Ποιες είναι οι τροφές που αποτοξινώνουν τον οργανισμό;

Tips

Η αλήθεια είναι ότι την περίοδο των γιορτών τα διατροφικά ατοπήματα ήταν πολλά …  Στις γιορτές όμως όλα συγχωρούνται… το ζητούμενο είναι να περάσουμε καλά και να ξεχαστούμε λίγο…

Καιρός όμως να επανέλθουμε για να απαλλάξουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες, που έχουν συγκεντρωθεί.

Ας ευχηθούμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με δύναμη και υγεία.

Ποιες όμως είναι οι τροφές που διώχνουν τις τοξίνες;

Aνανάς

Eίναι ένα από τα κορυφαία φρούτα για το αδυνάτισμα, αφού περιέχει το ένζυμο βρομελίνη, που θεωρείται ότι καίει τα λίπη.

Το σίγουρο είναι ότι ενδείκνυται για την αποτοξίνωση και επιταχύνει τη λιπόλυση. Καλύτερα είναι να καταναλώνουμε τον ανανά φρέσκο, κομμένο σε φέτες.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C και ξεχειλίζει από χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο. Επίσης περιέχει βιταμίνη Β9 καθώς επίσης και βιταμίνη Κ. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διευκολύνουν την πέψη.

Μπορούμε να το καταναλώσουμε κάθε στιγμή της ημέρας ωμό ή σαν χυμό, ακόμα και σε smoothies.

Λεμόνι

Το φρούτο που επιταχύνει τον μεταβολισμό και μας επιτρέπει να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Είναι ότι καλύτερο και ακολουθούν τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το μανταρίνι και το γκρέιπφρουτ.

Μπορούμε να υιοθετήσουμε την συνήθεια να καταναλώνουμε ένα χυμό από φρέσκο φρούτο καθημερινά ή να πίνουμε κάθε πρωί, σαν φυσικό λιποδιαλύτη ένα λεμόνι αραιωμένο σε λίγο χλιαρό νερό.

Μήλο

peeled-whole-fresh-organic-green-apples-grey-surface(1)

Το μήλο είναι το φρούτο που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι πλούσιο σε πηκτίνη, που έχει κατασταλτική δράση στην όρεξη. Έτσι ένας άνθρωπος που συνήθισε να τσιμπολογάει στην περίοδο των γιορτών και έχει «ανοίξει» το στομάχι, με ένα δύο μήλα όχι μόνον ξεγελά την πείνα του, αλλά χορταίνει…

Πάντως μια θεραπεία με μήλα μπορεί να εξαλείψει τα λίπη και τα σάκχαρα που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας κατά την διάρκεια των γιορτών.

Κουρκουμάς

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις του είναι αναγνωρισμένες. Προστατεύει το συκώτι και συμβάλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Μπορεί να καταναλωθεί σαν μπαχαρικό ή ακόμα και σαν αφέψημα.

Πράσινα λαχανικά

Είναι τα λαχανικά που ξεχειλίζουν από βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Επίσης τα πράσινα λαχανικά βοηθούν στην αποτοξίνωση.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν λίπος και ζάχαρη δημιουργούν υψηλή οξύτητα στο στομάχι και δυσχεραίνουν την πέψη. Αντίθετα η κατανάλωση πράσινων λαχανικών μειώνει την οξύτητα και διευκολύνει την πέψη. Αξίζει λοιπόν να τα εντάξουμε στη διατροφή μας.

Πράσο

Το πράσο είναι πολύτιμο για τον οργανισμό μας αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο και χαμηλό σε νάτριο. Επίσης είναι διουρητικό και έτσι βοηθά στην αποβολή αποβλήτων του οργανισμού.

Επίσης το πράσο είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και δρα προστατευτικά στον οργανισμό μας. Είναι από τις τροφές που πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Σκόρδο

fresh-raw-garlic-ready-cook

Το σκόρδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και βιταμίνη Ε και δρα σαν αντιφλεγμονώδες, ειδικά τώρα που οι χειμερινές λοιμώξεις είναι στο φόρτε τους.

Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρούμε την πράσινη φύτρα για να διευκολύνεται η πέψη, για εκείνους που έχουν ευαισθησία.

Το σκόρδο δίνει αυτή την πικάντικη πινελιά αψάδας στις σαλάτες, στα ψητά και όπου χρησιμοποιείται, όπως στη σκορδαλιά ή το παραδοσιακό τζατζίκι.

Ρέβα, σελινόριζα, ραπανάκια

Είναι λαχανικά που ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες ή ελαφρά ψημένα. Έχουν ρόλο ηπατοπροστατευτικό και είναι σύμμαχοι με το συκώτι στην μάχη της αποτοξίνωσής.

Είναι νόστιμα λαχανικά και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !