Πώς θα απαλλαγείτε από τις αρνητικές και εμμονικές σκέψεις; 

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονούνται για τις αρνητικές σκέψεις που βιώνουν. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι σκέψεις τους χαρακτηρίζονται από εμμονή και αυτή η στάση κάνει δύσκολη την καθημερινότητά τους. Τους στερεί το χαμόγελο και ξεθωριάζει κάθε πινελιά αισιοδοξίας.

Κάποιοι άνθρωποι έχουν συχνά αρνητικές και ανεπιθύμητες σκέψεις που έρχονται και ξαναέρχονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, «κολλάνε» δηλαδή σε κάποια σκέψη και δεν μπορούν να ξεφύγουν.

Υπάρχουν όμως τρόποι να απαλλαγούμε από αυτές τις σκέψεις και να ζήσουμε όμορφα την καθημερινότητά μας, μακριά από αρνητικές σκέψεις.

Στην ψυχολογία όλες αυτές οι σκέψεις ονομάζονται και παρεμβατικές ή απλά ανεπιθύμητες ή εμμονικές. Η αλήθεια είναι ότι μας βασανίζουν γιατί συχνά αποτελούν πηγή δυνατού άγχους, αγωνίας και ανησυχίας.

Χωρίς να γίνεται αντιληπτό διαταράσσουν την ομαλή πορεία της καθημερινότητά μας και μας αποτρέπουν από το να βιώσουμε στιγμές ευτυχίας. Νοιώθουμε μπερδεμένοι και δέσμιοι αυτών των σκέψεων.

Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς και στην επαγγελματική μας ζωή.

Οι σκέψεις αυτές μπολιάζουν τον εγκέφαλό μας, φεύγουν για λίγο και επανέρχονται και μας δημιουργούν άγχος. Τις περισσότερες φορές αν αναζητήσουμε την αιτία θα δούμε ότι απλά μεγαλοποιούμε προβλήματα και καταστάσεις που θα μπορούσαν να επιλυθούν με ηρεμία ή ακόμα χειρότερο νομίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι λεπτομέρειες αυτών των αρνητικών σκέψεων διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά κάποιες φορές υπάρχουν θέματα που επαναλαμβάνονται.

Το αρνητικό είναι ότι οι σκέψεις αυτές μπλοκάρουν το άτομο που τις βιώνει και έτσι περιορίζουν τις δυνατότητές τους. Η καθημερινότητά τους γίνεται δύσκολη και κάποιοι γίνονται τοξικοί .

Ο λόγος είναι ότι αυτά τα άτομα κατέχονται από άγχος και φόβο και δεν μπορούν να επικεντρωθούν στην παρούσα καθημερινότητα.

Τις περισσότερες φορές φθάνουν στο σημείο να μην μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και αναζητούν κάποια λύση.

Εμείς έχουμε μετά από έρευνα να σας δώσουμε μερικές συμβουλές, αρκεί να τις εφαρμόσετε σε καθημερινή βάση ώστε να απαλλαγείτε από αυτές τις σκέψεις.

Η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο σίγουρα θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις σας. Έχετε ανάγκη να μιλήσετε σε έναν ειδικό για το πρόβλημά σας, χωρίς να φοβάστε ότι θα σας κρίνει και η συζήτηση θα σας βοηθήσει να βάλετε σε μια σειρά τις σκέψεις σας.

Άλλωστε όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές «η σκέψη και η πράξη είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα». Μια αρνητική ή εμμονική σκέψη μπορεί να σας οδηγήσει σε καταστάσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν…

Αν πετύχετε μαζί με τον ειδικό να βρείτε την πηγή και την αιτία που προήλθαν αυτές οι σκέψεις, τότε μπορείτε να δράσετε θετικά και να επιλυθεί το πρόβλημα.

Κορυφαίοι ψυχολόγοι συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να αποφεύγετε να επικεντρώνεστε σε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, απλά για να μην ενισχύονται. Έτσι μόνον θα ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο, που σας μπλοκάρει.

Θεωρείστε ότι είναι απλά μια αρνητική σκέψη… μια σκέψη που κολλάμε, μια σκέψη που έρχεται για κάποια δευτερόλεπτα ή κάποια λεπτά και φεύγει.

Προσπαθήστε να μην μεγαλοποιείτε αυτή την κατάσταση και το κυριότερο μην προβαίνετε σε πράξεις, που δεν σας ωφελήσουν στο μέλλον.

Συνεχίστε κανονικά την καθημερινότητά σας, μην σπάτε τη ρουτίνα σας.

Μια αρνητική παρεμβατική σκέψη δεν μπορεί να σας αποτρέψει από τις δραστηριότητές σας.

Μην αφήνεστε σε αυτές τις σκέψεις, μπορείτε να ξεφύγετε.

Σκεφθείτε ότι η ζωή είναι ωραία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !