να πεταχτούν στον κάδο απορριμμάτων, πρέπει να τοποθετηθούν σε δοχείο που προβλέπεται για αυτό το σκοπό. Για να περιορίσετε τον αριθμό τους,  ίσως θα πρέπει να αγοράζετε αποκλειστικά επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Τα χαρτιά

Πόσες φορές δεν βρίσκουμε διαφημιστικά στην είσοδο της πολυκατοικίας αλλά και αλληλογραφία γενικότερα.

Πρόσφατη έρευνα υπολόγισε ότι αντιπροσωπεύουν σε βάρος περίπου 25 κιλά το χρόνο ανά οικογένεια. Μπορούμε να βάλουμε ένα μήνυμα αυστηρό «όχι στα διαφημιστικά» και ίσως κάποιοι ευαισθητοποιηθούν…

Τους φακέλους από τους λογαριασμούς τους χρησιμοποιούμε για σημειώσεις πρόχειρες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΠέστροφα τηγανητή βουτυράτη
Επόμενο άρθροΚασιόπιτα Κόνιτσας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !