Tips για το σωστό μαγείρεμα των ζυμαρικών

Tips

Τα αγαπημένα μας ζυμαρικά είναι εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, χρησιμοποιούνται για ατόφια πιάτα αλλά και σαν συνοδευτικό. Μας βγάζουν ασπροπρόσωπους όταν δεχόμαστε ξαφνικές επισκέψεις, τρώγονται με αμέτρητους τρόπους και απλά…τα λατρεύουμε.

Ας δούμε όμως πώς πρέπει να τα ετοιμάζουμε σωστά για να τα απολαμβάνουμε στο έπακρο.

Πόσο νερό χρειάζονται για το βράσιμο;

Συνήθως αγοράζουμε τα ζυμαρικά μας σε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων. Υπολογίζουμε  ότι ανά 100 γραμμάρια ζυμαρικών χρειάζονται περίπου 700 ml νερού. Άρα για 500 γραμμάρια θα χρειαστούμε περίπου 3.5-4 λίτρα νερού. Τα ζυμαρικά πρέπει να έχουν άπλετο χώρο μέσα στην κατσαρόλα για να φουσκώσουν και να μην  κολλήσουν μεταξύ τους.

Πόσο αλάτι να βάλω στο νερό και πότε να το προσθέσω;

Χρειάζεται περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι ανά λίτρο νερού, ωστόσο αυτό εξαρτάται από τα γούστα και τους διατροφικούς περιορισμούς που ενδέχεται να υπάρχουν.

Η προσθήκη του αλατιού μπορεί να γίνει από την αρχή ή και αργότερα, οπωσδήποτε όμως πριν ρίξουμε μέσα τα ζυμαρικά ώστε να προλάβουν να πάρουν γεύση.

Ρίχνω λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία κατά το βράσιμο;

Δεν είναι απαραίτητο να ρίξουμε λάδι κατά το βράσιμο μέσα στο νερό. Τα σταγονίδια θα καθίσουν στην επιφάνεια, χωρίς να προσφέρουν κάτι και το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει.

Πόση ώρα τα αφήνω να βράσουν;

Εξαρτάται από το είδος του ζυμαρικού και την εταιρία. Στη συσκευασία βρίσκουμε σχετικές πληροφορίες αλλά εξαρτάται και από το γούστο μας. Για αυτό, καλό είναι λίγο πριν παρέλθει ο προτεινόμενος χρόνος βρασμού να ξεκινήσουμε τις δοκιμές.

Πώς τα σουρώνω;

Πριν σουρώσουμε τα ζυμαρικά μας, κρατάμε 1 κούπα από το νερό τους, το οποίο είναι πλούσιο σε άμυλο και θα βοηθήσει στο δέσιμο της σάλτσας. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σουρωτήρι στον νεροχύτη και τα σουρώνουμε.

Τα ξεπλένω με νερό;

Καλύτερα όχι γιατί χάνουν μέρος από το άμυλό τους και γίνονται πιο άνοστα. Ιδιαίτερα αν θέλουμε να τα προσθέσουμε σε σάλτσα το άμυλο βοηθάει στο δέσιμο των υλικών.

Τα τσιγαρίζω με βούτυρο ή λάδι;

Αυτό εξαρτάται από τα γούστα μας. Αν θέλουμε να τα σερβίρουμε σκέτα με τυρί θα είναι πιο νόστιμα και ευκολοφάγωτα αν λαδωθούν. Αν όμως τα σερβίρουμε με σάλτσα που έχει ήδη λάδι δεν είναι απαραίτητο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !