Πώς να ηρεμήσεις το μωρό όταν είναι ανήσυχο

Tips

Η ζωή με ένα μωρό στο σπίτι είναι υπέροχη, ωστόσο δεν λείπουν και οι δύσκολες στιγμές που το μωρό μας είναι ανήσυχο και δεν ξέρουμε πώς να το ηρεμήσουμε.

Αρχικά θα πρέπει να αποκλείσουμε τους προφανείς λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθει εκνευρισμό, όπως πείνα, πόνος, νύστα, κούραση,λερωμένη πάνα,  ζέστη ή κρύο, κάποια ίωση.

Ένα μωρό μπορεί να πεινάσει νωρίτερα από όσο υπολογίζουμε, ίσως γιατί αλλάζουν οι διατροφικές του ανάγκες, ίσως γιατί δεν έφαγε καλά στο προηγούμενο γεύμα του, οπότε η πείνα πάντα είναι πιθανή αιτία γκρίνιας. Συχνά τα μωρά έχουν ενοχλήσεις στα έντερα με αέρια ή δυσκοιλιότητα. Τότε δυσανασχετούν, διπλώνονται, αερίζονται με πόνο ή κάνουν πολύ σκληρά κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση ο παιδίατρος συχνά συστήνει αλλαγή στο διαιτολόγιο του μωρού, κάποιο βοηθητικό ρόφημα κ.α. Αρκετά μωρά υποφέρουν και κατά των περίοδο  οδοντοφυΐας των νεογιλών δοντιών. Τέλος, τα βρέφη χρειάζονται επαρκή ύπνο και ξεκούραση που όταν δεν έρθει στην  ώρα του, τους προκαλεί έντονο εκνευρισμό.

Αν είστε σίγουροι ότι δεν συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους, τότε δοκιμάστε να κάνετε το μωρό σας να ξεχαστεί με μια βόλτα με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο. Ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες το αυτοκίνητο αποτελεί έναν θαυματουργό τρόπο για να ηρεμήσει το μωρό. Η κίνηση, τα φώτα της πόλης, το κάνουν να ξεχνιέται και το χαλαρώνουν. Ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος να το ηρεμήσετε είναι να του κάνετε ένα χαλαρωτικό ζεστό μπανάκι, με χαμηλό φωτισμό και ήρεμες κινήσεις.  Στη συνέχεια, να το στεγνώσετε και να του προσφέρετε ένα απαλό μασαζάκι με κατάλληλο Baby oil ή Λοσιόν. Τέλος, μπορείτε να φυλάξετε σε ένα ντουλάπι, για περίπτωση μεγάλης ανάγκης, κάποιο πολύ εντυπωσιακό παιχνίδι με φως, κίνηση ή μουσική που θα του αποσπάσει την προσοχή και θα του «πάρει» τη γκρίνια, έστω και προσωρινά.

Παρακολουθήστε λοιπόν την εξέλιξη της ανησυχίας του μωρού σας και βρείτε τρόπους που το ανακουφίζουν για να είστε πιο έτοιμοι την επόμενη φορά.  Αν ωστόσο κανένας τρόπος δεν λειτουργεί ενώ παράλληλα αρχίζουν να εκδηλώνονται και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, διάρροια, καταρροή, βήχας, εμετός κ.λπ, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας να σας κατευθύνει αναλόγως.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !