Διακοπή ρεύματος… τί κάνουμε με τα τρόφιμα ψυγείου;

Tips

Αν μας ειδοποιήσουν ότι θα έχουμε διακοπή ρεύματος ή γίνεται ξαφνικά θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να προφυλάξουμε από την αλλοίωση τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο και στην κατάψυξη.

Τι κάνουμε λοιπόν ;

Λόγω της κατάστασης τα περισσότερα κράτη ειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιούν αυτό τον χειμώνα προσωρινές διακοπές ρεύματος προκειμένου να μειώσουν το φορτίο του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπολογίζεται ότι οι διακοπές ρεύματος θα είναι περιορισμένες με μέγιστη διάρκεια 2 ωρών και εντοπισμένες. Θέλουμε να πιστεύουμε μάλιστα ότι θα μας ενημερώνουν κάποιες ώρες πριν την διακοπή.

Θεωρητικά μια διακοπή ρεύματος 2 ωρών δεν κρύβει κινδύνους για τα τρόφιμα,  μας ενημερώνουν οι ειδικοί.

Άλλωστε τόσο ψυγείο όσο και ο καταψύκτης συνεχίζουν να διατηρούν τη χαμηλή θερμοκρασία τους, για ορισμένο διάστημα χωρίς να τροφοδοτούνται από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αν η θερμοκρασία στη συσκευή αυξηθεί ελαφρά, παραμένει αρκετά χαμηλή για την ανάπτυξη βακτηρίων.

Σε ότι αφορά τον καταψύκτη τα κατεψυγμένα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για 10 ώρες και ίσως μέχρι 35 ώρες.

Στο ψυγείο παραμένει η ψύξη ή η δροσιά σε ικανοποιητικό επίπεδο για 4-6 ώρες.

Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μια διακοπή ρεύματος 2 ωρών αφού μπορείτε να λάβετε κάποιες προφυλάξεις.

Ελέγχουμε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείο, αφού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 4°C. Αν όμως είναι υψηλότερη η θερμοκρασία τότε φροντίζουμε να την ρυθμίσουμε.

Επίσης η θερμοκρασία της κατάψυξης πρέπει να είναι -18°C.

Ένα πράγμα θα πρέπει να θυμάστε σε περίπτωση διακοπής ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, μην ανοίγετε το ψυγείο ή την κατάψυξη, μέχρι να επιστρέψει το ρεύμα. Έτσι θα διατηρήσετε το κρύο και θα προφυλάξετε το περιεχόμενο του ψυγείου σας.

Δεν πρέπει να υπερφορτώνουμε το ψυγείο γιατί τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Καλύτερα είναι να ψωνίζετε μικρότερες ποσότητες που μπορούν να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα.

Τακτοποιήστε όσο μπορείτε καλύτερα το ψυγείο σας για να βελτιστοποιήσετε τη συντήρηση των τροφίμων.

Μην βάζετε τίποτα στην πόρτα του ψυγείου, η οποία ζεσταίνεται πιο γρήγορα.

Βάζουμε τα ευαίσθητα τρόφιμα στην κρύα ζώνη και φροντίζουμε να τα συντηρούμε μέσα σε αεροστεγή κουτιά.

Πριν ανοίξετε το ψυγείο για να το ελέγξετε είναι καλύτερα να περιμένετε άλλες δύο ώρες, ώστε να ανακτήσουν σταδιακά τα τρόφιμα την κατάλληλη θερμοκρασία.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !