Πώς να φτιάξεις σπιτική σουμάδα

Tips

Η σουμάδα με τη γλυκιά γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του πικραμύγδαλου σερβίρεται σαν κέρασμα στις χαρές…σε γάμους βαπτίσεις, αρραβώνες κ.α. κυρίως στα νησιά και στις παραλιακές πόλεις. Παρασκευάζεται από γλυκά και πικρά αμύγδαλα  που αλέθονται και αναμιγνύονται σε σιρόπι. Ας το δούμε όμως αναλυτικά. Είναι πολύ απλό.

Για περίπου 1 ½  λίτρο σουμάδα θα χρειαστούμε:

250 γραμμάρια αμύγδαλα ωμά και ανάλατα με το φλούδι

7 πικραμύγδαλα ή 7 αμύγδαλα (που βρίσκονται στο εσωτερικό του κουκουτσιού στο βερίκοκο).

3 κούπες ζάχαρη

5 κούπες νερό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε  τα αμύγδαλα σε νερό όλο το προηγούμενο βράδι και την επομένη τα βουτάμε σε καυτό νερό για λίγα λεπτά.

Με τα δάχτυλά μας σπρώχνουμε το φλούδι ώστε να ξεκολλήσει από την ψίχα του αμυγδάλου. Αν δεν ξεκολλάει εύκολα, τα ξαναβουτάμε στο καυτό νερό για λίγο και επαναλαμβάνουμε.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε δυνατό μπλέντερ, προσθέτουμε νερό, τόσο  όσο να καλυφθούν και ξεκινάμε να αλέθουμε.

Αργά αργά από το στόμιο του καπακιού συνεχίζουμε να προσθέτουμε νερό και αλέθουμε τα αμύγδαλα ώστε να γίνουν πολύ ψιλά σαν σκόνη.

Παίρνουμε μια λεκάνη και τοποθετούμε πάνω της ένα σουρωτήρι. Πάνω στο σουρωτήρι στρώνουμε ένα βαμβακερό πανί ή τουλουπάνι και πάνω του ρίχνουμε τον πολτό από το αμύγδαλο.

Τυλίγουμε με το πανί τον πολτό αμυγδάλων και σφίγγουμε τόσο ώστε να βγει όλο το γάλα αφήνοντας τα αμύγδαλα στεγνά σαν σκόνη.

Αφήνουμε στην άκρη το γάλα και σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε.

Όταν το μίγμα γίνει διαυγές προσθέτουμε το γάλα και το βράζουμε ανακατεύοντας και αφαιρώντας τον αφρό, με προσοχή γιατί φουσκώνει εύκολα.

Στη συνέχεια μοιράζουμε το μίγμα σε αποστειρωμένα μπουκάλια και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει τα καπακώνουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !