Το ρόδι είναι φάρμακο ή τρόφιμο; 

Tips

To ρόδι θεωρείται φρούτο της γονιμότητας και της αναγέννησης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Όμηρος, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης το έχουν εξυμνήσει.

Οι νεότερες επιστημονικές έρευνες τους επιβεβαίωσαν και ανέδειξαν, τόσο την υψηλή διατροφική του αξία, όσο και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιέχει.

Ζητήσαμε από τον κ. Γιάννη Τσάκνη, Καθηγητή Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα που μελέτησε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, να μας ενημερώσει σχετικά με τις ιδιότητες αυτού του θαυμαστού φρούτου της χαράς και της ευζωίας.

Τίτλος της μελέτης του “Anti-Inflammatory Properties of Pomegranate” και δημοσιεύτηκε στο έγκριτο “Int. J. Adv. Res. in Microbiology and Immunology Volume 2, Issue 1&2 – 2020, Pg. No. 1-13 Peer Reviewed & Open Access Journal”. Η μελέτη διαβάστηκε από 700 σε παγκόσμια επίπεδο.

Πρέπει λοιπόν να τρώμε ρόδια ή να πίνουμε χυμό ροδιού επειδή:

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ (που συμβάλει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά), Ε, C, Β και Α, και περιέχει μέταλλα όπως σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο. Ακόμη έχει φυτικές ίνες. Τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 12% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C ενός ενήλικα. Δεν παχαίνει και τα 100 γραμμάρια προσδίδουν στον οργανισμό γύρω στις 85 θερμίδες.

Είναι πλούσιο σε ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση

Το ρόδι έχει υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, φλαβονών, τανινών, αλκαλοειδών. Έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονών και αυτοάνοσων και παράλληλα διευκολύνει τη διαδικασία της επούλωσης.

Έχει αντικαρκινική δράση

Μελέτες έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει ο χυμός του ροδιού (λουτεολίνη, καφεϊκό και ελλαγικό οξύ), εμφάνισαν ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη.

Μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση

Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τόσο τη συνολική, όσο και την κακή (LDL) χοληστερόλη σε διαβητικούς και ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Επίσης, η συχνή κατανάλωση ροδιού μειώνει τόσο τη διαστολική, όσο και τη συστολική πίεση. Βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι τα ρόδια έδειξαν ευεργετική δράστη στο διαβήτη, σε δερματικά προβλήματα, στην αρθρίτιδα, στην ανδρική στειρότητα, στην απώλεια οστικής μάζας και στην κατάθλιψη.

Η φαρμακευτική δράση του ροδιού

Άλλες μελέτες, έδειξαν ότι το ρόδι έχει παραπλήσιες ιδιότητες με τα φάρμακα που κυκλοφορούν, χωρίς παρενέργειες στις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν και παράλληλα έδειξε ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ασθενών, όπου τα φάρμακα δημιουργούσαν προβλήματα. Έτσι η ερευνητική μας εργασία έδειξε ότι το ρόδι θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να χρησιμοποιείται ένα φυσικό προϊόν αντί των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Η συντήρηση

Τα ρόδια συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για μικρό χρονικό διάστημα. Ενώ για μεγαλύτερα διαστήματα πρέπει να μπαίνουν στη φρουτοθήκη του ψυγείου. Οι σπόροι του ροδιού εάν τοποθετηθούν σε αεροστεγή συσκευασία μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.

Η σύστασή του

 Ένας χυμός ροδιού την ημέρα, βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τις ιώσεις και παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα παραπάνω ευεργετήματα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !