Πώς να είμαστε πάντα ο εαυτός μας;

Tips

Τελευταία όλο και πιο συχνά ακούμε να διοργανώνονται σεμινάρια και διαλέξεις για αυτοβελτίωση ή προσωπική ανάπτυξη, για καλλιέργεια αυτοπεποίθησης, για ευζωία … Πως θα γίνουμε αποδεκτοί από τους άλλους χωρίς να αλλοτριωθούμε;

Με τρεις λέξεις πως θα είμαστε ο εαυτός μας;

To σίγουρο δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Να ξέρετε ότι αν δεν αφήσετε την προσωπικότητά σας να εξελιχθεί, να ενδυναμωθεί και κυρίως να την αφήσετε ελεύθερη, κινδυνεύετε να έχετε κάποιες απώλειες … σε κάποιους δεν θα αρέσετε, ενώ άλλοι θα σας εκτιμήσουν περισσότερο.

Το πρώτο που πρέπει αν αναλύσουμε και να συνειδητοποιήσουμε είναι ποιοι είμαστε πραγματικά;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, είναι πολύπλοκη γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα σύνολο κριτηρίων και ιδιαιτεροτήτων, που όμως αποτελούν την οντότητά μας, δηλαδή αυτό που είμαστε πραγματικά.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο καθένας μας έχει μια οικογενειακή, ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και εκπαιδευτική κληρονομιά, που μας καθορίζει και η όποια διαφοροποίηση είναι δύσκολη.

Όμως η εποχή μας απαιτεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες, μακριά από προκαταλήψεις και πολιτισμικά ταμπού. Αυτός είναι ο δρόμος για να είναι κάποιος ευτυχισμένος και να έχει πετύχει στη ζωή.

Το σήμερα απαιτεί προσαρμοστικότητα … Οι προσωπικότητες που είναι flexibles είναι αυτές που κερδίζουν και είναι περισσότερο αποδεκτές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι εύκολο να ξεφύγουμε από τα πρότυπα και τα στερεότυπα των καταβολών μας. Θέλει δύναμη για να μην νιώσουμε ότι θα απομονωθούμε. Να μην φοβηθούμε. Η ζωή μας και πως θα την διαμορφώσουμε από εμάς και μόνον εξαρτάται…

Εμείς θα σκεφθούμε και θα αποφασίσουμε τα «θέλω» μας στη ζωή, απορρίπτοντας τις εξαρτήσεις και τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Επιλέγουμε τα καλύτερα και αυτά κρατάμε μόνον από το χθες…

Απολογισμός

Θετικό για την προσωπικότητά μας είναι να κάνουμε κάποιες φορές έναν απολογισμό, να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη… Να αναλογιστούμε. Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζουμε τα δυνατά μας σημεία και τις αδυναμίες μας. Μπορούμε να ανακαλύψουμε και τα θέλω μας, που ήταν βαθιά κρυμμένα. Για να προχωρήσουμε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς … και να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε. Έτσι μπορούμε να κατακτήσουμε τους στόχους μας. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον εαυτό μας. Αποδεχόμαστε τα όποια λάθη του παρελθόντος και προσπαθούμε να βελτιωθούμε… να αλλάξουμε. Με την εμπειρία που έχουμε αντιμετωπίζουμε τη ζωή διαφορετικά, με άλλη ματιά πιο θετική.

Γνωρίζουμε τον εαυτό μας, τον αποδεχόμαστε και προχωρούμε…

Δεν κάνουμε συγκρίσεις

Δεν επηρεαζόμαστε και δεν κάνουμε συγκρίσεις με τους άλλους. Είμαστε μια μοναδική προσωπικότητα, που μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Δεν επηρεαζόμαστε από τους άλλους, ούτε προσπαθούμε να τους μοιάσουμε για να γίνουμε αρεστοί. Δεν σημαίνει ότι αν δεν κάνουμε γιόγκα ή pilates ή αν δεν μας αρέσει το σούσι είμαστε passé  … και διστάζουμε να εκφέρουμε την άποψή μας.

Όταν οι γύρω μας καταλάβουν ότι έχουμε αλλάξει και τώρα ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε από αυτή τη ζωή, τότε κάποιοι ευκαιριακοί «φίλοι» ή κάποιοι τοξικοί ίσως δεν έχουν χώρο πια στη ζωή μας. Τώρα που έχουμε αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό μας θα καταλάβουμε ότι δίπλα μας θέλουμε ανθρώπους, που πραγματικά χαίρονται με τη βελτίωσή μας και είναι τελικά αυτοί που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε ακόμα περισσότερο.

Χρειάζεται χρόνος, υπομονή και επιμονή για να βρούμε την ισορροπία μας και τα πατήματά μας …. Από εμάς εξαρτάται να επιλέξουμε το περιβάλλον μας, να αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας, να είμαστε επιεικής με τον εαυτό μας… για να εξελιχθούμε.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Paulo Coelho «όταν θέλεις κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχεις». Αν το θέλουμε λοιπόν θα επιτύχουμε τα καλύτερα για τον εαυτό μας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !