Πώς στεγνώνει η μπουγάδα χωρίς ήλιο;

Tips

Το άπλωμα των ρούχων το χειμώνα είναι ένας γρίφος που απασχολεί όλες τις νοικοκυρές. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, η βροχή και η υγρασία, σε συνδυασμό με τον αυξημένο όγκο των ρούχων εξαιτίας του κρύου, κάνουν το άπλωμα και το στέγνωμα έναν μικρό καθημερινό άθλο για κάθε νοικοκυρά. Υπάρχουν όμως τρόποι να επισπεύσεις την διαδικασία του στεγνώματος ακόμα και χωρίς την βοήθεια του ήλιου.

Εκμεταλλεύσου το φως της ημέρας

Καλό είναι να βάζεις πλυντήριο νωρίς το πρωί και να μαζεύεις τη μπουγάδα μέχρι να δύσει ο ήλιος. Έτσι θα αποφύγεις τα καυσαέρια από τα τζάκια και τα καλοριφέρ που προκαλούν άσχημες μυρωδιές στα φρεσκοπλυμένα ρούχα, αλλά και την υγρασία που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το στέγνωμα. Αν τα ρούχα να είναι ελαφρώς νωπά και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, μπορείς να τα σιδερώσεις άμεσα χωρίς την χρήση ατμού. Άφησε τα σιδερωμένα ρούχα σε ένα σημείο και τακτοποίησέ τα την επόμενη μέρα στις ντουλάπες, αφού βεβαιωθείς ότι έχουν στεγνώσει εντελώς.

Στύψε καλά τα ρούχα

Το πολύ στύψιμο ταλαιπωρεί τα ρούχα, όμως είναι απαραίτητο γιατί όσο πιο καλά στυμμένο είναι ένα ρούχο, τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει. Μπορείς μόλις τελειώσει το πρόγραμμα του πλυντηρίου που έχεις βάλει, να επαναλάβεις μόνο το πρόγραμμα στυψίματος ώστε τα ρούχα να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη υγρασία πάνω τους.

Άπλωσέ τα άμεσα

Μην αφήνεις τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο ή στη λεκάνη για να τα απλώσεις αργότερα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μυρίσουν και να πρέπει οπωσδήποτε να ξαναπλυθούν. Επίσης η μόνιμη υγρασία στο πλυντήριο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη συσκευή, ενώ αν τα αφήσεις στη λεκάνη πολλή ώρα τσαλακώνονται και στεγνώνουν πιο δύσκολα, οπότε προσπάθησε να τα απλώσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Το σωστό άπλωμα παίζει σημαντικό ρόλο

Φρόντισε να τινάξεις τα ρούχα καλά πριν τα απλώσεις και να τα κρεμάσεις με τον σωστό τρόπο. Άπλωσε τις μπλούζες από τo στρίφωμα και όχι από τις μασχάλες και τα παντελόνια από τα μπατζάκια και όχι από τη μέση. Βγάλε έξω τις τσέπες για να στεγνώσουν πιο γρήγορα και αν είναι εφικτό, γύριζε τα ρούχα σου από την άλλη μεριά, έτσι ώστε να επιταχύνεις το στέγνωμα. Μην υπερφορτώνεις την απλώστρα, άσε κενά μεταξύ των ρούχων για να κυκλοφορεί ο αέρας και να τα στεγνώνει πιο εύκολα. Μάζεψε τα πιο λεπτά ρούχα που έχουν ήδη στεγνώσει πριν τα άλλα ώστε να επιτρέψεις στα υπόλοιπα ρούχα να αερίζονται καλύτερα.

Διάλεξε το κατάλληλο μέρος

Ο χειμωνιάτικος καιρός είναι απρόβλεπτος για αυτό μην ξεχνάς να κοιτάς τις μετεωρολογικές προβλέψεις πριν βάλεις πλυντήριο. Ωστόσο επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και επειδή ο ήλιος δεν είναι πάντα σύμμαχός σου, βρες εκείνο το σημείο στο μπαλκόνι που φυσάει πιο έντονα και τοποθέτησε εκεί την απλώστρα σου, αν βέβαια δεν είσαι από τους τυχερούς που απλώνουν τα ρούχα σε ταράτσες και σχοινιά.

Υγρά ρούχα μέσα στο σπίτι  

Το να στεγνώνεις τα ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού δεν αποτελεί σωστή επιλογή, τουλάχιστον όχι σε τακτική βάση, καθώς η υγρασία που δημιουργείται μέσα στο σπίτι ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας, που μπορεί να προκαλέσει άσθμα, αναπνευστικές αλλεργίες και έντονο πονοκέφαλο. Στην περίπτωση όμως που είναι απόλυτη ανάγκη, άπλωσέ τα στο καλοριφέρ, κρέμασέ τα σκόρπια στο σπίτι ή βάλε την απλώστρα μέσα και αν έχεις τη δυνατότητα χρησιμοποίησε έναν αφυγραντήρα στη λειτουργία στεγνώματος.

Το στέγνωμα της μπουγάδας χωρίς τη βοήθεια του ήλιου είναι μια χρονοβόρα και εκνευριστική διαδικασία για κάθε νοικοκυρά αλλά αν ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές θα μπορέσεις να το κάνεις πιο εύκολα και γρήγορα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !