Αν έχεις ένα air fryer στην κουζίνα σου και δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα να φτιάξεις μανιτάρια, ήρθε η στιγμή να το κάνεις! Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικότητας, γεύσης και υφής και στο air fryer μπορούν να γίνουν πραγματικά λαχταριστά με ελάχιστο κόπο. Θέλεις κάτι τραγανό και γρήγορο ή μήπως αναζητάς μια πιο ζουμερή και γευστική πρόταση;
Εδώ θα σου δώσουμε 2 πανεύκολες συνταγές για να απογειώσεις τα μανιτάρια σου!
Τιπς για τέλεια μανιτάρια στο Air Fryer
Διάλεξε τα σωστά μανιτάρια: Τα μανιτάρια portobello, τα champignon ή και τα πλευρώτους είναι ιδανικά για το air fryer, γιατί κρατάνε καλά τον όγκο τους και απορροφούν υπέροχα τις γεύσεις που προσθέτεις.
Μην γεμίσεις υπερβολικά τον κάδο: Όπως και με κάθε άλλη τροφή στο air fryer, φρόντισε να μην τα στριμώξεις πάρα πολύ. Θέλουν λίγο χώρο για να κυκλοφορεί ο αέρας και να γίνουν ζουμερά και νόστιμα.
Λίγο λάδι για καλύτερο αποτέλεσμα: Μην το παρακάνεις με το λάδι. Ένας ελαφρύς ψεκασμός είναι αρκετός για να γίνουν τραγανά. Το air fryer είναι άλλωστε γνωστό για το ότι χρειάζεται πολύ λιγότερο λάδι από κάθε άλλη μέθοδο μαγειρέματος.
Προθέρμανε το air fryer: Μπορεί να μην το συνηθίζεις, αλλά το να προθερμαίνεις το air fryer για 2-3 λεπτά μπορεί να κάνει διαφορά στην υφή των μανιταριών.
Συνταγή 1: Τραγανά μανιτάρια με πανάρισμα
Αν λατρεύεις τα τηγανητά φαγητά αλλά θέλεις μια πιο υγιεινή εναλλακτική, αυτά τα τραγανά μανιτάρια θα γίνουν το νέο αγαπημένο σου σνακ!
Υλικά
250 γρ. μανιτάρια (champignon ή portobello, κομμένα στη μέση αν είναι μεγάλα)
2 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο λάδι σε σπρέι
Εκτέλεση
Καθάρισε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί και κόψε τα στη μέση αν είναι μεγάλα.
Σε ένα μπολ, χτύπα τα αυγά. Σε άλλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε τρίτο μπολ, ανακάτεψε τη φρυγανιά, το σκόρδο σε σκόνη, την πάπρικα και λίγο ακόμα αλάτι.
Πέρασε τα μανιτάρια πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και τέλος από τη φρυγανιά, πιέζοντας ελαφρώς για να κολλήσουν καλά οι στρώσεις.
Προθέρμανε το air fryer στους 180°C. Ψέκασε τα μανιτάρια με λίγο λάδι και ψήσε τα σε μια στρώση για περίπου 10-12 λεπτά, γυρίζοντάς τα στη μέση του χρόνου για να γίνουν χρυσαφένια και τραγανά από όλες τις πλευρές.
Σέρβιρε τα τραγανά μανιτάρια με μια σος της επιλογής σου όπως μια πικάντικη μαγιονέζα ή μια σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι!
Συνταγή 2: Ζουμερά μανιτάρια με σκόρδο και μυρωδικά
Αν θέλεις κάτι πιο ζουμερό και γευστικό, αυτά τα ζουμερά μανιτάρια με σκόρδο και μυρωδικά είναι τέλεια για συνοδευτικό ή ακόμα και ως topping για σαλάτες ή ζυμαρικά!
Υλικά
250 γρ. μανιτάρια (μπορείς να χρησιμοποιήσεις portobello, πλευρώτους ή champignon)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
Αλάτι και πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Πλύνε και στέγνωσε καλά τα μανιτάρια. Κόψε τα σε φέτες αν είναι μεγάλα ή άφησέ τα ολόκληρα αν είναι μικρότερα.
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το θυμάρι, το μπαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Ρίξε τα μανιτάρια μέσα και ανακάτεψε καλά για να καλυφθούν πλήρως.
Προθέρμανε το air fryer στους 180°C. Βάλε τα μανιτάρια στη συσκευή, φροντίζοντας να μην είναι πολύ στριμωγμένα και ψήσε τα για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα στη μέση του χρόνου.
Σέρβιρε τα ζουμερά μανιτάρια με λίγο φρέσκο μαϊντανό από πάνω και ένα έξτρα ψιλοκομμένο σκόρδο αν είσαι λάτρης του.
Μερικά Έξτρα Τιπς
Αν θέλεις να δώσεις στα μανιτάρια σου μια πιο πικάντικη νότα, πρόσθεσε λίγο πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο.
Καθάριζέ τον κάδο τακτικά, ακόμα και αν μαγειρεύεις με λαδόκολλα, για να αποφύγεις τις μυρωδιές από προηγούμενα φαγητά. Έτσι, τα μανιτάρια σου θα βγαίνουν πάντα φρέσκα και γευστικά!