Πώς θα προστατεύσετε την όρασή σας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η προστασία της όρασης μας που είναι μια από τις πιο σημαντικές και πολύτιμες αισθήσεις θα πρέπει να είναι από τα κυριότερα μελήματά μας για την υγεία μας. Όσο την προσέχουμε τόσο περισσότερο θα την έχουμε…

Ποιες είναι όμως οι ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την όρασή μας;

Bιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α γιατί είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.  Βρίσκεται σε τροφές αναγνωρίσιμες λόγω του πορτοκαλί χρώμα τους όπως τα καρότα, η γλυκοκολοκύθα, η γλυκοπατάτα.

Με την έγκριση του γιατρού μας μπορούμε να την λαμβάνουμε και σαν συμπλήρωμα διατροφής, όπου υπάρχει σε μεγαλύτερη ποσότητα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή οξείδωσης του κερατοειδούς και του φακού.

Μελετώντας προηγούμενα άρθρα μας θα βρείτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

Μια έξυπνη λύση είναι να βάλετε τον μαϊντανό στην διατροφή σας αφού περιέχει πολύ περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, αφού περιέχει   177 mg ανά 100 g.

Διαβάζετε με άπλετο φως

Όταν γράφετε ή διαβάζετε πρέπει να έχετε πάντα κατάλληλο και δυνατό φωτισμό.

Ακόμα και όταν δεν είστε στο γραφείο σας και σας αρέσει να διαβάζετε στο κρεβάτι υπάρχουν φώτα που μπορείτε να στερεώσετε στο βιβλίο ώστε να έχετε επαρκή φωτισμό χωρίς να ενοχλείτε τον σύντροφό σας.

Το διάβασμα στο σκοτάδι απαιτεί  συνεχή εστίαση των ματιών, ενέργεια που βλάπτει την όρασή σας μακροπρόθεσμα.

Αντηλιακή προστασία

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προξενούν ζημιά στην όρασή σας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να προστατεύσετε τα μάτια σας με ποιοτικά γυαλιά ηλίου.

Όταν αγοράζουμε γυαλιά δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την απόχρωση του φακού αλλά τον δείκτη UV που αναγράφεται στα γυαλιά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παιδιά από την πιο μικρή ηλικία χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερη προστασία και τα γυαλιά ηλίου είναι εντελώς απαραίτητα.

Γυαλιά κατά του μπλε φωτός

Το σίγουρο είναι ότι οι οθόνες είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και μάλιστα πολλές είναι οι ώρες που τα μάτια μας εστιάζουν σε αυτές. Είναι γνωστό ότι οι οθόνες παράγουν μπλε φως, που είναι επιβλαβές για τα μάτια.

Σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στις οθόνες, συνιστάται να τοποθετήσετε ένα φίλτρο πόλωσης και έχετε ανάγκη να αγοράσετε ένα κίτρινο φίλτρο στα γυαλιά σας, που βέβαια απαιτεί αλλαγή φακών.

Εάν δεν φοράτε γυαλιά, να αγοράσετε ειδικά προϊόντα προστασίας από το μπλε φωτός, ναι μεν δεν έχουν διορθωτικά δράση στην όραση αλλά σίγουρα  προστατεύουν από το μπλε φως των οθονών.

Μπροστά στον υπολογιστή

Υπάρχουν μυστικά που σίγουρα θα προστατεύσουν την όρασή σας, αν τα ακολουθήσετε σωστά.

Η οθόνη θα πρέπει να τοποθετείτε στο ύψος των ματιών σας και σε απόσταση τουλάχιστον 50 cm.

Eπίσης η σωστή θέση για την οθόνη είναι κάθετα στα παράθυρα για να αποφύγετε τις αντανακλάσεις που βλάπτουν την όρασή σας.

Όταν τα μάτια μας εστιάζονται συνεχώς στην οθόνη δεν ανοιγοκλείνουν τόσο συχνά, όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να δημιουργείται ξηροφθαλμία ή θολή όραση. Επιβάλλεται λοιπόν κάθε 2 ώρες να κάνετε ένα πραγματικό διάλειμμα ματιών και να κοιτάζετε έξω από το παράθυρο ή στο ταβάνι σε απόσταση γιατί τότε τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν και προστατεύετε η όραση.

Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Μια φορά το χρόνο θα πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο όταν δεν έχετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

Σε περίπτωση όμως που έχετε κάποιο πρόβλημα έστω και μικρό θα πρέπει να τον επισκεφθείτε άμεσα. Η πρόληψη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η καλή όραση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επίπεδο υγρασίας

Ο ξηρός αέρας προκαλεί προβλήματα ξηροφθαλμίας. Ενώ ένα περιβάλλον με επίπεδο υγρασίας περίπου 50% βελτιώνει τις συνθήκες όρασής μας. Αν η υγρασία δεν είναι ικανοποιητική τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε υγραντήρα.

Εννοείται ότι το σπίτι ή το γραφείο θα πρέπει να αερίζετε καθημερινά και δεν πρέπει να το θερμαίνετε πολύ το χειμώνα.

Στο κάπνισμα λέμε όχι

Το κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα στα μάτια γιατί ο καπνός συμβάλλει στην ανάπτυξη ξηροφθαλμίας και εξασθενεί τα αιμοφόρα αγγεία και τελικά βλάπτεται ο αμφιβληστροειδής.

Το κάπνισμα αυξάνει και τον κίνδυνο καταρράκτη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !